İspanya'da Hayat

İspanya’da HQP Vizesi ile İş Değiştirme Süreci

Hola chic@s. Kısa bir süre önce İspanya’da HQP vizesi altındayken iş değiştirdim ve bu süreçle ilgili notlarımı paylaşıyorum.

Önce kendi durumumdan bahsedeyim. 3.5 senedir HQP(Highly Qualified Professional) vizesi ile bir İspanyol firmasında mühendis olarak çalışıyordum. İspanya’da başka bir firmayla anlaştım ve iş değiştirme sürecim başladı.

Eğer aklınızda böyle bir iş değişimi varsa, yeni firmanızla vize/sponsorluk konularında konuştuğunuzdan emin olun. Firmalar genelde bu tip vize işlerini danışmanlık firmalarına paslıyorlar. HQP’ye bireysel olarak da başvuruluyormuş ancak bu konuda bir tecrübem yok.

Başvuru Süreci

Diyelim tüm görüşmeler, teklif süreçleri geçti ve teklifi aldınız. Süreç bende şu şekilde ilerledi:

Yeni firma ile anlaştım ve önce gönderdikleri teklifi imzalı olarak ilettim. Bir süre sonra ise asıl iş sözleşmesini imzaladım.

Firma benden sanki ilk defa HQP’ye başvuruyormuş gibi ilk başvuruda ilettiğim tüm belgeleri istedi. Ancak başvuru, renovada(yenileme) olarak yapılıyor.

İlk başvurudan farklı olarak diplomanın İspanyolca yeminli çevirisini yaptırdım. Tam hatırlamıyorum ama HQP ile ilk başvuruda ben apostilli diplomayı iletmiştim ve sanırım eski şirketim kendisi İspanyolca çeviri yaptırıp öyle başvuru yapmıştı. Eğer siz de diplomanın tercümeli hali varsa, ikinci kez bir şey yaptırmanıza gerek yok. Yazının sonunda İspanyolca çeviriyi nasıl yaptırdığımı anlattım.

HQP başvurusu şirket adına danışman hukuk firması tarafından yapıldı. Resmi olarak 20 iş günü içerisinde devlet geri dönüş yapmalı. 20 günün sonunda devletten bir yanıt gelmezse firmanın dediğine göre otomatik olarak iş izni onaylanıyormuş. Bana ve benden dolayı eşime 3 yıllık izin çıktı. 5 yıllık ikamet sonrası uzun dönem(larga duracion) vizeye başvuru hakkımız ise bu durumdan etkilenmedi. Yani 1.5 sene sonra larga duracion için başvurabiliriz. Benim başvuru tam Noel + Reyes Magos dönemine gelmesine rağmen 17 iş gününde belli oldu.

İş izni(work permit) onaylanır onaylanmaz da yeni iş yerinizde başlayabilirsiniz.

İşe girişiniz başlayınca yeni kimlik kartı(TIE) süreci de başlıyor. Bu süreç standart diyebiliriz. TIE için randevu alma, parmak izi verme, kartın gelmesi vs.

Ne Zaman İstifa Etmeli?

İspanya’daki mevcut işinizden istifa sürecini, iş izni çıkma süresi + ihbar süresine göre ayarlayabilirsiniz. Eğer sözleşmenizde özel bir madde yoksa ihbar süresi minimum 15 takvim günü(yani haftasonları vs dahil). Garantici yöntem, iş izninin çıkmasını bekleyip sonra istifa vermek.

Başlangıç tarihini buna göre hesaplayıp yeni şirkete bildirebilirsiniz. İş izni çıkınca istifa edeceğinizi de yeni şirkete açık bir şekilde belirtmekte fayda var. Benim durumda başlangıç tarihi 1 hafta kaydı ancak ekstra bir belgeyle, şirket başlangıç tarihini güncelledi.

Özellikle teknoloji sektöründe 2 senedir yaşanan işten çıkarmalar ve bazı firmaların insanlar iş başı yapmadan çok kısa süre önce çat diye işe alımdan vazgeçmesi bu konuda neden dikkatli olmamız gerektiğinin emareleri.

HQP Vizesine Tekrar Başvuru İçin Gerekli Belgeler

İlettiğim belgelerin listesi şu şekilde (Tüm belgeleri taranmış yani dijital olarak ilettim.):

  • Pasaport (ben ve eşim için)
  • TIE (ben ve eşim için)
  • İspanyolca tercümeli ve apostilli diploma
  • Beckham Law sertifikası (Belgenin üstündeki başlık: CERTIFICADO DE HABER EJERCITADO LAOPCIÓNPOR EL REGIMEN ESPECIAL APLICABLE ALOS TRABAJADORES DESPLAZADOS A TERRITORIO ESPAÑOL)
  • CV
  • Apostilli evlilik belgesi
  • Sosyal güvenlik resolucion belgesi (Belgenin üstündeki başlık: RESOLUCIÓN: ASIGNACIÓN DE NÚMERO DE SEGURIDAD SOCIAL O NÚMERO DE AFILIACIÓN)
  • Social Security Alta belgesi (Belgenin üstündeki başlık: RESOLUCIÓN SOBRE RECONOCIMIENTO DE ALTA REGIMEN GENERAL
  • Vida Laboral (Şuradan Clave ile alabilirsiniz)

Diplomanın Türkçe’den İspanyolca’ya Çevrilmesi

İspanyolca yeminli tercümeyi Onat Tercüme’ye 646 TL(2023 Ocak) bedelle yaptırdım. Ücretin 390 TL’si tercüme, 256 TL’si ise noter masrafı. PDF olarak ilettiğim orijinal diplomanın taranmış halini 2 gün içerisinde çevrimiçi olarak teslim ettiler. Fiziksel belgeyi ise Türkiye’de istediğiniz bir adrese postalıyorlar. Acaba Türkiye’de yaptırdığım İspanyolca çeviri burada kabul olur mu diye bir endişeye düşmüştüm ama sonuçta kabul oldu. Öncesinde Barcelona’daki birkaç tercüme ofisinden Türkçe-İspanyolca yeminli tercüme için fiyat istemiştim ancak 2 hafta süre ve vergi dahil 350 Euro gibi fahiş fiyatlar istediler.

Bu süreçle ilgili tecrübelerim bu şekildeydi. Adiós!

Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce