Sizleri ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın denize girdiği kumlara götürelim. Ancak kumlara basmak yasak! Sedir Adası’nda bulunan Kleopatra Plajı’nın kumunun eşsiz ve özel bir bileşimi var ve özel koruma altında. Önce Sedir Adası nerede ve adaya nasıl gidilir ona bakalım.
Sedir Adası Nerede?
Sedir Adası Gökova Körfezi’nde kalan ancak Marmaris’e bağlı bir ada. Adaya teknelerin kalktığı Çamlı köyü hem Marmaris’e hem Akyaka’ya yaklaşık 20 km mesafede. Eğer bu civarda tatil yapıyorsanız ulaşımı gayet kolay ve gitmeye değer bir turizm noktası.
Sedir Adası’na Nasıl Gidilir?
Sedir adasına gelmek için tekne kullanmalısınız. Aracınızla veya toplu taşımayla Çamlı köyündeki ücretsiz otoparka gelmelisiniz. Buradan tekneleri kullanarak Sedir Adası’na geçebilirsiniz. Pandemiden dolayı tekne seferleri 8.30’da Çamlı’dan başlıyor ve son sefer ise Sedir’den 16.00’da yapılıyor.
Sefer ücreti git-gel tek bilet ve kişi başına 40 TL. Süre 20-25 dakika sürüyor.
Ayrıca özel tekne kiralayarak da adaya ulaşım mümkün.
Tekne iskelesinin konumu tam olarak şurada: https://goo.gl/maps/EwqWdiujp9uUFZHx6
Sedir Adası’na Giriş Ücreti Ne Kadar?
Yukarıdaki ücret sadece ulaşım için. Adaya girişte de diğer ören yerlerinde olduğu gibi bir girişten geçiyorsunuz. Müze kartınız varsa ücretsiz geçebilirsiniz. Müze kartınız yoksa 50 TL vermelisiniz.
Kleopatra Plajı ve Plajın Ünlü Kumu
Adanın bu kadar ünlü olmasında Kleopatra plajının payı büyük. Bu eşsiz kumun ünlü Romalı komutan ve hatip Marcus Antonius tarafından Kraliçe Kleopatra için Mısır’dan getirildiği söylencesi adanın, Mısır kraliçesi Kleopatra adıyla anılmasına neden olmuş.
Bu kumdan Akdeniz’de buradan başka sadece Girit adasında varmış. O nedenle koruma altına alınmış. Görevliler kumun çevresini iple çevirmişler ve denize girerken bu alana basamıyorsunuz. Kumun kumsal dışına çıkarılması da kesinlikle yasak.

Kleopatra plajı, kumunun ve suyunun rengi, yumuşaklığı, plajın manzarası, tarihiyle favori plajlarımız arasında açık ara birinciliği aldı 🙂
Kumun çok özel bir bileşimi var. Kimyasına bakacak olursak, kristal kumlar, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesinden meydana gelmiş. Deniz suyuna karışan karbonatça zengin tatlı sulardaki karbonat, ince bir kum tanesi etrafında halkalar halinde biriken oolit ve pizolit kumları oluşturmaktaymış.
Adadaki tek plaj bu. Denize girmek için başka koylar var ancak bize yasak olduğu söylendi. Ayrıca teknelerin yanaştığı iskele civarında da denize girenler vardı.
Plajdaki diğer olanaklar
Plajın yanı sıra boş bulursanız ücretsiz olarak şezlongları kullanabilirsiniz. Plaj çıkışında 2 tane duş alanı var. Plajın hemen arka tarafında ise kafeterya, tuvalet ve üst değiştirmek için kabinler mevcut.
Cedrae(Kedrai) Antik Kenti Kalıntıları
Adanın MÖ 6.yy’lara dayanan bir tarihi var. Karya uygarlığının önemli şehirlerinden birisiymiş. O dönemden kalma bazı tarihi kalıntıları görmek mümkün. Bunları kolayca ziyaret edebilmek için ahşaptan yollar yapılmış. Teknelerin sizi bıraktığı iskeleden sonra yolu takip ettiğinizde ilk önce antik kilise var. Yıkıntı halde de olsa ilk orayı ziyaret edebilirsiniz. Sonra yol sizi plaja götürecek. Plajdan devam ederseniz agora ve antik tiyatroyu görebilirsiniz. Antik tiyatro geçen yüzyıllarca yıla rağmen büyük sağlam oranda kalmış. Müthiş bir manzaraya sahip.
İşte kısa gezi notlarımız bu şekilde. Sedir adası ve Kleopatra plajı günübirlik olarak gidilmesini kesinlikle tavsiye edeceğimiz bir yer. İyi gezmeler!