Kategoriler: Gezi notlarıTürkiye

Sedir Adası Gezi Notları

Sizleri ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın denize girdiği kumlara götürelim. Ancak kumlara basmak yasak! Sedir Adası’nda bulunan Kleopatra Plajı’nın kumunun eşsiz ve özel bir bileşimi var ve özel koruma altında. Önce Sedir Adası nerede ve adaya nasıl gidilir ona bakalım.

Sedir Adası Nerede?

Sedir Adası Gökova Körfezi’nde kalan ancak Marmaris’e bağlı bir ada. Adaya teknelerin kalktığı Çamlı köyü hem Marmaris’e hem Akyaka’ya yaklaşık 20 km mesafede. Eğer bu civarda tatil yapıyorsanız ulaşımı gayet kolay ve gitmeye değer bir turizm noktası.

Sedir Adası’na Nasıl Gidilir?

Sedir adasına gelmek için tekne kullanmalısınız. Aracınızla veya toplu taşımayla Çamlı köyündeki ücretsiz otoparka gelmelisiniz. Buradan tekneleri kullanarak Sedir Adası’na geçebilirsiniz. Pandemiden dolayı tekne seferleri 8.30’da Çamlı’dan başlıyor ve son sefer ise Sedir’den 16.00’da yapılıyor.

Sefer ücreti git-gel tek bilet ve kişi başına 40 TL. Süre 20-25 dakika sürüyor.

Ayrıca özel tekne kiralayarak da adaya ulaşım mümkün.

Tekne iskelesinin konumu tam olarak şurada: https://goo.gl/maps/EwqWdiujp9uUFZHx6

Sedir Adası’na Giriş Ücreti Ne Kadar?

Yukarıdaki ücret sadece ulaşım için. Adaya girişte de diğer ören yerlerinde olduğu gibi bir girişten geçiyorsunuz. Müze kartınız varsa ücretsiz geçebilirsiniz. Müze kartınız yoksa 50 TL vermelisiniz.

Kleopatra Plajı ve Plajın Ünlü Kumu

Adanın bu kadar ünlü olmasında Kleopatra plajının payı büyük. Bu eşsiz kumun ünlü Romalı komutan ve hatip Marcus Antonius tarafından Kraliçe Kleopatra için Mısır’dan getirildiği söylencesi adanın, Mısır kraliçesi Kleopatra adıyla anılmasına neden olmuş.

Bu kumdan Akdeniz’de buradan başka sadece Girit adasında varmış. O nedenle koruma altına alınmış. Görevliler kumun çevresini iple çevirmişler ve denize girerken bu alana basamıyorsunuz. Kumun kumsal dışına çıkarılması da kesinlikle yasak.

Kleopatra Plajı – Sedir Adası

Kleopatra plajı, kumunun ve suyunun rengi, yumuşaklığı, plajın manzarası, tarihiyle favori plajlarımız arasında açık ara birinciliği aldı 🙂

Kumun çok özel bir bileşimi var. Kimyasına bakacak olursak, kristal kumlar, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesinden meydana gelmiş. Deniz suyuna karışan karbonatça zengin tatlı sulardaki karbonat, ince bir kum tanesi etrafında halkalar halinde biriken oolit ve pizolit kumları oluşturmaktaymış.

Adadaki tek plaj bu. Denize girmek için başka koylar var ancak bize yasak olduğu söylendi. Ayrıca teknelerin yanaştığı iskele civarında da denize girenler vardı.

Plajdaki diğer olanaklar

Plajın yanı sıra boş bulursanız ücretsiz olarak şezlongları kullanabilirsiniz. Plaj çıkışında 2 tane duş alanı var. Plajın hemen arka tarafında ise kafeterya, tuvalet ve üst değiştirmek için kabinler mevcut.

Cedrae(Kedrai) Antik Kenti Kalıntıları

Adanın MÖ 6.yy’lara dayanan bir tarihi var. Karya uygarlığının önemli şehirlerinden birisiymiş. O dönemden kalma bazı tarihi kalıntıları görmek mümkün. Bunları kolayca ziyaret edebilmek için ahşaptan yollar yapılmış. Teknelerin sizi bıraktığı iskeleden sonra yolu takip ettiğinizde ilk önce antik kilise var. Yıkıntı halde de olsa ilk orayı ziyaret edebilirsiniz. Sonra yol sizi plaja götürecek. Plajdan devam ederseniz agora ve antik tiyatroyu görebilirsiniz. Antik tiyatro geçen yüzyıllarca yıla rağmen büyük sağlam oranda kalmış. Müthiş bir manzaraya sahip.

İşte kısa gezi notlarımız bu şekilde. Sedir adası ve Kleopatra plajı günübirlik olarak gidilmesini kesinlikle tavsiye edeceğimiz bir yer. İyi gezmeler!

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce