San Juan de Gaztelugatxe: Game of Thrones’un Ejderha Kayasına Gittik

2019’da ekranlara veda eden Game of Thrones dizisi çekildiği konumlarla da adından çok söz ettirdi. Girona bunlardan birisiydi ve Girona’daki Game of Thrones ile ilgili notlarımızı zaten daha önce paylaşmıştık. Şimdi ise sizi İspanya’nın kuzeyinde Bilbao yakınlarında bir yere götürüyoruz. Ancak şunu belirtelim, dizinin meraklısı olmasanız bile doğası ve manzarasıyla San Juan de Gaztelugatxe görülmeyi hakeden bir yer.

San Juan de Gaztelugatxe, Game of Thrones dizinde Dragonstone(Ejderha Kayası), yani Daenerys Targaryen‘ın kalesi olarak ekranlara geldi. Burası bir ada gibi ama taş bir köprü ve 241 basamaklı bir merdivenle anakaraya bağlanıyor. Bask dilinde Gaztelugatxe, “kale kaya” (“gaztelu” = kale + “aitz = kaya) manasına gelmektedir.

San Juan de Gaztelugatxe’ye Nasıl Gidilir?

Biz kendi aracımızla seyahat ettik. Bilbao merkezden yaklaşık 35 km ve 45 dakika uzaklıkta yer alıyor. Google Haritalar vasıtasıyla konum sorunsuzca bulunabilir. Geldiğiniz etrafta belirlenmiş 3 otopark alanından birisine bırakabilirsiniz. Özellikle yüksek sezonlarda araç yeri bulmak sorun olabilir. Mart ayında bile yoğundu. Yoğun zamanlarda aracınızı Bakio veya Bermeo’ya bırakıp taksi veya otobüs ile gelmeniz tavsiye ediliyor.

Aracınızı bıraktıktan sonra kısa bir yürüyüş ile sizi Ejderha Kayası’na götürecek yürüme yoluna ulaşabiliyorsunuz. Otopark alanından keşişhaneye yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş yolu var.

Ayrıca bu alanda restoran ve tuvalet de bulabilirsiniz.

San Juan de Gaztelugatxe için Bilet Nasıl Alınır?

San Juan de Gaztelugatx’ı ziyaret etmek ücretsiz ancak belirli dönemlerde önceden online bilet almak gerekiyor. Ayrıca günlük ziyaretçi sayısına da sınırlamalar getirilmiş ve elinizi kolunuzu sallayarak giremiyorsunuz.

Bilet almak için bu bağlantıyı takip edip kişi sayısı, gün, saat gibi bilgileri girip biletinizi alabilirsiniz. Takvimde seçilemeyen günlerde bilet almaya ihtiyaç yok demektir. Telefondan kare kod okutarak ya da aldığınız bileti göstererek geçebilirsiniz.

Biz aslında özel bir günde gitmemiştik ancak gittiğimizde online bilet sordular. Tabi ki bilet kalmamıştı ve kapıdan geri dönmek zorunda kaldık. Ayrıca gittiğimiz dönemde yolun bir kısmında çökme gibi bir şey varmış ve biletiniz olsa bile köprüyü geçmeye izin yoktu. Bol şans!

San Juan de Gaztelugatxe Tarihi ve Efsaneleri

  • Mevcut bina orijinal değil. İlk olarak 9.yy’da burada Tapınak Şövalyeleri tarafından bir keşişhane kurulduğu söyleniyor. Sonrasında defalarca yanmış, yıkılmış, tekrar yapılmış. 12.yy’da bir manastıra dönüşmüş ama 200 sene sonra keşişler tasını toprağını alıp gidince, burası kaderine terkedilmiş.
  • Sahildeki stratejik konumu nedeniyle savunma amaçlı olarak da kullanılmış. Mesela, 14. yüzyılda Bizkaya lordluğunun Kastilya Kralı XI. Alfonso’ya karşı direnişinin kalelerinden biriymiş.
  • Buranın korsanlarla da önemli bir geçmişi var. 1596’da San Juan de Gaztelugatxe, ünlü korsan Sir Francis Drake ve adamları tarafından saldırıya uğramış. Bulabildikleri her şeyi yağmalamışlar ve oraya bakan keşişi adanın en yüksek kısmından atarak öldürmüşler.
  • Bir diğer ilginç şey ise Bizkaya’nın koruyucu azizesi olan Bakire Begonya(Virgin Begoña)’nın heykeli adanın hemen yakınında denizin altına yerleştirilmiş. Heykel üzerine ise her sene çiçekler bırakılırmış.
Bakire Begonya(Virgin Begoña)

San Juan de Gaztelugatxe Yapılacak Şeyler

Eğer bilet bulacak kadar şanslı iseniz tabi ki ilk iş kilise ve keşişhaneyi ziyaret etmekle başlamalısınız. Adanın en yüksek noktasına ulaştığınızda, ön duvarında bir çan bulunan keşişhaneyi göreceksiniz. Efsaneye göre, çanı üç kez çalarsanız kötü ruhları uzaklaştırıp, iyi şansı çekersiniz. Bir diğer efsaneye göre ise San Juan(Aziz Yahya), Bermeo’ya vardığında inziva yerine ulaşmadan önce üç büyük adım atmış. Sonuncu “ayak izinin” olduğu yere dokunan kişiye iyi şans verdiği söyleniyor.

Biz Gaztelugatxe‘ye giremesek de, otoparkların olduğu bölgede bir restoran ve önünde fotoğraf çekmek güzel alanlar var. Bölgenin güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ayrıca Gaztelugatxe‘yi önünüze aldığınızda sağ taraftaki yolu takip edip yürüyüş yapabilirsiniz. Nereye kadar yürüyeceğiniz size kalmış ancak en azından şu noktadaki seyir noktasına kadar yürümenizi tavsiye ederiz. Devamında deniz fenerine kadar uzanan bir patika var. Fenere kadar yürümek muhtemelen fazladan 1-2 saatinizi alacaktır.

Biz dönüş yolunda ekstradan Bakio plajına(playa de Bakio)’da uğradık. Denize girmek için uygun bir mevsim olmasa da ayaklarımızı okyanusa suyuna sokmak istedik 🙂

Adiós!

Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce