İspanya Oturum İzni Alma Yolları

Bize en çok sorulan sorulardan birisidir herhalde İspanya’ya nasıl gelebiliriz? İspanya’da yaşamak için ne yapmam lazım? Hangi vize ile İspanya oturum izni alabiliriz? Biz de madem öyle dedik ve İspanya’ya yerleşmek için olası yolları araştırdık.

İspanya’da yaşamaya başladığımız ilk zamanlarda bu konularda pek de bilgimiz olmadığı için, herkesi bizim gibi sponsor firma ile gelmişlerdir diye düşünüyorduk. Sonra zaman içerisinde diğer insanlarla tanıştıkça anladık ki herkesin İspanya’ya yerleşmek için farklı bir hikayesi ve geliş yolu var.

Aslında bu yazıda yaptığımız da sağda solda duyduğumuz hikayeleri, konuları bir araya getirmek oldu. Eksik bilgileri ise internetten araştırıp tamamladık.

ÖNEMLİ NOT
Bu yazı resmi bilgi niteliği taşımaz.
Buradan verilen hiçbir bilginin doğruluğunun garantisi yoktur.
Herhangi bir tavsiye içermez. Sadece bilgi amaçlıdır.
Mutlaka kendi araştırmanızı yapıp konunun uzmanlarından destek alınız.

İspanya Kalıcı Oturum İzni ve Vatandaşlık Alma Süreleri

İspanya oturum izni alma yollarından bahsetmeden önce Türk vatandaşlarına uygulanan kalıcı oturum izni ve İspanyol vatandaşlığı için bilgi verelim:

  • Kalıcı oturum izni için 5 sene İspanya’da ikamet etmeniz lazım (Son 5 senede İspanya dışında kalınan süre 10 ayı geçmemek şartıyla)
  • İspanya vatandaşlığı almak için ise İspanya’da 10 senelik bir ikamet gerekiyor. (Son 5 senede İspanya dışında kalınan süre 12 ayı geçmemek şartıyla)

Highly Qualified Professional(HQP) ile oturum izni (İş bularak)

Highly qualified professional, Türkçe’ye yüksek nitelikli çalışan gibi çevrilebilir. Bizim İspanya’ya yerleşirken yararlandığımız vize tipi de buydu. Bizim iş arama ve vize sürecimiz için şu yazımıza bakabilirsiniz. Resmi olarak adı Ley 14/2013 olarak da geçer.

Dünyada birçok ülke yeterli insan kaynağına sahip olmadıkları iş alanlarında yurtdışından konunun uzmanlarının ülkeye gelmesine ve çalışmasına izin verebiliyor. İspanya için de böyle, Türkiye için de ABD için de.

Özellikle Bilgi Teknolojileri(IT) alanı bu konuda büyük avantaja sahip. Birçok ülke teknolojik gelişim konusunda geri kalmak istemiyor ve yetenekli insanları ülkelerine çekmek için vize olanakları sağlıyorlar. IT dışında daha birçok meslek dalı için istihdamın yolu açık. Diğer meslek dalları nedir öğrenmek için biraz Google’manız gerekiyor.

Highly-Qualified-Professional-ispanya

Şimdi önemli koşullara bakalım:

  • Bu vizede öncelikle sizin iyi bir üniversiteden mezun olmanız ya da en az 5 sene profesyonel olarak çalışmanız bekleniyor. İspanya’daki potansiyel iş yerinizde teknik bir pozisyonu doldurmalı veya yönetici olarak gelmelisiniz.
  • Bu özel çalışma vizesi tipinden faydalanabilmek için İspanyol bir şirketin size sponsor olması gerekiyor. Bunun için de iş teklifi almak ve tabi ki kabul etmek gerekiyor.. Yani kısacası önce işi bulup sonra vizeyi alıyorsunuz. Zaten vize başvurusunu da siz değil sizin adınıza şirket yapıyor.

HQP oturum izni ne kadar geçerli?

Vize 2 yıllık olarak veriliyor ve bu süre sonunda hala çalışıyorsanız oturum kartını yenileme için başvuruda bulunulabiliyor. 5 seneyi tamamladıktan sonra ise kalıcı oturum iznine başvurulabilir.

Unutulmaması gereken nokta bu vize şirkete bağımlı biçimde çalışıyor. Yani şirketten bir şekilde ayrıldıysanız vizeniz de bununla beraber sonlanıyor. Sanıyoruz en fazla 1 ay süreniz oluyor. 1 ay içerisinde ya ülkeyi terketmek gerekiyor ya da yeni bir iş bulup vize sürecini tekrar başlatmak gerekiyor.

HQP oturum izni ile ailemi getirebilir miyim?

Evet. Eşiniz ya da partnerizi, çocuğunuzu hatta bakmakla yükümlü olduğunuz ebeveynlerinizi aile birleşimi vizesiyle getirebiliyorsunuz. Onların oturum kartı sizinkine bağlı oluyor. Sizin oturum izniniz devam ettikçe onlarınki de devam ediyor. Eşiniz aynı şekilde çalışma hakkına da sahip oluyor.

Resmi broşüre ve web sayfalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

İspanyolca Dil kursu ile oturum izni

İspanya’da yaşamak için sık kullanılan yollardan birisi dil kurslarıdır. Dil kursunun uzunluğuna göre vize işleri de değişiyor.

Eğer kursun süresi 90 günden kısa ise Schengen vizesi yeterli oluyor.

Kursun süresi 12 haftadan fazla ise uzun dönem Schengen vizesi veya İspanya öğrenci vizesine(Vize tipi D) başvurmanız gerekiyor. Öğrenci vizesi almak için haftada en az 20 saatten 30 haftalık bir kurs şartı aranıyor. Eğer daha kısa bir kursa kayıt olacaksanız vize yenileme işlemleri Türkiye’den yapılmalıymış. Uzun dönemli vize için ödemeyi yaptıktan sonra okul size kabul mektubu veriyor ve bunu başvuruda kullanıyorsunuz.

Öğrenci vizesi ile beraber yarı zamanlı çalışma hakkı da tanınıyor.

Toledo – İspanya

Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile oturum izni

İspanya’ya gelmek için yaygın yöntemlerden bir diğeri ise yüksek öğrenim programları. İspanya’nın harç ücretleri konusunda Avrupa’nın görece ucuz ülkelerinden birisi olması önemli bir faktör olabilir.

4 senelik üniversite programları yıllık 750-2500 Euro arası, yüksek lisans programları ise yıllık 1000-3500 Euro gibi bir harç ücreti talep ediyor. Bazı üniversiteler ise aldığınız kredi başına ücret talep ediyor. En doğru fiyatı ilgilendiğiniz üniversitenin sitelerinden alabilirsiniz.

İspanyolca gereksinimi, eğitim dili, harç ücreti üniversiteden üniversiteye ve programdan programa değişebileceği için ince bir araştırma sizi bekliyor.

Bir tane örnek üzerinden gidelim. Örneğin şu bağlantıda Barcelona Üniversitesi’nin yüksek lisans programları var. Advanced Mathematics programında AB vatandaşlarından 27 Euro, yabancı öğrencilerden ise kredi başı 82 Euro talep ediliyormuş 🙁 Programı tamamlamak için ise 60 kredi alınması gerekiyor. Bu durumda programın toplam maliyeti bir Türk vatandaşı için yaklaşık 5000 Euro olacaktır.

Yüksek öğrenim için verilen vize tipi yine D tipi öğrenci vizesi. Eğer 6 aydan kısa bir çalışma için geliyorsanız oturum kartı alamıyorsunuz. 6 aydan uzun süre için ise 3 ay içinde oturum kartı almanız gerekiyor. Verilen vize yıllık oluyor ve eğitim süresi bitene kadar vize yenilenebiliyor.

İspanya Çalışmasız Vize ile oturum izni (Non lucrative visa)

Yurtdışında(özellikle İspanya’da) yaşamayı deneyimlemek istiyorsanız ve cebinizde yeterince para veya düzenli geliriniz varsa bu vize tipi sizin için olabilir. İspanya’da çalışma hakkı tanınmadığı için uzun dönem turist vizesi gibi düşünebilirsiniz. Turistten farklı olarak 3 aydan uzun kalacağınız için oturum kartı(TIE) almanız gerekiyor. Bunun için konsolosluktan aldığınız vize ile İspanya’ya ayak basıyorsunuz. Sonra oturum kartı için başvuru yapıyorsunuz.

Bu vize tipi ile ilk başvuruda 1 senelik İspanya oturum izni kazanıyorsunuz. İlk seneden sonra her vize yenilediğinizde 2 senelik veriliyor. Çalışma hakkı tanımasa da eğitim alma ve hatta stajyerlik yapma gibi haklarınız oluyor. Daha güzel tarafı ise 1 sene sonra eğer iş bulursanız, çalışma vizesi için başvurabilirsiniz. Diğer bir avantajı ise ailenizi de getirebiliyor olmanız.

Vizeyle ilgili resmi siteye şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ne kadar para gerekiyor?

Sadede gel ne kadar lazım onu söyle dediğinizi duyar gibiyim 😀 Kısa cevap; 1 kişi için yıllık en az 27 Bin Euro olması gerekiyor.

Uzun cevap, İspanya’da IPREM diye işsizlik maaşı falan için de baz alınan bir birim ücret var. Sizden bunun en az %400‘ü kadar geliriniz olduğunu kanıtlamanız isteniyor.

2021 için IPREM aylık 564,90 Euro. Senelik ise 6.778,80 Euro yapar. %400’ü ise 27,115 Euro yapar. Beraberinizde gelecek her birey için bu miktarın üzerine bir yıllık IPEM miktarını eklemeniz gerekir. Yani 2 kişi için yaklaşık 34 Bin Euro, 3 kişi için yaklaşık 41 Bin Euro hesabınızda olması gerekir. Bunların taban ücret olduğunu tekrar hatırlatalım.

Özetlemek gerekirse aylık ortalama en az 2500 Euro’luk bir geliriniz olması bekleniyor. Geliri gösterirken bankada hali hazırda birikmiş para, aylık düzenli geliriniz, üzerinize kayıtlı menkul ve gayrimenkuller kanıt olarak gösterebiliyormuş. Önemli olan yeterli ekonomik güce sahip olduğunuzu kanıtlamanız. En önemli kriter para olduğu için reddedilmeler de genelde bu sebepten oluyor. Bu konuda en iyisi bir şirketle veya avukatla çalışmanız.

Kimlerin ilgisini çekebilir?

  • Emekliliğini İspanya’da yaşamak isteyenler,
  • Parası olup keyfine biraz da İspanya’da yaşayayım diyenler,
  • Hali vakti yerinde olup çocuğunu okutanlar veya burada yetiştirmek isteyenler

Uzaktan çalışanlar non-lucrative vizeden yararlanabilir mi?

Malum Covid ile beraber uzaktan çalışanların sayısı arttı. Diyelim ki sizde uzaktan çalışıyorsunuz ve hayatınızın bir kısmını İspanya’da geçirmek istiyorsunuz. Bu vizeden yararlanabilir misiniz? Yasa diyor ki bu vizeden yararlanırken bir İspanya şirketi veya iş vereni için çalışamazsınız veya İspanya’da herhangi bir işyeri kuramazsınız. Gördüğünüz gibi uzaktan çalışma ile ilgili net bir ifade yok. Ama bazı danışmanlık siteleri bu durumda yasal olarak çalışamayacağınızı söylüyor. Yine de burada son karar merci daha çok konsolosluk gibi duruyor. İnternette çeşitli sitelerde gördüğümüze göre gelirini uzaktan çalışma olarak gösterenler genelde red yiyormuş. Yani kısacası şansınızı deneyebilirsiniz ama çok umutlanmamak lazım.

İspanya oturum kartı

Evlilik ile oturum izni

Dünyanın birçok yerinde yaşamak istediğiniz ülkenin bir vatandaşı ile evlenirseniz, orada oturum izni de otomatik doğar. Avrupa’daki güzellik ise İspanyol vatandaşının yanında aslında herhangi bir AB vatandaşı ile de evlenerek İspanya oturum izni alabilirsiniz. Süreç diğer vizelere benzer işliyor. 3 ay içerisinde yerel makamlara oturum izni için başvurmalısınız.

Aşağıdaki bağlantılardan Avrupa Birliği’ndeki ve İspanya’daki süreçler hakkında bilgi edinebilirsiniz:

Ola ki hayatınızın Avrupalı aşkını henüz bulamadıysanız da money talks! Gerçek bir aşk evliliğin yanında anlaşmalı evlilik ile de kapağı İspanya’ya(ya da nereye isterseniz) atabilirsiniz. Eğer sizinle anlaşmalı evlilik yapabilecek bir İspanyol bulup, resmi makamları da bunun gerçek bir evlilik olduğuna ikna edebilirseniz böyle bir yöntemle gelebilirsiniz. Bu tip evliliklerin olduğunu duysak da konu hakkında daha fazla bilgimiz yok.

Pareja de Hecho (Evlenmeden oturum izni)

‘Bu ne biçim Avrupa! İlle de evlenmek zorunda mıyız!’ mı diyorsunuz? İşte sizin için bir yol daha. Pareja de hecho partnerinizle normal bir evlilik prosedürü olmadan size 5 yıla kadar İspanya’da vize yenilemeyle falan uğraşmadan yaşama hakkı veriyor. 5 sene sonrasında ise kalıcı oturum için başvurabiliyorsunuz. İngilizce’de civil union tabiri kullanılıyor. Gelelim önemli koşullara:

  • Partneriniz İspanya’dan veya herhangi bir AB ülkesindense,
  • En az 1 yıllık birlikteliğinizi kanıtlayabiliyorsanız (bazı şartlar bölgeye göre değişebilir. Mesela en az 6 ay aynı evde yaşadığınıza dair ikametgah gibi bir şey isteyebilirler. Katalonya’da bunu bile sormuyorlarmış..),
  • İkiniz de 18 yaşından büyük ve başka bir evlilik veya birliktelik içinde değilseniz,

Mesela dil kursu vs gibi bir yöntemle gelip, sonradan pareja de hecho ile kombo yapabilirsiniz! Pareja de hecho eşcinsel birliktelikler için de mümkün.

Bilmeniz gereken önemli noktalardan biri, İspanya’da yaşacağınız özerk bölgeye göre bazı koşullar ve süreçler değişebiliyormuş. Örneğin Katalonya için şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Gördüğümüz kadarıyla tüm süreç internetten oluyor ve üstte belirttiğimiz gibi Katalonya aynı evde ikamet şartı bile koymuyormuş.

Golden Visa (Yatırımcı vizesi) ile oturum izni

Cebinizde bir işe veya gayrimenkule yatırım yapacak en az 500 bin Euro’nuz varsa muhtemelen dünyanın her yerinde yaşama hakkı satın alabilirsiniz. İspanya da farklı değil. Altın vize için aşağıdaki gibi yatırım seçenekleri var:

  • Toplam değeri en az 500,000 Euro değerinde gayrimenkul/ler almak.
  • İspanyol kamu borcuna 2,000,000 Euro’luk yatırım yapmak
  • En az 1 Milyon Euro’yu bir şirketten pay/hisse alarak veya bir İspanya bankasına yatırarak,
  • İstihdam yaratacak, bilim ve/veya teknolojik inovasyona katkıda bulunacak bir işe yatırım yaparak bu oturum hakkı alabilirsiniz.

Yatırımlarınızı geri çekmediğiniz sürece oturum iznini yenileyip İspanya’da yaşamaya devam edebiliyorsunuz.

Erasmus, Staj vs. ile oturum izni

Kısa süreli olsa da Erasmus veya staj gibi durumlarla İspanya’ya gelmek mümkün. Çok bilgi sahibi olmamakla beraber ikisi için de öğrenci vizesi almak gerekiyor.

İltica (Sığınma) talebi ile oturum izni

İltica ettiğinizde anavatanınızı reddedip ilgili ülkede yaşama talebinde bulunuyorsunuz.

Anladığımız kadarıyla iltica ile ilgili süreçler Birleşmiş Milletler aracılığıyla gerçekleşiyor. Başvuru işlemleri de yine BM mülteci ofisleri üzerinden yapılıyor. Katalonya özelinde ise Plaza de España’da SAIER ofisi bu tip konularda yardımcı oluyormuş. Başvurunuzu yaptıysanız ve Barcelona’da iseniz SAIER’den yararlanabilirsiniz. İngilizce bilseler de İspanyolca bilen biriyle giderseniz daha rahat olacaktır.

Tabi ki iltica için sağlam bir sebebiniz olmalı. Savaş, siyasi sebepler, ölüm kalım mevzuları akla ilk gelen koşullar. Tabi ki son karar iltica talebinde bulunduğunuz ülkeye ait. Aşağıya yararlı olabilecek birkaç bağlantı bırakıyoruz:

Yazı Sonu..

Evet bir yazının daha sonuna geldik. Umarız İspanya oturum izni alma yolları ile ilgili fikir verebilmişizdir. Başta yaptığımız hatırlatmayı son bir kez daha yapalım. Herkesin koşulları ve durumu farklıdır. En doğru bilgi ve yol için mutlaka konunun uzmanı bir kişi veya kurumdan destek alınız.

Hasta luego!

Referanslar

Ender

Yorumları Gör

  • Non lucrative visa bu oturum ile schengen bölgesine vizesiz geçip geri dönebilir miyiz.

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce