Ölü Deniz, Masada ve Ein Gedi Gezi Rehberi

İsrail’de nerelere gidilir diye araştırdığınızda karşınıza Ölü Deniz gelmeme ihtimali düşük. Ölü Deniz(Lut Gölü) ise sadece su birikintisi olarak düşünmemek gerekir. Masada olsun Ein Gedi olsun, hem doğal hem tarihi hem de dini öneme sahip görülmesi gereken yerler.

Tur ile gezildiğinde biraz ‘tuzlu’ olan bu bölgeleri, otobüs ile de keşfedebilmeniz için yazının sonunda bilgileri paylaştım.

Ayrıca vakti ve merakı olanlara sosyalist bir düzeni benimsemiş Kibbutz topluluklarını keşfetmelerini öneririm. Ein Gedi Botanik Park’ı ve Kalya’da bu toplulukların yaşadıkları yerler var. Ben maalesef vakit kısıtlı olduğu için bu şansa sahip olamadım.

Ölü Deniz (Lut Gölü)

Ölü deniz (Dead Sea), veya bizim daha çok bildiğimiz adıyla Lut gölü, İsrail ile Ürdün arasında kalan ünlü bir göl. Dünyada tuz yoğunluğunun en yüksek olduğu göllerden birisi olması(%34.2) ve en düşük rakıma sahip gölü olması( 430.5 m) bilindik özellikleri. O kadar tuzlu ki vücudunuzda bilmediğiniz bir yara, çizik falan varsa göle girince öğrenmiş oluyorsunuz! Adını yüksek tuz yoğunluğundan dolayı hiçbir canlının barınamamasından alıyor.

Suyun üzerinde durdum şahitlerim var!

Gölü meşhur ve turistik yapan şey ise ise batamıyor oluşunuz. Yoğunluk yüksek olduğu için kolaylıkla suyun üzerinde kalıyorsunuz. İlk başta garip bir his olsa da sonra tadını çıkartıyorsunuz. Denizden çıktıktan sonra ise mutlaka çamur banyosu yapmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde tuzun yakıcı etkisi gideriliyor. Aman dikkat, rehberin dediğine göre geçen sene bir kadın panik yapmış ve zoru başarıp boğulmuş.

Göle girilen yerde bir tesis var ancak plaj kısmı biraz ilkel, düzensiz kalmış. Tabi bahsettiğim plaj Abraham Tour’un bizi götürdüğü. Muhtemelen daha iyi plajlar var. Örneğin Kalya plajı çok ünlü bu konuda.

Masada Dağı ve Gündoğumu

Masada dağı ve kalesi de Ölü Deniz kadar ünlü bir yer. Coğrafi yapısı bir kaleyi andıran(aslında horst oluyormuş) ve harika bir Ölü Deniz manzarasına sahip bu dağa Roma İmparatorluğu’nun Yahudi Valisi Hirodes MÖ 30’lu yıllarda kendi kale/sarayını yaptırmış. Bu arkadaş aynı zamanda Kudüs’teki İkinci Tapınağı son haline getiren kişidir.

 

Masada’ya çıkış için 3 yöntem var: Yaya, araç ve teleferik. Gerçek bir Masada deneyimi için yaya olarak Yılan Rotası’nı takip edip tırmanış yapmak en güzel yöntem. Kesinlikle yorucu ve ama bir daha gitsem yine yürümeyi tercih ederim. Hele bir de bu yola gece çıkıp gün doğumunu izledi mi değmeyin keyfime.

İşte Masada’dan gün doğumu:

Ein Gedi

Burası için Türkiye’den gelen birisini doğal güzellik olarak büyülemesi zor diye düşünüyordum. Ancak adı, “keçi yavrusu pınarı” gibi bir manaya gelen Ein Gedi, çölün ortasındaki bir vaha! Bu kurak ve çorak arazide bir nevi mucize diyebiliriz.

Hala koruma altındaki keçileri, oğlakları görebilir, serin suyunda ferahlayabilirsiniz. Eğer tur ile gitmezseniz vadideki gizli noktaları keşfetme şansınız daha fazla olabilir. Özellikle Masada’nın yanında sonra bizim pek halimiz kalmamıştı.

 

Bir de turlarda adını sıklıkla duyacağınız Ein Bokek diye bir yer var. Burası oteller bölgesi diye geçiyor. Muhtemelen daha düzenli ama daha kalabalık ve turistik olacaktır.

Peki Ölü Deniz, Masada ve Ein Gedi’ye Ulaşım Nasıl Oluyor?

Ben bu mekanlara tur ile gittim. Tur olarak, hem memnuniyet oranı yüksek hem de gündoğumu organizasyonu düzenleyen tek şirket olan Abraham Tour’u tercih ettim. Eğer Tel Aviv’de ve Kudüs’de hostel araştırdıysanız mutlaka Abraham Hostel’e denk gelmişsinizdir. İkisi aynı organizasyon oluyor.

Aldığım hizmetin bağlantısı şu: https://abrahamtours.com/tours/masada-sunrise-tour/

Detaylı bilgiyi oradan alabilirsiniz.

Tur ve yukarıda saydığım yerler hakkında detayları madde madde vereyim:

  • Efendim eğer bu tura katılmak isterseniz en az 252 şekeli gözden çıkarmalısınız. Fiyat tur gününe ve o anki talebe göre değişiklik gösteriyor. Bana uyan tarihte fiyat 316 şekeldi mesela 🙁 Bunun içinde maalesef Masada ve Ein Gedi giriş ücreti yok. Hepsini toplarsak bana maliyeti 373 şekel oldu. Hiç de az değil..
  • Kudüs’te gece 3’te kalkıyor 13.30 civarı bırakıyor. Günün tamamı gitmiyor böylece.
  • Daha ucuz turlar da var. ANCAK mutlaka fiyata nelerin dahil olduğunu sorun ve ona göre hesabınızı yapın. Örneğin 2017 için;
    • Masada teleferikle gidiş 76 şekel,
    • Masada normal giriş 28 şekel,
    • Ein Gedi 29 şekel.
    • Ayrıca hangi plajda göle gireceksiniz ve ücretini sorun (Abraham Tour’da fiyata dahil).
  • Araç genişçe bir minibüs. Silme doluydu, tıpış tıpış gidiyorsunuz ama rahatsız değil.
  • Self-drive bir tur oluyor. Yani rehber yok, adamlar sadece ulaşımı sağlıyor. Ancak şoför İngilizce biliyor ve size gittiğiniz yerlerle ilgili hem hikayeyi hem de bazı ipuçlarını veriyor.
  • Eğer Masada’ya gündoğumu için giderseniz yürümek zorundasınız. Gün içinde giderseniz teleferik kullanabilirsiniz. Tabi teleferik de beleş değil: 76 şekel.
  • Masada yürüme 50 dakikaya çıktık. 40 ile 60 dakika arası diyebiliriz. Bildiğiniz dağa çıkıyorsunuz. Yol genel olarak taşlık veya bozuk merdivenlerden oluşuyor. Sağlam ayakkabı giyilmeli.
  • Masada’da yeme/içme için bir alan görmedim. Zaten o saatte açık da olmazdı. O nedenle azığınızı ve suyunuzu bir sırt çantasına koyun ve yanınızda götürün muhakkak. Masada’ya çıktığınızda tuvalet ve su bulabilirsiniz.
  • Özellikle Masada’ya çıkıyorsanız herhalde o mükemmel anları yakalamak için iyi bir fotoğraf makinesi götürürsünüz.
  • Ein Gedi’de şelaler ve suya girebileceğiniz birkaç doğal havuz var. Havlu ve terlik götürebilirsiniz. Abraham’da havlu veriyorlar.
  • Göle ilk girişte 15-20 dakika kalın. Sonra çamur banyosu, bekleyiş, tekrar giriş çıkış ve en son duş.
  • Plajda duş aldığınız su da tuzlu 🙂
  • Tuz gerçekten yakıyor. Eğer bir alerjiniz veya rahatsızlığınız varsa tavsiye etmem. Yara, bere, çizikler ise güzelce bir yanıyor.

İhtiyaç listesi

Güneş kremi, gözlüğü, pasaport, terlik, havlu, bol bol su, azık, sağlam ayakkabı, mayo/şort.

Alternatif ulaşım yöntemleri

Otobüs, araç kiralama ve taksi olarak sıralayabiliriz. Araç kiralamayı oldukça ucuz fiyatlara gördüm ancak araştırmadım.

Otobüs denemediğim için bilmiyorum ancak araştırırken en çok duyduğum sıkıntı, otobüslerin seyrekliği ve vaat ettiği saatte durakta olmama durumu. Örneğin otobüs saatte bir kere geçiyordur ve o durakta tam 14.10’da olması gerekiyordur. Ancak o gün 14.00’da geçebilir, geçmiş olsun. Yola çıkanlar bekleme riskini göze almalı.

Otobüsler

Kudüs Central Station’dan 486 ve 444 ile yukarıdaki tüm noktalara, 487 ile Kudüs’ten Kalya plajı’na ve Ein Gedi’ye gidebilirsiniz.

  • 486, 8.00’da başlıyor 16.40’a kadar 8 seferi var.
  • 444, 7.00’da başlıyor 17.00’a kadar 4 sefer var.
  • 487 ise 15.15 ve 20.40 olmak üzere 2 sefer yapıyor.

Tel Aviv Arlozorov istasyonundan  ise 421 nolu hat ile ulaşım sağlanabilir.

  • 421 sabah 9 ve 12 olmak üzere sadece 2 sefer yapıyor. Son durağı Ein Gedi olmak üzere Masada üzerinden gidiyor. Yani Kalya plajına bu otobüsle gidemezsiniz.

Seferleri https://mslworld.egged.co.il/?language=en&state=2#/linenumber adresinden hat numarasına göre kontrol edebilirsiniz. Hem durak listesi hem harita üzerinde görülüyor. Site İsrailce olsa da biraz karıştırarak çözersiniz.

 

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce