Kategoriler: Gezi notlarıTürkiye

Haftasonu Kaçamağı: Avşa Gezi Notları

Avşa’da ekmek bitti! Avşa’da su bitti! Avşa’da tatilci istilası! Haber

Her uzun resmi tatilde Avşa ile ilgili bu haberleri duyuyoruz ama nedir bu Avşa’yı özel kılan, insanları çeken bir de gözlerimizle görmek istedik.

Avşa, Balıkesir’in Marmara Belediyesi’ne bağlı bir ada. Kışın nüfusu 3000 olan memleket, yazın orta direk tatilci istilasına uğrayıp 100000(yazıyla yüz bin)’i aşıp ana haber bültenlerini süslüyor.

Avşa’ya Ulaşım

İstanbul’a deniz yoluyla 3 küsür saat mesafede yer alıyor. İDO’nun Yenikapı, Avcılar ve Bostancı’dan her gün seferleri var.

Deniz otobüsü için normal bilet fiyatları (2018 yazı) 70-79 TL civarında iken, eğer erken(2-3 hafta önceden) bilet alırsanız 46 TL’ye bulabiliyorsunuz (gidiş dönüş 92 TL).

Avşa’da Konaklama

Deniz otobüsünden indiğimizde kendimi daha çok AŞTİ’ye gelmiş gibi hissettim. İskele çıkışı yüzlerce insan yiyecekmiş gibi sizi kendi mekanına davet ediyor. Eğer daha önce gitmediyseniz ve gitmeden önce konaklama işini ayarlamadıysanız Allah kolaylık versin. Neyseki biz gitmeden 3 hafta kadar önce hem biletimizi aldık hem de kalacağımız apartı seçtik.

Avşa’da konaklama için yüzlerce seçenek var. Her taraf apart, motel, pansiyon, otel dolu. Hatta oranın sakinleri çok yoğun zamanlarda kendi evlerini kiraya verip kumsalda falan yatıyormuş.

Birkaç tane apartı aradıktan sonra en son Yıldız Apart ile anlaştık. Güncel fiyatı arayıp öğrenmek gerekir. Temmuz Ağustos gibi yoğun aylar için gecelik kişi başı 60 TL civarı oluyor. 2 kişi 2 gece için 220 TL ödedik. Aradığımız başka bir apartta(Simge) ise önce 2 gece için tamam dedi, bir gün sonra 2 gün için odayı veremem deyip vazgeçti.

Apartın yöneticisi Yıldız hanım yardımsever, tatlı bir kadın. Sizi iskeleden alıp aparta getiriyor. Apart iskeleden yürüme 5dk bile sürmüyor.

Apart genel olarak temizdi. Toplamda yaklaşık 12 m2’ye 2 kişilik yatak, küçük bir dolap, mini buzdolabı, 37 ekran TV, banyo & tuvalet ve mutfak tezgahı sığdırmayı başarmışlar. Bir de küçük balkonu var. 10 üzerinden 7.5 veriririm.

Avşa’da Ne Yapılır?

Anladım ki Avşa’nın tek olayı deniz, kum, güneş. Tarihinde bile toprağı zengin olmadığı için doğru düzgün bir yerleşim olmamış. Hristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılırmış. İsmini de Rumca Afissia kelimesinden almış.  Altınkum, Çınar gibi koylara minibüs ile giderken gördük ki gerçekten başka bir şey yok.

Burası özellikle İstanbul’dan bunalıp deniz tatili yapmak isteyen ama Ege’ye, Akdeniz’e gitmeye ne parası, ne vakti olanlar için biçilmiş kaftan. Cuma akşam biniyorsunuz 6.30’da, saat 10’a doğru iniyorsunuz. Gece saat 2’ye kadar sokaklar canlı. Saat 4’e kadar ünlü kulüpler açık. Yani cuma akşamı da boşa geçmiyor. Fiyatlar İstanbul’a göre zaten iyi. Denizi soğuk olsa da dalgasız ve temiz olmasıyla gönlümüzü kazandı. Denize Altınkum, Çınar koyu, Avşa merkez ve Manastır’a yakın bir yerde girdik.

Avşa’da gezmelik çok bir yer yok. En fazla farklı koylarda denize girebilirsiniz. Belki 10 tane bilindik koy vardır. Oradan buradan kopyalayıp hepsini değil gittiğimiz yerlerden bahsedeyim.

Kordonda yürüyüş

Avşa’da sahil yolu boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Bir baştan sonra bir saatten fazla sürer heralde. Yol boyunca kafeler, restoranlar, eğlence kulüpleri, hediyelik eşyacılar, moteller var. İskeleye yakın civarda bulunan mekanlar biraz daha salaş iken ilerledikçe daha güzel, temiz yerler görüyorsunuz. İskeleyi karşınıza aldığınızda sağ tarafa giderseniz luna park var. Eski oyuncakların da olduğu, renkli, canlı bir lunapark.

Altınkum Plajı

  • En meşhur koyu. Deniz temiz ve soğuk. Genelde de Avşa’nın suyu soğuk olurmuş.
  • Şezlong ve şemsiye tanesi 7.5 TL. 3 parça için 20 TL verdik.
  • Geldi mi Şahin Tepe’ye çıkıverin. Hem manzarası güzel hem de tepedeki restoran başarılı.
  • Plajda harici olarak işletilen duş ve tuvalet var. Kamp atan görmedim ama ağaçlık alanlar var. Atılabilir gözüküyor.
  • Minibüsler yarım saatte bir merkezden kalkıyor.  Gelmesi 10 dk sürüyor ve kişi başı 3 TL.

Yiğitler Köyü

  • Altınkum’a gitmeden önce Yiğitler köyünden geçiyorsunuz. Burası oldukça küçük bir yerleşim yeri. Şöyle bir 5 dk dolanabilirsiniz.
  • Köşede bir tekel bayi var. Önü yukarıdaki resimde olduğu gibi çok güzel hazırlanmış. Hanımefendilerin Instagram hesaplarına konuk olmayı bekliyor.
  • Yiğitler’deki bir başka aktivite ise ünlü Bortaçina Şarap Fabrikası’nı ziyaret olabilir. O tekel bayisinden 5 dk yürüyüş mesafesinde. Hem restoran hem fabrika var. Bortaçina şarapları Avşa’nın Adakarası üzümüyle yapılıyormuş. Oraya kadar gidemem diyorsanız Avşa merkezde de satan yerler var.

Çınar Koyu

  • Avşa’daki güzel koylardan birisi. Adı sahildeki büyük çınar ağacından geliyor. Altınkum’a göre biraz daha büyük ve sakin.
  • Çınar ağacının etrafında bir restoran var. Biz yapmadık ama kahvaltısını öneriyorlar.
  • Şezlong ve şemsiye burada 5’er TL.
  • Minibüs yine yarım saatte bir merkezden kalkıyor ve kişibaşı 3.5 TL.

Manastır Köyü ve Koyu

  • Burada önceden bir manastır olduğu söyleniyor. Taş kalıntıları duruyor amma velakin görmeseniz de olur. Etrafı çitlerle çevrili ve bir bilgilendirme tabelası bile yok. Onun dışında ismi köy dediysek de yazlıkçı yerleşimi diyebiliriz.
  • Denize burada girmek isteyenler için Manastır koyu var. Daha çok orada oturanlar giriyor gibi geldi.
  • Köye gelmek için Çınar Koyu’ndan dolmuşa bindik. İlk minibüs kaçta bilmiyorum ama 10’dan akşam 8’e kadar her 2 saatte bir minibüs Manastır köyüne uğruyor diyeyim. Diğer seferlerde yoldan transit geçiyor. Minibüs rast gelmese bile çok uzak değil. Biz köyden Avşa’ya yürüyerek geçtik.

Avşa’da Ne Yenir? Ne İçilir?

  • Yemek için özel bir şey yok. İskelenin hemen karşısında dondurmacılar var. Biz sol taraftakinden aldık ama güzel değildi.
  • Sabahları kordon boyunca belki 15 farklı mekanda açık büfe kahvaltı var. Hemen hepsinde kişi başı ücret 15 TL. Çeşitler ise bir nebze değişiyor.
  • Sıcak öğle saatlerinde Çınar Altı Parkı’na gidebilirsiniz. Buradaki kafe-restoranda bir şeyler içip serinleyebilir etrafı izleyebilirsiniz.
  • Gece birkaç tane restoran kumsala masa atıp yanlarında da meşale yakıyorlar. Uzaktan oldukça romantik gözüküyor. Biz de görünüşe aldanıp oturduk ama pişman olduk.
  • Mekanın adı Köşem Balık Restoran. Kordon’da sağ tarafa yöneldiğinizde ilk ve en kalabalık mekanlardan birisi. Müşteri sayısı fazla ama garson sayısı az. Ara sıcak için 45 dk, ana yemek(balık) için 1 saat bekledik. Bir tane sipariş hiç gelmedi, haberleri bile yok. Üstüne bir de hesapta kazık atıyorlar. Menüdeki fiyatlarla hesaptakiler farklı. Kontrol etmezseniz geçirecekler. Tavsiyem kesinlikle gitmeyin.

Avşa’da Gece Hayatı

Tanz, Liatris, Arena Club Avşa’nın en büyük 3 diskosu. Hepsi birbirine yakın yerde konumlanmış. Kordon’da da mekanlar var ama pek çekici değil. Gördümü anlarsınız. Biz Tanz’a gittik. İskeleden yürüme 10 dk mesafede yer alıyor. Burasının 36 senelik olduğunu duyunca baya şaşırdık.

Mekan 2 katlı. Üst katta kenarlar tribün gibi yapılmış. Alt katta oturma alanları, masalar yine o tribünlerin altında. Ortada bir sahne var.

Gece 12’ye doğru gittiğimizde idare eder müzikler vardı ve daha mekan dolmamıştı. Garsona burası böyle mi olacak diye sorduğumda 12.15’ten sonra görün dedi. Saate baktım 12.16 falan geçiyordu sahneden gözümü bir an ayırmıştım. Döndüğümde sahneye dumanı basmışlar, yavaş yavaş dağılıyordu. Duman dağılınca bir anda 5-6 kişi olduğunu gördüm. Dakikalar içerisinde sahne doldu. Aman Tanrım didim. Müzikler Türkçe, yabancı pop ve R&B ağırlıklı. Fikir vermesi açısında bira + mojito 70 TL’ydi.

Mekanın girişinde tabiki bir kontrol var. Damsız alacaklarını sanmam. İçeride %70 kadın oranı vardı. Hatta biz çıkarken 1 erkeğin 2 genç kıza teşekkür edip içeri girdiğini gördük. Sonrasında kapıdaki iri abiler kızlara çocuğun nerede olduğunu sordu ve siz onu bir çağırın biz durumu anlatırız deyip şekil yaptılar.

Cuma akşam gitmeli, pazar akşam dönmeli bir Avşa gezisine dair notlarım bu şekilde. Eğer canınız deniz-kum-güneş tatili çekiyorsa şans verebilirsiniz.

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce