Mura ve Talamanca: Barcelona’ya Yakın Tarihi Köyler

Sizlere bu yazıda Barcelona’dan günübirlik gezmelik 2 Katalan köyünden bahsedelim.

Barcelona yakınlarında gezmelik başka yerler arıyorsanız:

Mura Köyü

Katalonya birçok doğal güzelliğin yanı sıra iyi korunmuş tarihi yerleşimlere de sahip. Bugün bu güzel yerlerden ikisinden bahsedeceğiz ve ilki Mura köyü.

Mura, Barcelona’ya 1 saatlik mesafede yer alan bir köy. Yüzlerce yılı deviren taş evleriyle Ortaçağ köyleri arasında gösteriliyor.

Köyde mutlaka görmelik pek bir yer olmasa da kilise(Sant Martí de Mura), Carrer Mutanya(Mutanya sokağı), Carrer Nou(Nou sokağı), Mirador de l’Ajuntament(seyir noktası) öne çıkan yerler diyebiliriz. Muhtemelen belediye tarafından, önemli görülen yapıların üzerine konulan yeşil tabelalarda yapıların hikayesi anlatılmış. Açıklamalar Katalanca olsa da Google çeviri ile hızlıca çevirebilirsiniz. Bu vasıtayla önceden burada bir pamuk ve dikim fabrikası olduğunu öğrendik.

Sanıyoruz ki köy kilisesinin kulesine çıkılıyor ancak pazar günü olduğundan kilise de dahil olmak üzere hemen her şey kapalıydı. Güzel bir köy manzarası yakalanabilir. Köy içerisinde 2-3 tane restoran/kafe mevcut. Şöyle bir düşünürsek 1-2 saate tüm köyü dolanabilirsiniz.

Köyün yanında biz ayrıca tabelalarda adını gördüğümüz Font de la Mascarosa(Mascarosa pınarı)’ya kadar da yürüdük. Pınar namına bir beklentiniz olmasın ancak bölgenin doğası güzel olduğu için minik bir doğa yürüyüşü gibi oldu. Bu bölge özellikle mağaralarıyla ünlü. Etrafta henüz keşfedilmemiş birçok mağara olduğu söyleniyor. Güzel bir planlamayla hiking yaparak bütün günü burada geçirebilirsiniz.

Mura’ya Barcelona’dan ulaşım asfalt yoldan sağlanıyor. Bol dönemeçli ve virajlı olsa da dağ ve doğa manzaralarıyla keyifli bir yolculuk oluyor. Mura’ya geldiğinizde ise çevre düzenlemesi muntazam yapılmış. 120 araçlık ücretsiz otopark alanı var. Otoparklar yol kıyısı boyunca birkaç alanda yayılmış. Etrafta birden fazla noktada köy haritası ve gidilecek yerler işaretlenmiş. Yani köyü ziyaret eden yabancılar için her şey düşünülmüş.

Mura Caga Tío Festivali

Noel döneminde bu köyde Caga Tío yarışmaları oluyor. Birçok insan farklı temalarda süsledikleri caga tio’ları evlerinin önüne yerleştiriyor. Orkestra yapan, şef, DJ, Harry Potter, 3 Kral, Motorcu çeşit çeşit Caga Tíolar’ı görmek ilginç bir deneyim. Minyonlar gibi ne yapsan tíolarla çok tatlı oluyorlar:)

Mart ayında gittiğimizde sadece birkaç evin bahçesinde rastlamıştık. Aralık’ta gittiğimizde ise 10’larca farklı caga tío gördük. Genelde Aralık’ın ilk haftası başlayıp 6-7 Ocak’a kadar ziyaret edilebiliyor.

Talamanca Köyü

Talamanca, Mura’ya gidene kadar adını duymadığımız bir yerdi ancak bizce en Mura kadar güzel bir köy 🙂 Katalan tarihinde de ayrı bir yeri var.

Talamanca Muhaberesi

1700 yılında İspanya İmparatoru 2. Carlos varisi olmadan ölünce, Avrupa’nın güçlü hanedanlıkları İspanya İmpatorluğu’nun kontrolünü ele geçirmek için birbirine girer. Tüm bu savaşlara İspanya Veraset Savaşları deniyor. Katalanlar, bu savaşların son demlerinde Avusturyalı Habsburg hanedanının yanında yer alıp Fransız Bourbonlara karşı savaşır ve düşmanı püskürtmeyi başarırlar. Bu onların son zaferidir. Bir ay sonra ise hazin son gerçekleşir ve Barcelona düşer. Alınan son zaferin adresi ise işte burasıdır: Talamanca.

Talamanca, Barcelona’ya 60, Mura’ya 4 km uzaklıkta. Mura’ya göre daha düz ama çevresine göre yüksekte, daha derli toplu bir yer. Buranın da sokaklarında 1 saat kadar dolaşabilirsiniz.

Özellikle ziyaret etmelik Talamanca Kalesi var. Kalenin geçmişi 10. yüzyıla kadar dayanıyormuş. Biz gittiğimizde kapalıydı. Kalenin hem önünden hem arkasından güzel vadi manzaraları var. Meydandaki kiliseden kaleye kadar olan kısım Talamanca’nın en eski yerleşim yerleriymiş.

Sırrını çözemesek de kalenin yanında yer alan bina da dikkatimizi çekti. Ejderha tasarımlı ferforjeler, altan, üstten ve köşegenlerden toplamın 34 olduğu magic square, aşk kilitleri asılmış küçük pencere bize bir hayli ilginç geldi.

Kale dönüşü ise 17-18. yy’dan kalma birçok evin yer aldığı Carrer Nou boyunca devam edip, sokak sonundaki merdivenlerden çıkılıp dar sokaklarda yürünebilir.

Talamanca’da da ücretsiz otopark ve birkaç restoran mevcut.

Bonus: Kayaların Üzerinden Seyir Noktası

Mura’ya giderken dağlarda ilginç kaya şekillerine şahit olduk. Bu kayalardan birisinin üzerine çıkmak ise oldukça basit. Yazının sonunda paylaştığımız Google Haritalar bağlantısında görebileceğiniz konumda araç bırakılacak küçük bir alan var ve sadece 5 dakikalık bir yürüyüş ile kayanın üstüne çıkıp müthiş vadi ve dağ manzarasını izleyebilirsiniz.

Google Haritalar hakkında uyarı

Nedendir bilinmez Google Haritalar uygulaması Mura ve Talamanca rotası hakkında doğru sonuçlar göstermiyor. Mura köyünün tam konumu biraz daha aşağıda iken haritada çıkan yer daha yukarıyı gösteriyor. Köyü görene kadar devam etmeniz yeterli.

Talamanca rotası ise tam bir facia. Mura’dan Talamanca yönüne giderken bir noktada saçma sapan şekilde sağa dönüp dağ yoluna(yol olup olmadığı bile tartışılır) girmenizi istiyor. Bu kesinlikle yanlış bir hareket olur. Sadece anayolu ve tabelaları takip etmeniz yeterli.

Doğru konumlara aşağıda paylaştığımız Google Haritalar listesinden ulaşabilirsiniz: Google Haritalar

Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce