Nasıl yapılır

Evcil Hayvanla Yurtdışına Çıkış Gereksinimleri ve Deneyimler – 2023

Hola todos! Bu yazıda evcil hayvan sahibi birçok kişi için soru işaretleri ile dolu evcil hayvanlarla yurtdışına çıkış için neler gerekli, süreç nasıl işliyor konularına değindik.

Her ne kadar bu yazının yazarı ben(Ender) olarak gözükse de burada anlatılanların çoğu Sibel Kara Gulcihan’ın tecrübelerine dayanıyor. Kendisine tecrübelerini aktardığı ve blogda paylaşmaya izin verdiği için buradan bir kez daha teşekkür edelim.

Avrupa Ülkelerine Evcil Hayvan ile Çıkmak için Gereksinimler

  • Avrupa ülkelerine seyahat etmek istiyorsak öncelikle evcil hayvanımıza mutlaka çip takılmış olmalıdır. Ülkemizde artık çip takmak yasal bir zorunluluk haline gelmiştir.
  • Evcil dostumuzun aşılarının, kimlik bilgilerinin ve kuduz titrasyon testlerinin kayıtlı olduğu bir pet pasaportu olması gerekmektedir.
  • Avrupa ülkelerine seyahat için en önemli nokta evcil dostumuzun kuduz aşısının düzenli olarak yapılması ve Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan laboratuvarda yeterli antikor oluştuğunu belgeleyen kuduz titrasyon testi sonucu belgesine sahip olmanızdır.

Evcil Hayvanlar için Kuduz Aşısı Süreci Nasıl Oluyor?

Kuduz aşısıyla ilgili süreci daha açıklayıcı bir şekilde anlatmak gerekirse; evcil hayvanımıza en erken 3 aylık olduğunda ilk doz kuduz aşısı uygulanabilir. Aşıdan sonra antikor oluşması için 1 ay beklenir. 1 ay sonunda veteriner hekiminiz kan alır, bakanlık tarafından onaylanmış bir laboratuvara gönderir ve yeterli antikor oluşup oluşmadığını gösteren kuduz titrasyon testi sonucu çıkar. Test sonucundan sonra 3 aylık bir bekleme süresi gereklidir. Yani kısaca hesaplarsak, yavru evcil hayvanımız 3 aylıkken aşı olur, 4 aylıkken test yapılır ve 3 ay da bekleme süresini tamamlarsa en erken 7 aylık olduğunda yurtdışına çıkabilir.

Yukarıda detaylı olarak verdiğim tarihler yavru evcil dostumuzun en erken ne zaman yurtdışına çıkabileceğiyle ilgiliydi. Evcil hayvanımız yavru değilse ilk kuduz aşısını beklemeden yapabilirsiniz. (3 aylıktan büyükse) (3 aylıktan küçük yavrular sadece anneleriyle yurtdışına çıkabilir.)

Kuduz titrasyon testi her yıl aynı tarihte kuduz aşısını yaptırdığınız takdirde ömür boyu geçerlidir. Aşı tarihini kaçırdığınız takdirde tekrar tüm işlemi baştan yapmanız ve titrasyon testinden sonraki 3 aylık karantina süresini tekrar beklemeniz gerekmektedir. Bu nedenle maliyetli ve oldukça önemli olan bu kuduz titrasyon belgesinin ömür boyu geçerli olması için her yıl aynı tarihte kuduz aşısını yaptırmanız çok önemlidir.

Önemli bir uyarı: Evcil hayvanımıza tüm bu işlemlerden önce mutlaka çip takılmalıdır. Kan alma tarihi mikroçip uygulanma tarihinden önce olan işlemler GEÇERSİZDİR.

Evcil Hayvan için Uçuş Bileti Alma ve Kabinde Birlikte Seyahat

Yeterli antikor oluştuğunu belgeleyen kuduz titrasyon sonucumuz geldikten sonra artık uçuşumuz için dostumuzun da biletini alabiliriz. Mutlaka havayolu şirketiyle iletişime geçip uçuş için rezervasyon yaptırmamız gereklidir. Çünkü her uçuşta kabinde bizimle birlikte seyahat edecek evcil hayvan sayısı sınırlıdır. Her havayolu şirketinin kuralları birbirinden farklı olmakla birlikte genellikle en fazla 4 evcil hayvanın yolcularla birlikte seyahat etmesine izin verilmektedir. Ayrıca alerjisi olan ya da başka bir sağlık sorunu nedeniyle kabinde evcil hayvan istemediğini önceden havayoluna bildiren yolcular da olabilmektedir. Bu nedenle kabin içi rezervasyonunu erken yapmak en sağlıklısıdır.

Tüm bu şartları sağlasak bile evcil dostumuzun taşıma çantası dahil ağırlığının 8 kiloyu geçmemesi gerekmektedir. 8 kiloyu geçtiğinde evcil dostumuz uçağın kargo bölümünde seyahat etmek zorundadır.

Evcil hayvan ile seyahat

Evcil Hayvan için Yurtdışı Çıkış Belgesi

Son işlem basamağı, biletimizden önceki 48 saat içinde ikametimizin bağlı olduğu ilçe Tarım Müdürlüğü’ne giderek yurtdışı çıkış belgesini almaktır. Bu belgeyi evcil dostumuzla birlikte almak gerekmektedir.

İlçe tarımdan da uçuştan önceki 48 saat içinde çıkış belgesini aldıktan sonra artık evcil dostumuzla yurtdışına çıkmaya hazırız.

Buradaki kuralın 2 iş günü değil 48 saat içinde olduğunu vurgulamakta fayda var. Eğer uçuş tarihinden önceki gün resmi tatile denk geliyorsa, ilgili kurumda memur ve belgeyi onaylayacak müdür olmayabilir. Bu da sorun yaşayabilirsiniz demek.

Avrupa Ülkelerine Evcil Hayvan ile Çıkış Sürecindeki Deneyimler

Bu noktadan sonra kendi yaşadığım süreçten yola çıkarak birkaç şey söylemek istiyorum.

Ben kedimle 17 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’dan Barcelona’ya geldim. Bir evden çıkıp diğerine girmemiz toplamda 7 saat sürdü. Kızım 4 yaşında ve oldukça nazlı, stresli ve tedirgin bir kedi olduğu için veterinerimin yönlendirmesiyle bazı önlemler aldım. Kediler saklandıkları kuytu yerlerde kendilerini daha güvende hissettikleri için taşıma çantasına örtü diktim. Evden çıkmadan yarım saat önce veterinerimin verdiği bitkisel sakinleştiriciyi içirdim. Taşıma çantasının içine bebek alt açma bezi serdim ve kolay ulaşabileceğim bir yere birkaç tane de yedek aldım ama kullanmama gerek kalmadı. Şanslıyız ki kediler tuvaletlerini başka yere yapmama konusunda oldukça iyi. Son olarak, hem onun çantasına hem de kendime Feliway spreyi (kedileri rahatlatan feromon içeren doğal bir sprey) sıktım.

Tüm bu hazırlıklara rağmen biraz stresli bir yolculuk olsa da sorunsuz bir şekilde yeni evimize ulaştık. Bizim stresimiz, korkularımız onları da etkiliyor ve sanırım bir sonraki seyahate kadar kendi kaygılarımı kontrol altına almam gerekiyor 🙂

Bir başka kedi annesi olan Elif ise, Türkiye’de havaalanındaki güvenlik görevlilerinin, güvenlik kontrolünden geçerken kedinin kutusundan çıkarılmasını talep ettiğine dikkat çekiyor. Eğer kutunun içinde kedinin altında bir örtü yoksa yani kutunun her yeri üstünden ve kapısından bakıldığında rahatça görülebiliyorsa görevli insiyatif kullanarak kutudan çıkartmadan geçirebiliyor. Eğer görevli böyle bir insiyatif almazsa diretmemek de fayda var.

Umarız yararlı bir yazı olmuştur. Sevgiler!

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce