İspanya Yemek Alışkanlıkları ve Öğün Saatleri

İspanya’da hayat serimizde ilginç bir konu ile karşınızdayız. Bugünkü yazımızda İspanya yemek alışkanlıklarından bahsedeceğiz. Mesela İspanya’da kaç öğün vardır, kahvaltıda ne yerler, öğlen yemeğinde ne yerler, akşam yemeğini saat kaçta yerler gibi birçok sorunun cevabını göreceğiz.

Öncelikle belirtelim ki İspanya çok farklı kültürlere sahip bir krallık. Burada bahsedeceğimiz genel ve daha çok geleneksel yeme alışkanlıkları. Yemek rutini bölgeye, şehre ve kişilere göre değişiklik gösterebilir. Globalleşen profesyonel iş hayatı ile beraber bazı öğünler birleşmiş veya saatleri oynamış olabilir.

İspanya’da Kaç Öğün Var?

İspanyol deyince sizin aklınıza ne gelir bilmiyoruz ama bizce İspanyol demek rahatlık, sosyalleşmek, bir araya gelip sesli sesli konuşup, yemek ve içmek demek.

Özellikle de yemeyi, içmeyi pek severler. Fırsatını buldu mu kendilerini sokaklara, meydanlara atarlar. Arkadaşlarıyla bir araya gelirler. Hemen her sokak başında yer alan kafe-barlarda biralarını yudumlarlar. Sabahın erken saatlerinde başlayıp akşama kadar bira içen dayıları, teyzeleri görmek, uzun süre İspanya yemek alışkanlıklarını sorgulamamıza sebep oldu 🙂

İspanya’da Türkiye’deki gibi 3 öğün yerine 5 öğün vardır. Şimdi bu 5 öğünden ve bu öğünlerde ne yediklerinden bahsedeceğiz.

İspanya Yemek Alışkanlıkları

Desayuno (Kahvaltı: Sabah 7-9 arası)

Desayuno kahvaltı kelimesinin İspanyolca karşılığı olsa da Türk kahvaltı anlayışıyla pek bir alakası yoktur. Kahvaltı İspanyollar için önemli bir öğün değildir.

İspanyollar genelde güne kahve içerek başlarlar. Örneğin kafe-barların önündeki tabelalarda ‘Desayuno 2 Euro!‘ gibi ilgi çeken reklamlar görebilirsiniz. 2 Euro’luk kahvaltıdan kasıt genelde kahve + kruvasandır. Kruvasana alternatif olarak churros da tercih edilebilir. Churros’u şerbetsiz tulumba tatlısı gibi düşünebilirsiniz. Kendi başına tatsız tutsuz bir şeydir. O nedenle çikolataya bandırılıp yenir.

Domatesli ekmek ve kahvaltı

Bazı bölgelerde ise tipik kahvaltı öğesi zeytinyağı ve domatesli ekmektir. İspanyol yemekleri yazısından bahsettiğimiz domatesli ekmek özellikle Katalonya’da yaygındır.

Almuerzo (İkinci Kahvaltı: 10-11 civarı)

Tabi ki hiçbir mide kahve ve kruvasan ile ayakta kalamaz. İspanyollar da ikinci kahvaltıyı icat etmişler. Bu öğünde içecek olarak yine kahve olabilir ya da meyve suyu içebilirler. Yiyecek olarak ise bocadilla(sandviç), empanada(poğaça), tostada gibi atıştırmalıklar tüketilir. Maksat asıl vurgunun yapılacağı öğle yemeğine kadar mideyi meşgul etmek..

Barcelona’da sıkça gördüğümüz haftasonları dışarıda arkadaşlarla vermut eşliğinde birkaç basit tapas götürmek de almuerzo olarak değerlendirebilir.

La Comida (Öğle Yemeği: 13-16.30 arası)

İspanya’da günün en önemli öğünü öğle yemeğidir. Birçok banka ve resmi kurumun öğlen 2 ile 4 arası kapalı olduğunu görürsünüz. İşte bu saatler çalışanlar için öğle yemeği vakti demektir. Ancak günümüzde belki özel sektöründen etkisinden olabilir, öğle yemeği saati 1’e doğru kaymıştır ve genelde 1 saat sürer. Bu aynı zamanda şu manaya da gelir, birçok İspanyol restoranı 1’den önce açık olmaz veya müşteri kabul etmeyebilir. Tavsiyemiz İspanya’da öğle yemeğini 4’ten sonraya bırakmamanızdır.

La comida için hemen hemen tüm restoranlarda menú del día(günün menüsü) sunulur. Bu uygun fiyata, çeşit çeşit bol yemek demek! İspanya’da restoran kültürü ve menú del día ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Tapaslar

La Merienda (Akşam atıştırması: 17.00-19.00 civarı)

Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında mideyi oyalamalık bir öğün daha. Merienda manası da zaten abur cubur demektir. Teoride genelde alkolsüz içecekler eşliğinde bir şeyler atıştırılır. Ancak bizim gördüğümüz bol bol dedikodu eşliğinde içmeye devam ettikleridir!

Birçok restoran bu saatlerde ya kapalıdır ya da sadece içki servisi yapar. Atıştırmak için pastane/fırınlarda satılan hamur işleri, meyve salataları veya churros tüketilebilir.

La Cena (Akşam yemeği): (20.00 – 23.00)

Nihayet günün son öğününe geldik! Başlıkta da gördüğünüz gibi İspanyollar akşam yemeğini çok geç saatte yiyorlar. Genel olarak akşam yemeklerinde öğle yemeğine benzer biçimde gibi tapas + ana yemek şeklinde yeniyor ancak miktar olarak daha hafif. Akşam yemeği çoğu zaman günün son aktivitesi olarak geçiyor. Yemeği yiyip en geç 1 saat içerisinde uyumak gibi.

İşte İspanyol yemek alışkanlıkları genel olarak bu şekilde. İlginçtir bu sağlıksız gözüken yemek alışkanlıklarına rağmen İspanya hayat kalitesi, yaşam süresi, sağlık gibi konularda öne çıkmayı başarıyor. Ayrıca bilimsellikten uzak kişisel bir gözlemimiz de şudur ki Türkiye’de sokakta gördüğümüz kilolu veya obez insan sayısı İspanya’dan katbekat fazladır. Tabi İspanyolların spora ve aktivitelere daha fazla vakit ayırdığı da bir gerçek. Belki de doğrusunu onları yapıyordur, ne dersiniz?

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce