İspanya Vizesi Alırken Bilinmesi Gerekenler

Merhabalar efenim. Geçen hafta aldığım İspanya vizesi ile ilgili gözlemlerimi, önemli gördüğüm birkaç noktayı anlatmak istiyorum. Yazıda Schengen vizesi nedir, ne tip belgeler lazımdır gibi konuları değil de, İspanya’ya özgü taraflarını anlattım.

İkinci Schengen vizemi İspanya’dan aldığımda takvimler 2015’i gösteriyordu. O günden bu güne İspanya Konsolosluğu vize işlemleri için yetkili firmayı değiştirmiş, VFS Global firmasından BLS International’a geçmişler.

BLS Websitesi: https://turkey.blsspainvisa.com/

İspanya Konsolosluğu websitesi: http://www.exteriores.gob.es/Consulados/ESTAMBUL/tr/Pages/inicio.aspx

İspanya turistik vize gerekli evraklar listesi: https://turkey.blsspainvisa.com/istanbul/turkish/pdf/tourism-turkish.pdf

İspanya ticari vize gerekli evraklar listesi: https://turkey.blsspainvisa.com/istanbul/turkish/pdf/business-turkish.pdf

(Ankara ve diğer iller için evrak listesinin sıralaması değişiyor olabilir)

Şimdi süreçle ilgili birkaç noktaya değinelim:

  • Yaşadığınız yere göre başvuracağınız merkez değişiyor. Şu an için 5 tane başvuru merkezi var. Ben İstanbul’dan başvurduğum için sorun yoktu. Yaşadığınız şehre göre bir bakış atın.
  • BLS sadece İspanya vizesi vermekle uğraşıyor. Buna rağmen rezervasyon için ben en erken bir hafta sonrasına bulabilmiştim. O bakımdan son dakikaya bırakmayın.
  • En önemli hususlardan birisi İspanya Konsolosluğu’nun minimum gün kriteri. Bu ne demek?
    • Diyor ki turist olarak başvuracaksan, vize başvuru tarihinle seyahat tarihin arasında en az 17 iş günü olmalı. Ticari vize için ise 8 iş günü olmalı. Bu gün muhabbeti birçok vize uygulamasında var. Schengen vizesinde mesela 15 gün diyor. Ancak bu konunun daha önce İspanya’daki gibi vurgulandığını ve uygulandığını görmedim.
  • Benim ispanya işi biraz sürpriz yumurta gibi çıkmıştı ve 1-2 güne evrakları hazırlar vize de 3-5 güne çıkar diye düşünürken, gün mevzusunu bilmiyordum tabi. Telefonla BLS’ye sorduğumda bu şartlarda başvuruyu kabul etmediklerini öğrenince otel ve uçak rezervasyonlarını değiştirmek zorunda kaldım. Premium hizmet alsanız da gün mevzusu değişmiyor.
  • Rezervasyon yapma ve bu başvuru tarihini birarada ele alırsak; turist vizesi için 17 iş günü + 5 iş günü sonrasına ücretsiz rezervasyon bulabildiniz, o halde 22 iş günü önceden başvurmanız gerek. Yani en geç bir ay önceden. Eğer BLS’den premium hizmet alırsınız (300 TL), bir sonraki güne rezervasyon yapabilirsiniz.
  • Gerekli belgeler standart Schengen belgeleriyle hemen hemen aynı. Ekstra almanız gereken birkaç belge var:
    • İkametgah ve Vukuatlı nüfus kayıt örneği. 2 belgeyi de E-devletten kolayca temin edebilirsiniz.
    • Niyet dilekçesini ise başvuru merkezinde alıp doldurabilirsiniz ya da şuradan benim kullandığımı indirebilirsiniz.
    • Kimlik fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf için sadece Schengen formu üzerindeki foto kullanıldı, ekstra almadı. Yani 1 fotoğraf işinizi görüyor. (Listede 2 istiyor)
  • Seyahat sağlık sigortası için BLS kendi sitesinde bir yerlere yönlendiriyor. Ben Garanti Bankası internet şubesinden yarı fiyatına aldım. 30000 Euro olması ve ayakta, yatakta, cenaze taşıma dahil vs olmasına dikkat edin yeter.
  • BLS firması dokümanları sıralı olmasına dikkat ediyor. İnternet sitelerinde verilen dokümandaki sırayı takip etmeniz gerekiyor.
  • Başvuru merkezinde çıktı (5TL), fotokopi (1 TL) hizmetleri mevcut. Doküman listesini ve örnek vize niyet dilekçesini de son dakikaya kadar hala almadıysanız yine oradan alabilirsiniz.
  • Başvuru sırasında yaşadığım ve bu yazıyı yazmamı kamçılayan konudan bahsedeyim:

Gerekli tüm belgeleri sırasıyla ve muntazam biçimde hazırladım(öyle zannediyordum). Sıra şirketten hazır aldığımız “Faaliyet Belgesi”ne gelince BLS’deki görevli bu belgenin fotokopi olduğunu, orijinalini getirmemi istedi. “Hem şirket bana niye orijinalini versin, ikincisi daha önce kaç defa vize aldım hiçbirinde buna laf eden olmadı?” dedim. Tabii ki kabul etmediler. Çünkü itirazlarımın yanıtı dokümanda varmış ve ben hiç okumamışım 🙂 (gezgin körlüğü)

– FAALİYET BELGESİ: Son bir ay içerisinde alınmış, iş yerinizin sanayi, ticaret ya da mesleki odalara bağlı olduğunu gösteren bu belgenin mutlaka ORIJINALI ya da ELEKTRONIK IMZALISI sunulmalıdır. Iş yeriniz orjinalini vermezse sizin bu evrağı bağlı olunan odadan temin etmeniz gerekir. Faaliyet belgesinin orijinali olmadan başvurunuz hiç bir şekilde kabul edilmez). Avukatların kendi baro kayıtlarının yanı sıra, yanında çalıştığı kişi ya da kişilerin baro kayıtlarını da sunması gereklidir.

Açıkçası, faaliyet belgesi şirketten veriliyor ve şirketten aldığım belgeler zaten olması gerektiği gibidir deyip hiç kontrol etmemiştim. Bu zamana kadar da bir sorun yaşamamıştım. Tam da burada patladım.

Ee n’olacak efenim?

İspanya Vize Başvurusu için Ticaret Odası’ndan Faaliyet Belgesi Alma

Belgenin orijinalinin alınamadığı durum için çözümümüz ilgili belgeyi ticaret odasından temin etmek.

İTO’nun sitesinden faaliyet belgesini almak ise çok kolay.

https://online.ito.org.tr/EITO/faaliyet/FaaliyetBelgesi.faces?init=true&type=1

Adresinde şirketinizin Sicil No’sunu giriyorsunuz. Sicil No’yu ben nerden bilim diyenler için, eğer faaliyet belgesinin fotokopisi elinizde var ise, üzerinde bu bilgi yazıyor.

Kim adına -> Firma

İbraz edilecek makam -> Konsolosluklara seçerek

İlerliyorsunuz. Her şey doğruysa kırmızı sepete git butonuna tıklayıp 4.5 TL’lik ödemeyi yapıp belgenin e-posta adresinize gelmesini bekliyorsunuz. Yaklaşık 15 dakika sonra belge e-postama düştü. Çıktısını alıp BLS’ye veriyorsunuz ve bu kadar.

Benim başvurumun son günü olduğu için BLS’nin flexi denilen olayından yararlandım. 20 TL karşılığı öğleden sonrası için randevu verdi. Belgenin e-imzalı halinin çıktısını alıp ekleyince, gerisi standart vezne ve biyometrik kimlik işlemleri ile başvuru işlemi bitiyor.

Son olarak vizeye cuma başvurdum ve salı günü pasaportum vize merkezine ulaşmıştı bile.

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce