Avrupa

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar‘ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla karşınızdayız. Önerdiğimiz diğer köy olan Turckheim Gezi Notlarımız için buraya tık tık lütfen. Bu geziyi Aralık 2023’te Noel döneminde yaptığımızı belirtelim.

Eguisheim, Colmar’a 7 kilometre uzaklıkta bulunan güzel mi güzel bir köy. Öyle beğenmişler ki bu köyü 2013 yılında En Beğenilen Fransız Köyü seçilmiş. Köy, Alsas Şarap Yolu üzerinde yer aldığı için oldukça popüler. Eguisheim ve çevresindeki bağlardan yüksek kalitede Alsace Şarabı elde ediliyormuş. Özellikle Riesling, Gewürztraminer ve beyaz şarabıyla tanınmış. İlgililere duyurulur.

Köyün ilginç bir özelliği ise çember şeklinde tasarlanmış olması. Yani hangi noktadan başlarsanız başlayın sonunda başlangıç noktanıza geri dönüyorsunuz. Şu fotoğraf sanırız köyün neye benzediğini daha iyi anlatır.

Eguisheim yukarıdan görüntüsü

Eguisheim’a kasım sonundan aralık sonuna kadar olan bir tarihte geliyorsanız Noel pazarını görmemek olmaz. Eguisheim Noel pazarı, Place du Marché aux Saules ve Place Monseigneur Stumpf‘ta kuruluyor. Biz gittiğimizde pazara dair pek şey kalmamıştı. Birkaç stant vardı sadece. Noel’de buraya gelecekler için 2024 yılında pazarlar 29 Kasım ile 30 Aralık arasında kurulacakmış.

Yaz kış tadını çıkarabileceğiniz bir köy olan Eguisheim, Noel’in yanı sıra sene içinde yapılan festivalleri ve etkinlikleri ile de öne çıkıyor. (Karşınıza çıkan sayfada şehir ve etkinlik kısmını seçip neler var görebilirsiniz.)

Bu güzel köyü 2-3 saatte gezmeniz mümkün. Hatta Turckheim ile aynı gün bile gezebilirsiniz. Biz sabah Turckheim’ı gezdik öğleden sonra ise Eguisheim’ı.

Eguisheim’a Nasıl Gidilir?

Colmar’dan Eguisheim’a gitmek için en iyi yol ya otobüs ya da araba olacaktır. Araba ile gelecekseniz köyün girişinde araba park etmek için uygun yerler olduğunu gördük.

Biz Eguisheim’a gelmek için otobüs kullandık. Yolculuk 15 dakika civarı sürdü. Yolculuktan daha meşakkatli olan ise otobüs sırası beklemek ve araya kaynak yapanları takip etmek. Biz Eguisheim otobüsünü iki kere bekledik. İlkinde sıraya girdik ancak şoför ayakta yolcu almadığı için binemedik. Diğer otobüs saatine de 2 saatlik bir zaman olduğu için Colmar’a geri dönüp biraz gezdik ve otobüsün kalkış saatinden 1 saat önce durağa gidip beklemeye başladık. Tavsiyemiz otobüs saatinden en geç 45 dakika-1 saat önce durağa gidip beklemeniz yönünde olur. Böylelikle hem otobüse biniş için ön sıralarda yer alıp, oturabilirsiniz de. 1 saat önceden durağa gelip ön sıralarda yer alsak da, insanlar sağdan soldan araya kaynak yaptığı için ortalara kadar düştük. Sıraya kaynak yapanlar ‘saf görünümlü’ genç Fransızlar ile orta yaşlı turist çiftlerdi. İlginçtir bu tip kaynaklara sesini çıkaran sadece İspanyollardı <3. Diğer bir garip nokta ise bu sefer şoför ayakta yolcu almaya karar verdi…

Eguisheim’a gitmek için Colmar Garı önündeki duraktan kalkan 68R030(kısaca 30) numaralı otobüse binmeniz gerekiyor. Kişi başı 4 Euro. Biletin 4 saat geçerliliği var. Bu süre içinde Colmar’a dönmek isterseniz ekstra bilet parası vermenize gerek yok. Otobüs sizi köyün girişindeki durakta bırakıyor.

Dönüş için ise indiğiniz durağın karşısındaki duraktan otobüse binmeniz gerekiyor. Dönüş için de durağa erken gidip beklemenizi öneririz. Noel döneminden kaynaklı olsa gerek aşırı bir yoğunluk vardı otobüs için. Normal bir zamanda bu kadar yoğunluk olmayabilir. Otobüs saatlerine ulaşmak için buraya tık tık.

Eguisheim’da Gezilecek Yerler

Önce genel bir bilgi verelim. Yukarıda bahsettiğimiz gibi dairesel bir tasarımı var köyün. Çepeçevre saran sokağın adı Rue de Rempart. Bu dairesel sokağı kesen ana cadde ise Grand Rue. Tam Grand Rue’nin ortasında kalan 2 önemli meydan: Château Sant-Leon meydanı ve kilisenin diğer tarafında kalan Noel pazarının da kurulduğu Marche(pazar) meydanı yer alıyor.

Biz otobüsten indikten sonra Grand Rue’yi takip edip hemen sağ tarafta küçük ve sevimli Sant Pierre Meydanı‘nı (Place Saint Pierre) gördük. Sonra yolumuza devam edip yolun sağında bulunan Château Saint-Leon Meydanı‘nı ve meydanda bulunan Saint-Leon Çeşmesi‘ni gördük. Köyün merkezi burası denebilir. Çeşmenin ortasında Eguisheimlı Papa Saint Leo IX’un bir heykeli bulunuyor. Meydanın hemen yan tarafını çitlerle çevirip içerisine eşek ve koyunlar koymuşlardı. Genç yaşlı herkesin ilgisini çekiyordu. Bu meydanın hemen arkasında ise Papa Saint Leo IX’e adanmış renkli bir iç mekana ve vitraylara sahip Saint Leo Şapel’i bulunuyor. İçeriye giriş ücretsizdi. Hemen şapelin karşısında ise renkli kulesi ile Château de Saint-Léon-Pfalz bulunuyor. Ancak burası ziyarete kapalı.

Sonrasında Grand Rue’yi takip edip Rue du Rempart‘a döndük. Eguisheim’ın eski şehir merkezini çevreleyen dar, şirin mi şirin bir sokak Rue du Rempart. Bu cadde boyunca yürürken rengarenk çiçeklerle bezenmiş ve iyi korunmuş yarı ahşap evleri göreceksiniz. Caddede biraz ilerleyince Eguisheim’ın en popüler, en çok fotoğraflanan ve Disney çizgi filmlerinden fırlamış 15.yüzyıldan kalma Le Pigeonnier Evi’ni göreceksiniz. Le Pigeonnier, Türkçe’ye Güvercin Evi diye çevriliyor. Çok popüler olduğu için önü çok kalabalık oluyor dip notumuzu düşelim.

Yolun solundan ilerlediğimizde renkli evler, ayıcıklarla ve noel süsleriyle süslenmiş restoranları gördük. Belli bir süre sonra Sant Pierre Meydanı’nın önüne geldik ve oradan karşıya geçip Rue du Allmend’i takip ettik. Burada da rengarenk evler karşıladı bizi.

Gezimize devam ederken mavi rengi ile ben buradayım diyen Paul Schneider Şarap İmalathanesi’ni ve az ilerleyince de sarı rengiyle dikkat çeken Freudenreich Joseph et Fils Şarap İmalathanesi’ni gördük. Buradan sonra tekrar Saint Leon Meydanı’na çıktı yolumuz.

Eguisheim’a geldiyseniz ve vaktinizde varsa Petite Train‘e binebilirsiniz. Önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Tur 40 dakika sürüyor ve 1 yetişkin fiyatı 8 Euro. Petite Train mart sonundan ekim sonuna kadar çalışıyor.

Ayrıca öncesinde herhangi bir araştırma yapmadan Eguisheim’a geldiyseniz Grand Rue üzerinde bulunan Turizim Danışma Noktasına uğrayabilirsiniz.

Taş Oymalar

Eguisheim’da bazı kapıların üst pervazındaki değişik semboller ve rakamlar ilginizi çekebilir. Bunlar Alsas kasabalarına özgüymüş. Bunlar taş ustasının imzasından oluşabilir ya da tarih ve sahibinin baş harflerini içerebilir. Bazıları semboller sistemine göre bir loncayı gösteriyor. Mesela aşağıdaki evin bir bakırcıya ait. Mesleği, amblemin ortasına dizilmiş aletlerle belirtilmiş: maşa ve tokmak. Benzer biçimde kılıç ustalarını veya kasapları gösteren semboller de var.

Eguisheim’deki bazı kapı lentoları loncaları temsil ediyor.

Güzel ve Çirkin Masalı ve Egusheim

Çoğumuz çocukken Güzel ve Çirkin Masalı’nı okumuşuzdur ya da izlemişizdir.

Küçük ve güzel Eguisheim, Noel pazarıyla ünlü Colmar ve Arnavut kaldırımlı sokakları ve evleriyle ünlü bir köy olan Riquewihr…

Fransa’nın romantik şatoları, rokoko tarzındaki iç mekanları ve güzel köyleri Disney’e ilham vermiş. Bu sebeple de Güzel ve Çirkin’in 1991 yılı versiyonunda ana karakterimiz Belle’nin evi için direkt Alsas bölgesini düşünmüşler. Hatta Belle’nin yaşadığı evin sokağı Colmar, Eguisheim ve Riquewihr sokakları ile neredeyse aynı imiş.

Kitapta bir sahnede Belle’nin bir çeşmenin etrafında döndüğü ve mahalledeki büyük bir koyun sürüsüne şarkı söylediği yer Colmar’daki Schwendi Çeşmesi’ne çok benziyormuş.

Eguisheim da Güzel ve Çirkin’den nasiplenmiş tabii. Meydandaki Saint-Léon çeşmesi Belle’nin dans ettiği yer imiş. Köyün simgelerinden ve bölgedeki en çarpıcı binalardan biri olan Le Pigeonnier, 2017 filminde Belle’nin aile evine oldukça benzeyen başka bir nokta.

Sanıyoruz ki Alsas’ın köylerine gitmeden önce Güzel ve Çirkin’i bir izlemek gerekiyor.

Eguisheim’da Şarap

Yazının başındada kısaca bahsettiğim gibi Eguisheim Alsas Şarap Yolu üzerinde bulunuyor ve kaliteli şarapları ile ünlü. Buraya kadar geldim bir şarap tadımına katılayım diyorsanız ve turlara dair hiçbir fikriniz yoksa Turizm Ofisine bir danışın. Bunun dışında hem tadım yapıp hem şaraplarından satın alabileceğiniz yerler de mevcut. Bunlardan bazıları Emile Bayer, Pierre Henri Ginglinger, Freudenreich Joseph et Fils, Wolfberger, Meyer Jean-Luc and Bruno, Leon Baur. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Eguisheim ve Yemek

Biz gezimizin sonuna doğru yaklaşırken yemek için restoran arayışına girdik ancak tam yemek vakti olduğu için burada bir şey yemeden Colmar’a geçtik. Ama siz acıktıysanız ve şanslıysanız kendinize yer bulabiliyorsanız Tarte Flambee yiyip Riesling şarabı yudumlayabilirsiniz. Sokakta yürürken Grand Rue üzerinde bulunan dükkanlardan birinden ismini hatırlamasak da İngilizcesi Chocolate Kiss olan minik toplardan aldık. Tanesi 2 Euro idi. İçi marşmelovlu ve çilek, çikolata gibi değişik dolgularla yapılıyor. Bizdeki Çokomel’e benziyor ancak bizimki daha güzel.

Bizim mini Eguisheim turumuz bu şekilde idi. Umarız sizler için faydalı olur. Sevgiyle kalın…

Ilgım

Son Yazılar

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce

Pals Ortaçağ Köyü: Vedat Milor Bunu Beğendi

Bir başka Katalan Ortaçağ güzeli köy ile karşınızdayız: Pals. Daha önce Peratallada'dan ve civarındaki 2… Read More

5 ay önce