İspanya’da Araba Aldık: Araştırma, Masraflar, Kredi Süreci

Barcelona’da ev kiralama sürecimiz hakkında ki yazıdan sonra bir başka İspanya’da hayat temalı yazımız ile karşınızdayız. Bu yazıda İspanya’da araba alma tecrübelerimizden bahsedeceğiz. Satın alma öncesi araştırmalar, düşünülmesi gereken masraflar ve satın alma süreci ile ilgili yaşadıklarımızı detaylıca yazacağız.

Daha önceki Barcelona gezi yazılarında bahsettiğim gibi Barcelona şehir içinde özel bir durum yoksa arabaya ihtiyacınız yok. Aksine toplu ulaşımın yaygınlaşması, şehrin yaya ve çevreci mobil taşıt öncelikli politikalariyla araç kullanmak daha da zorlaşıyor. Bizim araç almaktaki motivasyonumuz haftasonları ve yazın daha çok gezmek ve hareket özgürlüğü.

Eğer hala araç alıp almama konusunda karar veremediyseniz, biz bu zamana kadar Blablacar, Getaround veya OK Mobility gibi firmalardan kısa süreli araba kiralama ile idare ettik ve genel olarak işimizi gördü. Biz denemesek de uzun vadeli araba kiralama yapan Bipicar ve subscription modeli olan OK Mobility gibi girişimleri de düşünebilirsiniz.

İspanya’da Araba Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Araba almadan önce özellikle ekonomik olarak değerlendirmeniz gereken şeyler var. Bunlar bulunduğumuz yere göre değişiklik gösterebilir.

Ehliyet

Türk ehliyeti İspanyada geçerli ve denkliği olsa da yasa gereği İspanya’da 6 ay ikamet ettikten sonra İspanyol ehliyeti ile değiştirilmesi gerekiyor. Bu yazıda bunun detaylarına girmeyeceğim çünkü randevu(cita) bulamadığımız için biz hala değiştiremedik. Polis durdursa ne olacak bilemiyoruz. Araba alırken de bu riski göze aldık. Bir gün başarırsak onu da bir yazı haline getiririz.

Temmuz itibarıyla ehliyet çevirme işlemini de tamamladık. İlgili yazıya buradan erişebilirsiniz.

Park Yeri

Hayatım boyunca ev, araba, arsa bakmaya çok gittim de otopark bakmaya gitmek burada nasip oldu 😅

Barcelona maalesef park yeri konusunda biraz cimri. Hele de bizim yaşadığımız Gracia semti ve civarı felaket durumda. Çok az park yeri mevcut. Olanlar da burada ikamet eden residentelere ayrılmış durumda. Biz de burada yaşadığımız için başvurup, residente olarak park edebiliriz ama asıl sorun yer yok 🙂

Sokaklar Park Etmek İçin Güvenli Mi?

Hadi diyelim inat ettik birkaç sokak ötede yer bulduk o gün bıraktık ya güvenlik? Maalesef hırsızlık konusunda Barcelona’nın sicili temiz değil. Kapkaç vs olayları zaten almış başını gitmiş durumda ama arabalar da güvende değil. Birkaç arkadaşımız başta olmak üzere birçok kişiden bununla ilgili yeterince hikaye dinledik. Hırsızların özellikle aracın kelebek camını kırıp az zarar vererek ve sigortayı etkilemeden, arabadan değerli bir şeyler çalma gibi taktikleri falan varmış.

Sonuç olarak bizim içimiz aracı sokağa bırakmaya rahat etmedi.

İspanya’da araba almayı düşünüyorsanız, otopark konusu önemli

Park Yeri Fiyatları

Peki park yeri piyasası ne alemde? Malum park yeri az talep çok olunca fiyatlar da uçmuş durumda. Hatta park yerleri yatırım aracına dönüşmüş. İnsanlar park yeri alıyor, satıyor, kiralıyor. Örneğin 10m2’lik bir park alanının değeri 10-20 bin Euro arasında değişiyor.

Karşılaştırma yapabilmek adına turist olarak geldiniz, Barcelona’da araç kiraladınız ve 1 günlüğüne park etmeye kalkarsanız 10-25 Euro arası bir ücret ödersiniz. Return of Investment olarak bakarsak makul bir yatırım aracı olabilir.

Tabii ki burada yaşayınca uzun dönem park ettiğimizden fiyatlar günlük 3-4 Euro’ya düşüyor. Volkswagen Polo boyutunda bir araç için 70-100 Euro, VW Tiguan gibi 4.5 metreden büyük bir araç için 90-140 Euro arası otopark ücreti var diyebiliriz. Otoparkın güvenliği, otomatik kapısı, bulunduğu katı (Kot 5 falan anormal değil), kurumsal olup olmaması fiyatı etkileyen faktörler. BSM, Saba, Núñez y Navarro kurumsal otoparklar arasında sayılabilir. Bu tip kurumsal yerlerin avantajı senelik kontrat yapabiliyorsunuz ve bunların diğer park alanlarına bırakınca indirim alabiliyorsunuz. Mesela taahhütsüz aylık 143 Euro iken, 1 senelik taahhütte aylık 132’ye, 2 senelik taahhütte aylık 123 Euro’ya düşebiliyor. Bazen fiyatlar vergi dahil edilmeden veriliyor. O durumda +%21 olarak değerlendirmek lazım. Mahalle arasında eli yüzü düzgün otoparklar veya normal bir apartmana ait otoparklar bulmak da gayet mümkün.

Park yerlerine, Idealista ve diğer emlak sitelerinin yanı sıra firmaların kendi sitelerinden bakılabilir. Biz önce böyle web sitelerinden baktık. Sonra bize uyanlar için Idealista mesaj kısmından veya eposta ile iletişime geçtik. Eğer park alanını gözünüze kestirdiyseniz sanki ev bakarmış gibi park alanını görmek için randevu falan alıyorsunuz. Bizim tuttuğumuz yer mesela göstermiyormuş. 3 gün mühletiniz var, eğer beğenmezseniz iptal edersiniz dediler. Gidip verdikleri adresten kumandayı, binanın anahtarını aldık. Bu anahtar ve kumanda içinde ayrıca kapora aldılar. Otoparkta herhangi birisi beklemiyor, kapısı sürekli kapalı ve kumanda ile gelen kapıyı açıyor, giriyor, çıkıyor.

Ayrıca ekleyelim elektrikli ve hibrit araçların sokakta park ederken daha az emisyon yaptıkları için belediye tarafından sağlanan bazı avantajları oluyor.

Ola ki yaşadığınız bölgede yer ve güvenlik sıkıntısı yok, sokağa park edecekseniz. Bu durumda belediyeden park iznini aldıktan sonra, ücretin haftalık 1 Euro olması gerekiyor. Cumartesi, Pazar ve tatiller ücretsiz oluyor. Yani bakarsanız senede 50 Euro’ya işi çözmüş olursunuz.

Sigorta/Kasko

Türkiye’deki gibi burada da sigorta yaptırmak zorunlu. Bunun için tonla firma var. Online teklif alabiliyorsunuz. Tabi biz İspanyol ehliyetine geçemediğimiz için bazı firmalar sigorta vermiyor. Hatta bize sigorta yaptıramayacağımızı da söylediler ama öyle bir şey yok. Biz bankadan piyasadan biraz daha pahalı da olsa alabildik. Sigortanın senelik masrafı araca, size, sigortanın kapsamına bağlı olarak 400-1000 Euro arasında değişir.

Olası polis kontrolünde sigorta kağıdının arabada bulunması gerekiyor.

Yakıt

Maalesef yakıt ucuz değil İspanya’da. Bu yazıyı ilk yazarken benzin litre fiyatı 1.9, 2 Euro civarında seyrederken, Ukrayna-Rusya savaşı sonrası 2.2 Euro’lara geldi. Tabiki elektrikli araç alırsanız böyle bir derdiniz olmaz. Zaten çoğunlukla şehir merkezinde araba kullanmayı düşünen biri için elektrikli veya hibrit araç almak çok mantıklı.

Otobanlar

Eylül 2021’den beri Katalonya’daki bazı ücretli otobanlar ücretsiz olsa da, belli olmaz yarın öbür gün tekrar paralı olabilir. O nedenle otobana vereceğiniz paraları da hesaba katın. Barcelona’dan hem Girona hem Sitges yönüne giderken mesela 9 Euro civarı ödeme oluyordu. Gişelerden hızlı geçeyim istiyorsanız Bip&Drive gibi bir hizmet var. Senelik veya aylık cüzi bir miktar karşılığında OGS’deki gibi transit geçiyorsunuz.

Araç Muayenesi (ITV)

İspanya’da 4 yaşından küçük araçlar için muayene gerekmezken, 4 yaşından sonra 2 senede bir, 10 yaşından sonra ise her sene muayene yaptırmak lazım. Muayene ücreti 20-25 Euro civarıymış.

IVTM (Yol Vergisi) (Impuesto de circulación)

İspanya’da her araç için senelik IVTM ödemesinin belediyeye yapılması gerekiyor. Senelik yaklaşık 60-70 Euro. Kayıtlı olunan belediyeye göre fiyat değişiyor. Şu siteden hesaplama yapılabilir.

Barcelona’da IVTM nasıl ödenir yazısına buradan erişebilirsiniz.

CO2 Emisyon Vergisi

Aracın, üreticiden alınan bilgilere göre belirlenen bir CO2 emisyon miktarı var ve buna karşılık da bir vergi ödemesi hesaplanıyor. Bu senenin vergisini gelecek sene ödüyorsunuz. Genelde 1 Mayıs itibarıyla ödeme miktarı belli oluyor. Meblağ 15-20 Euro civarı.

Aracı üzerine alma masrafı ve Satış Vergisi(ITP)

Biz bu süreçleri yerine getirmedik ama aracı üzerinize almak için DGT’ye 54.60 Euro’luk bir ödeme yapılması gerekiyor. Eğer DGT ile randevu vs uğraşmayayım bir ajans benim için halletsin diyorsanız 100-150 Euroluk maliyetler gördüm.

Bir de bulunduğunuz bölgeye %4 veya %6 oranında transfer vergisi(ITP) var. Katalonya için şu siteye bakabilirsiniz.

Türkiye – İspanya Kıyaslaması

Türkiye ile İspanya kıyaslaması yapınca, Türkiye’de araba fiyatları vergilerden dolayı o kadar yüksek ki(son 1-2 senedeki kur ve enflasyonu hesaba katmasak bile) bu tip vergi vs zımbırtıları yüzdesel olarak düşük kaldığı için çoğu zaman göze gelmiyor. Çoğunluk otoparka para vermiyordur zaten. Mesela 2017 model bir SEAT Arona için, netten hızlıca MTV, muayene ve kasko ücretlerine baktığımda yaklaşık 1000, 500 ve 1500 TL toplam 3000 TL civarına halledebiliyorsunuz. Aracın piyasası 450 bin civarı olduğu düşünüldüğünde hiçbir şey.

Diğer yandan İspanya’da araba almak daha ulaşılabilir bir şey ancak yan kalemler özellikle otopark yüzünden yüzdesel olarak çok yüksek oluyor. Aynı aracı İspanya’da 17-18 bin Euro’ya alsanız ve otoparka bıraksanız, senelik kabaca;

  • Otopark 1200
  • Sigorta 600
  • ITV 25
  • IVTM 65

Toplam senelik yaklaşık 1900 Euro hava parası oluyor. 17 binlik bir araç için senelik 1900 Euro sağlam bir gider.

Sıfır Mı İkinci El Mi?

Bütün bu masrafları göze aldınız ve hala araba almak istiyorsunuz?

Biz en başta karar verememiştik. Ancak birkaç bayiye gidip soruşturunca mevcut çip probleminden dolayı sıfır araç için en az 5-6 ay beklemeliydik. Bu nedenle ikinci ele kaydık.

İkinci elde ise satıcıya güven, resmi işlemler ve arabayı aldıktan sonra bakım, tamir işleri asıl endişelerimizdi. Malum İstanbul’da bile usta bulmak, bilmek, güvenmek mesele iken burada öyle bir maceraya atılmayalım dedik. Bir de işin maddi kısmı var ki Avrupa’da Amerika’da usta işleri çok pahalıya gelebiliyor.

Resmi işlemlere örnek olarak ise aracı üzerinize geçirmek için DGT’den randevu falan almanız gerekiyormuş ki İspanya’da yaşıyorsanız randevu bulmak, sıra beklemek vs baya yıldırıcı süreçler.

Sonuç olarak, kurumsal firmalardan temiz ve yeni 2.el arabalara yöneldik. Temiz araçtan kasıt, bakımı, ekspertizi yapılmış, garantisi olan bir araç.

Eğer bir kişiden 2.el araç alıyor ve plakadan sorgulama yapmak istiyorsanız DGT‘nin sitesinden veya bunun gibi sitelerden yapabiliyorsunuz. Kaza, hasar kaydı gibi bilgi veriyor mu bilmiyorum.

İspanya’da araba alma

Aramalarınızda yardımcı olabilecek bazı İspanyolca terimler:

  • Coche de ocasión/coche de segundo mano: Kullanılmış araç/ikinci el araç
  • Préstamo: Borç/kredi
  • Financiación: Finansman
  • Entrada: Peşinat
  • Rasguños: Çizikler
  • Desgaste: Aşınma/yıpranma
  • Abolladuras: Ezik
  • Combustible: Yakıt
  • Concesionario: Bayi
  • TIN: Sabit faiz oranı
  • TAE: İçinde faizin yanında kredi masrafları, komisyon vs gibi ek kalemler de oluyor.

Kurumsal 2.El Araba Pazarı

Letgo Otoplus, Vavacars gibi Türkiye’de son senelerde sayısı artan firmalar aracılığıyla artık temiz ikinci el araç almak çok rahat. Acaba araç çalıntı mı, vuruğu, kırığı, değişeni var mı, satıcı beni kandırıyor mu acaba diye düşünmüyorsunuz. İspanya’da bu süreç daha da oturmuş ve piyasada birçok firma var bu işi yapan. Hatta anladığım kadarıyla ikinci el araç satan firmaların araca en az 1 sene garanti vermesi zorunluymuş.

Biz aramaya Clicars gibi sitelerden başladık. Siteden isteğiniz özelliklere göre filtreleme yapıp aracı buluyorsunuz. Eğer ilgileniyorsanız rezerve ediyorsunuz. Bunun için 300 Euro veriyorsunuz. 5 gün falan aracı bağlamış oluyorsunuz. Ödemeyi tam yapınca aracı adresinize yolluyorlar. Ekstra bir ücret vs yok. 15 gün aracı deneyebiliyorsunuz. Beğenmezseniz iade edebiliyorsunuz. Bana anlattıkları genel süreci böyle. Clicars’ın merkezi Madrid’de olduğu için Barcelona’daysanız bir gidip de bakayım olayı kolay değil maalesef.

Clicars’ın bir güzelliği sürekli birkaç bin Euroluk indirimler olması. Finansmanı onlardan sağlarsanız ekstra indirim de var ama sevmediğimiz nokta vadenin en az 7 sene olması.

Mesela yandaki aracın normal fiyatı 20990 Euro iken, 1000 Euro indirim o günkü kampanyadan + 3200 Euro’da finansmanı onlardan sağlarsanız ekstra indirim var. Ama bu şekilde alınca 7 senede ayda 345 Euro’dan 28980 Euro’ya geliyor. Haliyle katbekat daha pahalı.


Biz beğendiğimiz birkaç araç için ağır harekete geçince Clicars’taki fırsatları kaçırdık. Sonra Das WeltAuto‘yu keşfettik. Das WeltAuto, Volkswagen grubunun ikinci el araç platformu diyebiliriz. VW Grup altındaki VW, SEAT, Skoda gibi markaların bayileri aracılığıyla çoğunluğu yine VW grubu markalar olmak üzere birçok ikinci el araba seçeneği sunuyor. Clicars’daki gibi eve teslim, deneme süreleri vs gibi kolaylıklar bunda da var.

Biz bu şekilde websitesinde beğendiğimiz bir araç için randevu alıp SEAT yetkili bayisine gittik. Araç orada değildi ama kafamızdaki soru işaretlerini orada aydınlattık. Aldığımız araç orada olmasa da birebir aynı özelliklerde başka bir tanesi vardı. Aracı beğendik ve 500 Euro kapora bıraktık. Böylece rezerve etmiş olduk.

Eğer SEAT düşünüyorsanız özellikle M-Motor‘un çok büyük bir galerisi var. Biz sırf meraktan randevu almadan gidip araçlara baktık, sorular sorduk. Ellerindeki baya bir seçenek vardı aslında. Arabayı beğenirseniz süreci orada başlatabilirsiniz bile.

Sonraki adım ise kredi süreci. Bayi bunu halletmek için 1-2 hafta süre veriyor.

Araba için Kredi Hesaplama

Böyle bir siteden aylık ödeme durumunuza göre veya toplam kredi miktarına göre hesaplama yapabilirsiniz. TIN, sabit faiz oranı iken, TAE içinde faizin yanında kredi masrafları, komisyon vs gibi ek kalemler de oluyor. Finansal skorunuza göre kurumlar farklı faiz oranları verebilir. Örneğin VW Group’un kendi finansmanı desteği var ve %9-10 civarı faiz uyguluyordu. Eğer bankadan vs kredi alamasaydık VW Group’tan alacaktık.

Bankadan Kredi Çekmek

Kredi aramak için Google’da prestamo coche diye aratabilirsiniz ya da Rasteator gibi sitelerden birden fazla markadan teklif alabilirsiniz.

Araba almayı kafaya koyunca kredi için öncesinde araştırmaya başlamıştım. Alacağımız miktar belliydi zaten. Önce internette araştırmalar yaptık. Rasteator üzerinden birkaç firmadan teklif aldık. En uygun teklifi Fintonic diye bir firma sunuyordu. Üye olduk, detayları girdik, hatta banka hesabına bağlanıp gelen giden ne varsa inciğine boncuğuna kadar verileri çektiler. Sonuç? İstediğimiz kredinin sadece yarısını hem de ilk söylediklerinden çok daha yüksek bir faizle kredi teklif ettiler. Komik.

Baktığım birçok firma/banka arasında Santander’in en uygun krediyi verdiğini gördüm. Son olarak pahalılığı ile ünlü kendi bankam olan Caixabank’ta bir hesaplatma yaptım. İnternet şubesinden %9 faizli kredi çıktı. Buna okeydik aslında ama dedim ki bir de özel müşteri temsilcime sorayım. Kadın hemen randevu verdi bankaya gitmem için. Bana direk kendisi %3.5’dan kredi için başvuralım dedi lol. Yaklaşık 1 hafta içinde kredi onaylandı. Oran 3 sene vade için %4’tü! Yani örneğin 10 bin Euroluk kredi için 10628,63 Euro toplam geri ödenecek demektir. Tabi Türkiye’de kredi çekerken anapara kadar faiz isteyen bankaları düşününce bedavaya para veriyorlar gibi geldi.

Kredi Sonrası Süreçler

Kredi çıkınca bayinin verdiği hesap numarasına havaleyi yaptım. Bayi de işlemlere başladı. Aracın üzerinde minimal çizikler vardı ve plakada ise bir yamukluk vardı. Kaporayı vermeden önce çarpık İspanyolcamla bunların pazarlığını yapıp fiyata dahil ettirmiştik. Bu işlerin halledilmesi ve ekstra bir işten dolayı 1 haftayı buldu bizim aracı teslim almamız. Beklediğimden temiz yapmışlardı, araba cillop gibiydi.

Bayinin dediği vakit gittik aracı ve gerekli kağıtları aldık. İsim değişikliği ilgili kağıdın arada güme gittiği ortaya çıktı ama sorun değildi. Onu da 1 hafta sonra aldık.

Ee hani noter falan diyeceksiniz ona ne zaman gittin ne kadar verdin. Notere gitmedik. Kaporayı verirken imza attığımız belgeler arasında isim değişikliği talebi de vardı. Her şeyi onlar halletti, ekstra bir şey cebimizden çıkmadı. İnternet sitesinden gördüğümüz arabanın fiyatı neyse ona aldık. Maalesef pazarlık yapmıyorlar. SEAT kendi aracı olduğu için 2 sene garanti veriyor. İçerisinde yol yardım vs de dahil olmak üzere.

Gördüğünüz üzere İspanya’da araba almak özellikle kurumsal firmalarla çalışırsanız tereyağından kıl çekmek kadar kolay!

İspanya’da Gözlemlediğimiz Birkaç İlginç Farklılık

  • Türkiye’de bir araba reklamı düşünün. Atıyorum Fiat Egea 150 binden başlayan fiyatlarla der..
    İspanya’da ise ilginçtir hep ‘Ayda 320 Euro’ya araba sizin’ gibi aylık ne kadar ödeyeceğinizin reklamı yapılıyor. Böyle bir reklam görünce benim aklıma gelen ilk soru abi kaç sene ödeyecem bunu? Toplam maliyeti ne? Aracı peşin alsam ne kadar? Bu tip soruların cevapları ise çoğu zaman yer almıyor. İlle arayıp sormanız veya araştırmanız gerekiyor. Bana çok saçma gelse bir pazarlama taktiği de olabilir kültürel bir şey de.
  • Mesela aşağıdaki resimde küçük yazılarla yazmışlar. Peşinat olarak 3500, son taksit olarak 11410 Euro verirseniz, 4 sene vadeli ayda 276 Euro’ya geliyor 🙂
  • Birçok finans kurumu araç kredisini minimum 6-7 sene veriyor. Hatta bazı firmalar daha kısa süre için finansman sağlamıyor bile. Yani illa sizi bağlayacaklar..
  • Sıfır araçta peşin alırsanız indirim yapma ihtimalleri varken, ikinci el araçta ise finansmanlı alırsanız ana fiyattan indirim yapıyorlar. Tabi uzun vadede faiziyle beraber daha fazla para kopartıyorlar.
Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce