İzlanda’da Araç Kiralama Mevzusu

İzlanda’da araç kiralamak önemli bir ihtiyaç ve zor bir süreç. Altınızdaki 4 tekerlikli araçla birçok yere gidebilir ve planınızı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

  • Öncelikle araç kiralamadan önce nerelere ve ne zaman gideceğinize karar verin.
  • Normal araç için 20, 4×4 için 23 yaş alt sınırı var.
  • Bu yazı yazılırken dolar kurunun 4 TL olduğunu belirtmemde fayda var. TL cinsinden verdiğim fiyatları o şekilde değerlendiriniz.

İzlanda’da Yol Tipleri

İzlanda’da 2 tip yol var: normal yollar(road) ve f-roadlar. F-road’lara sadece 4×4 tipindeki araçlarla girilebiliyor. Normal araçla f-road’a girmek yasal olarak suç ve 3500 euroya kadar veya 2 yıla kadar hapis cezası varmış. Bu nedenle aldığınız araç nerelere gidebileceğinizi de etkiliyor. Eğer bütçe yapacam diyorsanız sıradan sedan veya hatchback modeller hem ucuz hem işinizi görecektir. Ekim-Nisan arası İzlanda’da kış kabul edebilirsiniz. Bu tip araçlarla bu aylarda ekstra dikkatli olmak gerekir ve genel olarak sadece anayolları takip edebilirsiniz. Hatta şunu da söylemek gerekir 4×4 ile dahi kışın giremeyeceğiniz bölgeler var.

Tabi gönül ister 4×4 ile İzlanda’nın altını üstüne getirmek ama tek başıma yola çıktığım için maddi olarak öyle bir maceraya atılamadım(kiraladığım zaman tektim). Belki İzlanda’da ortak bulunabilir mi, orası biraz riskli. Couchsurfing’den veya bazı Facebook gezi gruplarından şansınızı deneyebilirsiniz. Bazıları Couchsurfing’de event olarak açıyor. Bana Couch’dan birkaç gezgin aday çıktı ancak tarihler tutuşmadı. En son geziye bir ay kala işyerinden Berk bana katıldı.

Bunun dışında İzlanda’yı otostopla ve bisikletle gezenler de var. Tabi böyle bir maceraya atılacaksanız daha geniş zamanınız ve kalın kıyafetleriniz olmalı 🙂

Kiralamak için envai çeşit araç var. Başlıca işinize yarayacakları listeleyelim:

  • Standart hatchback
  • Sedan veya vagon
  • Camper (Van dediğimiz ticari tiptekiler ama bir farkla)
  • 4×4
  • Minibüsler

Bunlardan aksi belirtilmiyorsa off-road’a girebilecekler sadece 4×4 ve bazı 4×4 minibüsler. 4×4’ten kastım da Range Rover değil tabiki. En ucuz 4×4’ler Dacia Duster ve Suzuki Jimny modelleri. Ama bazı F-roadlara bunlarla bile girmek tavsiye edilmiyor.

Hangi firma olursa olsun, araç kiralama firmalarından kiralayınca sigorta aşırı farkettiriyor. Bir saat sonra havanın ne olacağını bilemediğiniz bir coğrafyada da sigortasız dolaşmak size kalmış. Sitelere bakarken özellikle bu sigorta olayına dikkat etmek gerekiyor. Bazı siteler bazı sigorta bedellerini fiyatlara dahil ederken bazıları etmiyor. Son adımı gelince ancak gerçek fiyatı görüyorsunuz.

Eğer yazın gidiyorsanız sigorta gerek yok bence. Bizim f-road maceramız hariç sigortalık bir durum oluşmadı. Onda da kişiden kiraladığımız için yine problem olmadı.

Bu anlattıklarım, gitmeden önce internet üzerinden tespitlerim. Oraya gidip pazarlıkla daha uygun fiyatlara alma ihtimaliniz de var.

Araç tipleri ve fiyatlarının karşılaştırması

Hem ulaşım hem de konaklama için ayrı ücret vermemek adına camper denilen araçlardan tercih ettim.

Camper nedir?

“Van” denilen ticari araçların, arkasının yükseltilip yatılabilecek forma sokulmuş hali diyebiliriz. Aklınızda oluşması açısından Dacia Dokker, Renault Kangoo, Peugeot Partner bu tip araçlar. Camper kiralayan firmalar aynı zamanda temel mutfak ve kamp malzemelerini de veriyor(hepsi beleşe değil tabi).

10 günlük bir İzlanda turu için yaptığım fiyat araştırma sonuçlarını şöyle yazayım (Fiyatlar 2018 Nisan için ve temel sigorta bedelleri dahil edilmiş ortalama değerlerdir.):

Araç Tipi Yaklaşık fiyat Konaklama yapılabilir mi?
Standart hatchback (Polo, Clio tarzı): 2000 TL Hayır
Sedan veya vagon 3000 TL Hayır
Camper 3500 TL Evet
4×4 (Dacia Duster, Suzuki Jimny) 4000-4500 TL Hayır
Ender’in Camper 2100 TL Evet

Bizim Camper

Evvet! Neredeyse yarı fiyatına araç kiralama işini hallettim. Peki nasıl? Hiç aklıma gelmezdi ama Airbnb’den! Adamın birisi kendi aracını bu şekilde kiralıyor. Adam genel olarak 400’den fazla yorum almış. Bu araç için ise 4-5 tane yorum vardı ve hepsi olumluydu. Temizlik gideri altında 150 lira sigorta parası alıyor. Yani gidip de arabayı gömmedikten sonra ekstra bir masrafı olmayacak. Sorularınıza hızlı cevap veriyor.

Biraz daha detay vermek gerekirse, aracın arkası 40 cm kadar yükseltilmiş. Arka kapıdan yan kapı hizasına kadar iki kısım, yan kapı hizasında bir kısım var. Arkadaki kısımlardan birisi açılmıyor adam oraya ısıtıcı sistem kurmuş. Sağ taraftaki kısımda ise yukarı doğru suntayı kaldırıp eşyalarınızı koyabiliyorsunuz. 2 tane kabin bagaj ve bir çantayı sığdırabildik. Yan kapıdaki kısma ise hızlı ulaşmak için gıda malzemelerini koyduk.

Dacia Dokker Camper

Bitmedii. Albert(aracı kiralayan abimiz) o suntanın üzerine sermek için 2 tane birbirine dikilmiş 3’lü sünger,  Husky ile Coleman marka kaliteli 2 uyku tulumu, çok ince 2 yastık koymuş.

Yatarken ön koltukları biraz önce eğip, üzerine özel yapılmış desteği indiriyorsunuz. Böylece hem altı sağlam oluyor hem de boy konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz. Araçta yatmak aşırı rahat demeyeceğim ama kesinlikle bir sıkıntı yaşamadığımızı, tavsiye ettiğimi söyleyeyim.

Bu arada İzlanda’ya gitmeden bilinmesi gerekenler  yazısında bahsettiğim gibi insanlarda acayip bir güven ilişkisi var. Aracı ne teslim alırken ne de teslim ederken adamı görmedik. Anahtarı kapının iç cebine koymuştu, biz de öyle teslim ettik.

Gezinin sondan 2.gününde Dacia Dokker’le f-road’a girdik ve yolda kalıp uğraş uğraş sonunda geri döndük. Aracın rot-balansını bozmuşuz, 30 km hızla giderken bile direksiyon titriyordu. Adam Airbnb’den “ev kurallarına uysalardı daha iyi olurdu ama yine de iyi misafirler” diye not bırakmış 🙂

Kiraladığım aracın linki:

https://www.airbnb.com/rooms/21864726?location=Iceland

Yok ben öyle güvenemem derseniz. Tavsiyem yine camper olur. Bunun için birkaç bilindik camper firması paylaşayım:

Güvenli sürüş ve diğer ipuçları için aşağıdaki sitelere de bir göz atın.

Ender

Yorumları Gör

  • Hocam Ocak ayi icin Camper onerir misin ? Yollarin durumunu vs. goz onunde bulundurursak ? Cazip gelen kismi; rental car’lar ufak stone chip gelse dahi ciddi meblalar odetebiliyolar tum onlemlerini alsan da

  • Zafer selam,
    Koşullarını bütçeni bilmiyorum belki detay verirsen bir kafa yorarız.
    Ocak ayında Road 1'da sıkıntı olmaz ama diğer tüm tali yollar baya kötü olur diye tahmin ediyorum. O havada 4x4'lerin bile giremeyeceği yollar olacağını düşünürsek benim kiraladığım araç gibi bir şey kiralayabilirsin. Gerisini biraz tabanvay falan belki idare edebilirsin. Ben kiralarken 210 TL olan araç şu an 390 TL'ye gelmiş ne desek pahalı olacak :(

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce