İspanya'da Hayat

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya’da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı oturum/kimlik kartı), oturum kartı randevusu, empadron, cita gibi terimlerden ve bunların nasıl alınacağından bahsedelim.

Cita ve Cita Previa Nedir?

Daha önce ehliyet çevirme yazısında bahsettiğim gibi cita, randevu kelimesinin İspanyolca’daki karşılığıdır. Cita previa ise randevunun önceden alınmasını ifade ediyor(doğal olarak). İspanya’da neredeyse tüm resmi işlemler için öncesinde randevu almak gerekmektedir. Doğal olarak her işlem için ayrı bir websitesi ve menü olabilir. Aşağıda en yaygın ihtiyaçlar için nasıl randevu alınacağından bahsedeceğiz.

Randevusuz bir işlem yapabilir miyim?

Bazı ofislerde, erken saatlerde, yalvar yakar, uçağım var randevu bulamadım vs gibi bahanelerle bazı resmi işlemleri randevusuz halledilebilirsiniz ancak güvenilir bir yöntem olmadığını ve o anki memurun insafına kaldığınızı unutmayın. Özellikle TIE başvurusunu böyle yapmanız çok zor.

NIE Nedir?

NIE açılımı Número de Identidad de Extranjero‘dur ve Yabancı Kimlik Numarası manasına gelir. Teknik olarak sadece kimlik numarasını ifade etse de birçok insan çoğu zaman oturum kimlik kartı için de NIE ifadesini kullanabiliyor. Ayrımı bilmekte fayda var.

NIE, konsolosluğa oturum için başvurduğunuzda oturum vizesi ile beraber çıkar. Hatta, oturum vizesi ihtiyacınız olmasa bile bazı özel durumlarda sadece NIE almak için konsolosluğa başvurulabilir. NIE numaranızı bilmiyorsanız, Barcelona için pasaportunuzun ve vizenizin bir kopyasını e-posta ile consultanie.barcelona@policia.es adresine gönderip öğrenebilirsiniz.

TIE Nedir?

TIE açılımı ise Tarjeta de Identidad de Extranjero‘dur ve Yabancı Kimlik Kartı demektir. Oturum kartımız bir TIE’dir. TIE’yi konsolosluktan değil, İspanya’dan başvurup alıyoruz. İspanya’ya 6 aydan uzun olmak üzere herhangi bir oturum vizesi ile gelen herkesin 90 gün içerisinde TIE başvurusu yapması gerekmektedir.

Oturum kartı başvurusu yapmak için alınan randevuya Toma de Huellas yani parmak izi randevusu denir. Yazının devamında bu işlem için oturum kartı randevusu olarak bahsedeceğim.

Oturum Kartı Randevusu(Toma de Huellas) Almak

1. Resmi yollarla

Çok temel ve önemli bir belge niteliği taşıyan TIE’yi alabilmek için, https://sede.administracionespublicas.gob.es/pagina/index/directorio/icpplus sitesinden Toma de Huellas(Parmak izi) seçeneği seçilerek, ilgili adımları takip edip randevu alınabilmektedir.

Türkiye’den bağlanıyorsanız Acceder al Procedimiento butonuna bastıktan sonra sayfaya erişilemediği söyleniyor. VPN veya İspanya’da bulunan başkaları aracılığıyla yapmanız gerekiyor.

Detaylarına bakalım:

Önce kırmızı Acceder al Procedimiento‘ya basıyoruz. Çıkan sayfada ikamet ettiğiniz şehri seçip devam Aceptar‘a tıklıyorsunuz. Çıkan sayfada TRÁMITES POLICÍA NACIONAL yazısının yanındaki listeden Policia – Toma de Huella ile başlayan işlemi seçip devam ediyorsunuz. Yeni sayfada hangi belgelerin gerekli olduğu yazıyor.

Sonrasında NIE, ad-soyad, ülke gibi bilgileri girip Solicitar Cita(Randevu başvurusu) ile devam ediyorsunuz. Ofis seçme, telefon ve eposta adresi girme gibi adımları takip ettikten sonra nihayet şanslıysanız uygun olan randevular Libre(müsait) olarak listeleniyor.

Bu yazıyı yazarken en erken 2 ay sonrası için randevular mevcuttu.

Oturum kartı randevusu alma

Parmak izi alma işlemi polis merkezlerinde yapılıyor.

2. Avukatlık, Relocation Firmaları ve citacı Pakiler

Randevu bulmak özellikle büyük şehirlerde çoğu zaman kolay olmuyor. Randevu bulamadığınız durumlarda, relocation, avukatlık firmaları veya Pakistanlı citacı arkadaşlar vasıtasıyla ücreti mukabilinde randevu bulmak mümkündür. Randevu fiyatı 30-40 Euro’lardan 100 Euro’lara kadar çıkabilir.

3. Programlarla veya Telegram Botu ile

Eğer bilgisayardan anlıyorsanız bu iş için bazı scriptler de var. Şansınızı bunlarla deneyebilirsiniz. Aşağıdaki scriptlerden çıkabilecek herhangi bir sorundan hiçbir sorumluluk kabul etmediğimi belirtmek isterim. Bazı örnekler: https://github.com/cita-bot/cita-bot, https://github.com/sviridoff/cita-previa-tie

Diğer bir alternatif ise telegram botları ile. Şahsen denemediğim bir yöntem onun için ne kadar güvenilir veya başarılı bir fikrim yok: https://t.me/check_cita_bot

TIE Oturum Kartı İçin Gerekli Belgeler ve Bilmeniz Gerekenler

TIE başvurusunun ikametgahınızın olduğu ilden(provencia) yapılması gerekir. Yani Barcelona’da ikamet ediyorken, Girona’dan, Tarragona’dan başvuramazsınız. Ancak örneğin Barcelona ilinde yer alan Manresa, Badalona gibi yerlerden yapabilirsiniz.

TIE randevusunu sizin adınıza başkası alabilir. Ancak TIE randevusunda parmak izi vereceğiniz için randevu günü polis merkezinde sizin de bizzat bulunmanız gerekir.

Randevu kişiseldir. Ailenin farklı üyeleri için ayrı randevu almak gerekli.

Parmak izi randevusuna giderken yanınızda olması gereken belgeler:

  • Randevu kağıdı
  • Oturum hakkınız olduğunu gösterir belge (resolucion gibi)
  • Empadron (İkametgah belgesi) (Belediyeden alınacak)
  • Pasaport
  • EX-17 başvuru formu
  • Módelo 790, cód. 012 vergisinin ödendi çıktısı (forma buradan erişebilirsiniz)
  • 1 fotoğraf (32×26 mm. İspanyol kimlik boyutlarında)
  • Oturum kartı yenileme işlemi ise, oturum kartının kendisi. Kayıpsa, kayıp veya çalıntı raporu.

Empadron yani ikametgah belgesi için bir parantez açayım. İlk geldiğimde parmak izi randevusuna kadar henüz yaşayacağımız evi bulamamıştım ve AirBnB’de kalıyordum. Haliyle randevu sırasında elimde bir ikametgah yoktu. Sanırım bana yardımcı olan kadın bir şekilde memuru kafaladı ve kimliğimde 2 sene boyunca AirBnB’de kaldığım adres yer aldı. Bu bahsettiğim olay 5 sene önce gerçekleşti. Benzer bir durumda kalırsanız size ne olur bilmiyorum ama burası İspanya ve her şey mümkündür diyelim:)

Oturum Kartı Randevu Günü

Biz en azından Barcelona’daki deneyimimizden bahsedelim. Genel olarak benzerdir diye düşünüyorum. 15 dakika kadar önce randevu yerinde olun. Bir polis merkezi olduğu için randevunuzu gösterip içeri girin. İçeride bir sıra numarası alıyorsunuz ve bekleme alanında sıranızı bekliyorsunuz.

Sıra size geldiğinde memurun masasına geçiyorsunuz, belgelerinizi ve parmak izinizi veriyorsunuz. Belki 10-15 dakikalık bir işlem toplamda. Memur işlemin sonunda size bir kağıt verecek. Bu kağıt ile TIE’yi 30-40 gün sonra kağıtta belirtilen ofisten teslim alacaksınız.

Önemli not: Parmak izi randevusunda verilen kağıt size İspanya dışına çıkma hakkı vermez. Eğer geçerli bir Schengen vizeniz varsa bununla giriş çıkış yapabilirsiniz ya da regreso belgesi almalısınız. Regreso belgesi için ayrı bir randevu gerekiyor. Regreso ise sadece İspanya’ya dönüş hakkı(Türkiye’den) tanır. Avrupa’da veya başka bir yerde regresoyla seyahat edemezsiniz.

Recogido de TIE Randevusu ile Oturum Kartını Teslim Almak

Öncelikle kartı teslim almak için nelere ihtiyacınız var onları listeleyelim:

  • Randevu kağıdı
  • Oturum kartı başvurusunda verilen kağıt
  • Pasaport
  • Yenileme işlemiyse mevcut oturum kartı

Sürpriz! Oturum kartını teslim almak için de bir randevuya ihtiyacınız var:)

Randevu almadan önce, oturum kartı başvuru işlemi sonrasında verilen kağıdın üzerinde yazan lote numarasının, seçilen ofis tarafından belirtilen lote numarasına eşit veya daha düşük olduğunu kontrol edin. Lote numarasını kimlik kartlarının topluca basıldığı parti numarası gibi düşünebilirsiniz. Sizin kartın içinde bulunduğu parti o ofise ulaşınca randevuyu alıyorsunuz.

Lote Numarasını Nasıl Kontrol Edeceksiniz?

En kolay yol olarak bu lote numarasını takip etmek için bir Twitter hesabı var.

İkinci olarak randevu alırmış gibi siteden kontrol edebiliriz. Yukarıda anlattığımız TIE randevusunda olduğu gibi aynı websitesine gidip şehri seçiyorsunuz. Ofis olarak size verilen kağıtta yazan ofis hangisiyse onu seçin. Barcelona merkezde genelde bu Mallorca 213’teki ofis oluyor. İşlem olarak ise bu sefer POLICIA – RECOGIDA DE TARJETA DE IDENTIDAD DE EXTRANJERO (TIE) seçiyorsunuz. Sayfanın başında size en son hangi lote numarasının teslim alındığını yazacak. Örnek:

EL ÚLTIMO LOTE RECIBIDO EN LA OFICINA SELECCIONADA ES EL 2024 / 028

Eğer lote numaranız daha küçükse veya eşitse, işleme devam edip randevunuzu alıyorsunuz.

TIE Oturum Kartı Yenilemesi Ne Zaman Yapılır?

TIE üzerinde yer alan son geçerlilik tarihinden(validez tarjeta) 60 gün öncesi ila 90 gün sonrasına kadar yenileme işlemi yapılabilir, yapılmalıdır.

Umarım İspanya’da yeni bir hayata hazırlananlar için yararlı bir yazı olmuştur. Eğer eksik/yanlış bilgi varsa veya farklı ve önemli bir deneyiminiz olduysa lütfen yorum olarak paylaşın.

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce

Pals Ortaçağ Köyü: Vedat Milor Bunu Beğendi

Bir başka Katalan Ortaçağ güzeli köy ile karşınızdayız: Pals. Daha önce Peratallada'dan ve civarındaki 2… Read More

5 ay önce