Barcelona için IVTM (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Ödeme

Selamlar! Bu yazıda İspanya’da motorlu bir taşıta sahip olanların ödemesi gereken IVTM’nin nasıl ödeneceğini anlatıyorum.

IVTM Nedir?

IVTM(Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica), kısaca el impuesto de circulación, Türkiye’deki Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne denk gelen, dolaşımda olan motorlu araçlar için ödenen zorunlu bir vergidir. İspanya’da bu vergi belediyeler tarafından toplanıyor. Araç 1 Ocak itibarıyla hangi belediyede kayıtlı ise o belediyeye ödeniyor. Haliyle de bu adres, araç sahibinin kayıtlı olduğu belediye ile aynı olmalıdır. Bir adres değişikliği varsa vergi adresi değişimi için başvuruda bulunulmalı.

IVTM’yi Kim Ödemeli?

Araç kimin üzerine ise vergiyi de o ödemeli. Eğer aracı yeni alıyorsanız, alırken sormakta fayda var ödendi mi diye. Biz aracı geçen sene alırken SEAT bayisi zaten ödediği için gerek kalmamıştı. DGT üzerinden de bu bilginin çıkıyor olması lazım.

IVTM Ne Kadar Tutuyor?

Vergi tutarı araca, aracın emisyon miktarına, yılına ve belediyeye göre değişiyor. Benim araç için meblağ 68 Euro tuttu.

IVTM Ne Zaman Ödenmeli?

Tahmin edeceğiniz üzere her belediyenin ayrı bir vergi takvimi var. Barcelona için güncel takvimi şu bağlantıda bulabilirsiniz. Impuesto sobre vehículos de tracción mecánica‘ya tıkladığınızda IVTM için ödeme takvimi görülebiliyor. Domiciliado otomatik olarak hesaptan çekmeyi ifade ediyor. Eğer böyle bir talimat vermediyseniz(No Domiciliado) 15 Nisan-15 Haziran arasında ödemeniz gerekiyor.

IVTM’yi İnternetten Ödeme (Barcelona için)

Ödemenin birkaç yöntemi var. Bu yazıda kredi kartı ile ödemeden bahsedeceğim ancak belediyenin sitesinden verginin hesabınızdan otomatik çekilmesi için talimat de verebiliyorsunuz.

Barcelona belediyesi üzerinden IVTM ödemek için https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual/es sitesini ziyaret ediyoruz.

Ekran görüntüsündeki gibi sağ üst köşedeki Mi espacio menüsü altından Espacio personal‘e tıklıyoruz. Böylece giriş sayfasına ulaşıyoruz.

Barcelona.cat sitesine giriş

Giriş sayfasında 3 çeşit giriş yöntemi var. En kolayı, idCat Mobil ile NIE ve telefon bilgisini kullanarak giriş yapmak olsa da bu yöntemle siteden kısıtlı biçimde yararlanabiliyorsunuz ve IVTM vergi borcu görme/ödeme seçenekleri dahil olmak üzere birçok bilgiye erişemiyorsunuz.

IVTM’ye ulaşabilmek için alttaki Cl@ve PIN24 veya Dijital Sertifika(Certificado Digital) yöntemlerinden birisini tercih etmeliyiz.

barcelona.cat giriş sayfasında Certificado digital veya Cl@ve ile girişi seçiyoruz

2 yöntemden birisi ile kimlik doğrulama yaptıktan sonra tekrar barcelona.cat sitesine giriş yapmış olarak yönlendiriliyorsunuz.

Önce Datos Fiscales menüsüne sonra Vehiculos‘a tıklıyoruz. Böylece üzerimize kayıtlı aracı görebiliriz.

Eğer verginin banka hesabınızdan otomatik ödenmesini isterseniz alttaki Alta domiciliación‘yu seçmelisiniz.

Impuestos pendientes(Bekleyen vergiler) bağlantısına tıkladığımızda ise bulunduğumuz sene içerisindeki IVTM borcu görüntüleniyor.

Pago Online yanındaki Iniciar butonuna tıkladığımızda bizi kredi kartı ile ödeme sayfasına getiriyor. Buradan Mastercard/Visa gibi kartlar ile ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme işlemi sonunda Justificante pago‘yu çıkan sayfadan veya sonrasında ödendi belgesini Impuestos pagados altından indirebilirsiniz.

IVTM ödemesi için Pago Online yanındaki Iniciar’ı seçiyoruz

İşte bu kadar!

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce