Gezi notları

Barcelona El Prat Havaalanı ile Şehir Merkezi Arası Ulaşım için 6 Alternatif

Avrupa’da nereye giderseniz gidin havaalanından şehir merkezine ulaşım maddi manevi meşakkatli olabiliyor. Sizlere Barcelona’da havaalanı ile şehir merkezi arasındaki 6 ulaşım seçeneğini maliyetleri ve süreleriyle birlikte listeledik. Tercih size kalmış.

El Prat Havaalanı Hakkında Bilgi

Önce biraz bilgi verelim. Barcelona’nın havaalanı Josep Tarradellas Barcelona-El Prat‘tır. Kısaca El Prat olarak söylenir. Havaalanı kodu BCN iken, resmi websitesi https://www.aena.es/en/josep-tarradellas-barcelona-el-prat.html.

Eğer Ryanair veya low-cost havayolu firmalarıyla Avrupa’dan geliyorsanız sizi Girona havaalanına veya Tarragona’daki Reus havaalanına bırakabilir. Tarragona ve Girona farklı Katalan şehirleri ve Barcelona’ya 1.5-2 saat mesafedeler. Biletinizin üzerinde varışın hangi havaalanı olduğunu kontrol etmekte fayda var.

Barcelona El Prat havaalanı‘nda 2 terminal var: Terminal 1(T1) ve Terminal 2(T2). Kullandığınız havayolu şirketine göre ineceğiniz terminal değişir. Örneğin Pegasus, Ryanair, WizzAir genelde T2’ye inerken, THY, Vueling T1’e iner. Hangi terminale ineceğinize dair en doğru bilgiyi biletinizden kontrol edebilirsiniz.

Şehir Merkezine Gitmek için Kullanılabilecek Toplu Ulaşım Biletleri

T-Casual (10-Yolculuk)

T-Casual en popüler şehir içi ulaşım biletidir ve 10 yolculuk için kullanmanıza izin verir. Metro, bazı trenler, otobüsler ve tramvaylarda geçerlidir. Bilet gişelerinden veya otomatlardan nakit veya kredi kartı ile kolayca satın alabilirsiniz.

Her yolculuk için bir bilet kesilir. Ücretsiz aktarma süresi farklı ulaşım araçları için 75 dakikadır. Yani metrodan inip otobüse bindiniz, 1 bilet kesilir. Ancak aktarma süresi içinde bile aynı metro/otobüs hattını yön fark etmeksizin birden fazla kullanırsanız her kullanım için 1 bilet ücreti kesilir.

2023 yılı itibariyle T-Casual’ın fiyatı 12.15 Euro‘dur. Yeni tarife ile ne yazık ki artık sadece bir kişi tarafından kullanılabilir.

Barselona’nın tadını yürüyerek çıkarmak en iyisi olsa da, yürüyerek ulaşmanın zor olduğu yerler de var. Park Güell, Camp Nou, Montjuic gibi nispeten uzak yerlere gitmek için bu 10 seferlik T-Casual biletini kullanabilirsiniz.

T-Usual (Aylık Sınırsız Yolculuk)

Barcelona’da ikamet ediyor ve toplu taşıma araçlarını daha fazla kullanmayı düşünüyorsanız, bir T-Usual bileti satın alın. Fiyatı 21.35 Euro‘dur ve size sınırsız yolculuk sağlar. Daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Tek Kullanımlık Bilet

Tek seferlik bilet ücreti 2,55 Euro‘dur. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Havaalanı Bileti

L9 Sud hattı üzerindeki Aeroport T1 ve Aeroport T2 istasyonları ile metro ağının geri kalanı arasında bir yolculuk için bir metro bileti. Ücreti 5,50 Euro‘dur.

Hola Barcelona Seyahat Kartı

Hola Barcelona Seyahat Kartı, havaalanına gidip gelmek için kullanılabilir ve Barselona’daki toplu taşıma araçlarında 2 (48 saat), 3 (72 saat, 4 (96 saat) veya 5 (120 saat) ardışık gün boyunca sınırsız yolculuk yapmanızı sağlar. Buradan çeşitlerini görebilirsiniz.

T-grup

Çok kişili seyahat kartı. 30 gün içinde 70 yolculuk için geçerlidir. L9 Sud hattı üzerindeki Aeroport T1 ve Aeroport T2 metro istasyonları için geçerli değildir. Daha fazla bilgi burada.

Şehir için Ulaşımda Kullanılabilecek Uygulamalar

Son olarak Barcelona’da şehir içi ulaşımda benim elim ayağım olan uygulamayı indirmenizi tavsiye ederim: Citymapper. Uygulamada başlangıç ve bitiş noktalarını söyleyin ve size bir sürü seçenek çıkarsın. Otobüs, metro, yürüme vs ne kadar sürer hepsini çat çat listeler.

Alternatif olarak Google Maps her zaman telefonunuzda olmalı.

Barcelona El Prat Havaalanından Barcelona Şehir Merkezine Ulaşmanın 6 Yolu

Aşağıdaki seçenekler için süreleri ve fiyatı hesaplarken Plaza de Catalunya(Katalonya Meydanı)’yı referans noktası olarak aldım. Burayı Taksim meydanı gibi düşünebilirsiniz.

1.Yol: Banliyö Treni

Ücret: 1.215 Euro (T-Casual bilet alırsanız yolculuk başı ortalama fiyat)

Süre: Yaklaşık 50 dk (Trafiksiz)

Birçok websitesinde T-Casual bilet ile havaalanına gidilemeyeceği yazılmış. Metro değil tren kullanarak bal gibi de gidilir. Defalarca kullanıldı ve test edildi.

El Prat Havaalanının Terminal 2’sinden şehir merkezine Rodalies R2 Nord tren hattı var ve bu hatta T-Casual biletleri geçerli. T2’de inip pasaport kontrol falan geçince resimde kırmızı oklarla gösterdiğim tren simgesini veya “Renfe” yazısını takip ederseniz sizi üstü kapalı bir yaya üst geçidine yönlendirecek. Üst geçidi geçince tren istasyonundasınız.

Tren her yarım saatte bir kalkıyor. Kalkış zamanlarına şuradan ulaşabilirsiniz. En iyisi Citymapper veya Google Maps üzerinden saatleri kontrol etmek 😉

İlk tren sabah 5.30’da başlar ve 30 dakikalık aralıklarla akşam 23.31’e kadar devam eder. Kalkış saatlerini burada bulabilirsiniz. Aeroport istasyonunu kontrol etmelisiniz. En iyisi Citymapper veya Google Maps’ten saatleri kontrol etmek.

Eski Şehir (Gotic, El Born veya El Raval mahalleleri) veya Eixample civarında kalacaksanız, Passeig de Gracia durağında inebilirsiniz. Buradan Katalonya meydanına 5 ila 10 dakika içinde yürüyebilirsiniz. Ya da La Rambla’ya gitmek için yeşil metro (L3) hattına ücretsiz aktarma yapabilirsiniz.

Eğer Plaza de Espana civarında kalacaksanız, Sants istasyonunda inebilirsiniz.

Kısacası, Barselona şehir merkezine ulaşmanın en ucuz ve en hızlı yolu budur, özellikle de T2’de iniyorsanız.

Uçak Terminal 1’e İnerse Sizi Rodalies R2 Nord’a Götürecek Ücretsiz Havaalanı Servis Otobüsü

Terminal 1 ve Terminal 2 arasında ücretsiz servis otobüsü(shuttle) bulunmaktadır.

Servis durağı gelen uçuşlar için Terminal 1’in zemin katında, giden uçuşlar için ise 3. katta yer almaktadır. Terminal 2’de ise T2B ve T2C’nin hemen dışında zemin katta yer almaktadır.

Servis 5-10 dakika aralıklarla kalkmakta ve 24 saat hizmet vermektedir. İki terminal arasındaki yolculuk yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Başka bir deyişle, T1’de inerseniz, T2’ye ücretsiz olarak servisle gidebilir ve Rodalies R2 Nord trenini kullanabilirsiniz.

Bu servis otobüsü için buradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

2.Yol: Havaalanı Metrosu + Metro hattı

Ücret: 6.72 Euro (5.50 Euro L9 Sud hattı + 1.215 Euro tek bilet(T-Casual bilet alırsanız))

Süre: 50-60 dk (Trafiksiz)

Tren dışında yeni yapılan L9 Sud metro hattı ile de havaalanından şehre ulaşabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta T-Casual’u bu metroda kullanamazsınız. Tek seferlik Airport ticket almak gerekiyor ve bunun bedeli tek yön 5.5 Euro, git-gel isterseniz 11 Euro yapar. Ayrıca diğer metroya aktarma da yapamazsınız.

Eğer havaalanı metrosunu kullanmayı düşünüyorsanız, T-Dia denen günlük biletlerden de alabilirsiniz. Bu biletin bedeli 11.2 Euro‘dur. Havaalanı metrosu dahil tüm ulaşım hatlarında 24 saat boyunca kullanabilirsiniz.

Bu metronun bir diğer dezavantajlı olduğu konu, şehir merkezine doğrudan gelmiyor olması. Bu nedenle, örneğin, Torrassa durağına kadar gidip L1 kırmızı hatta geçip oradan Katalonya meydanına gelebilirsiniz. Haliyle de daha fazla yol ve para demek.

L9 Sud metrosuna ulaşmak için Terminal 2’deki yaya köprüsünden geçin. R2 Nord tren istasyonunun yanında yer alıyor. Terminal 1’de ise Metro tabelalarını takip etmeniz yeterli.

Havaalanı metrosundan diğer metro hatlarına aktarma yapabileceğiniz duraklar:

  • Can Tries | Gornal (L10 Sud)
  • Torrassa (L1 and L10 Sud)
  • Collblanc (L5 and L10 Sud)
  • Zona Universitària (L3)

3.Yol: Aerobus ile

Ücret: 6.75 Euro (Git-gel bilet alırsanız 11.65 Euro)

Süre: 35-50 dk (Trafiğe bağlı)

Resmi sitesi: https://www.aerobusbcn.com/

  • Aerobus, İstanbul’daki Havataş gibidir. 2 terminalde de, çıktıktan sonra sorarak veya biraz etrafa bakınarak kolayca bulunabilir.
  • Aman beni bir sürü detayla uğraştırma diyenler için en kolay ulaşım şeklidir.
  • Aerobus her yerde durmaz. 4 tane durağı var. Plaza de Espanya, Gran Via – Urgell, Universitat ve en son olarak Plaza de Catalunya’da durur. Plaza de Catalunya aynı zamanda ilk duraktır.
  • 5 dk’da bir kalkar ve Plaza de Catalunya’ya yaklaşık 35 dk sürer.
  • Bileti otobüsün kapısında görevlilerden alabilirsiniz. Nakit veya kredi kartı ile satın alabiliyorsunuz.
  • Tek yön bedeli 6.75 Euro’dur. Git gel alırsanız 11.65 Euro’dur. Ayrıca otobüs içerisinde ücretsiz Wi-Fi var. Bundan da yararlanabilirsiniz.
  • Otobüs içerisinde valiz koyma alanları mevcut.
  • Havaalanına giderken hangi hatta bineceğinize dikkat edin. Terminal 1 için A1, Terminal 2 için A2’ye binmeniz gerekir.
  • Not: Barcelona’da zaman zaman yaşanan gösterilerden dolayı yollar kapatılabiliyor. Otobüsün rotası ve ulaşım süresi değişkenlik gösterebilir.

4.Yol: Taksi ile

Ücret: Yaklaşık 35 Euro

Süre: 20-40 dk (Trafiğe bağlı)

Barcelona Taksi tarifeleri için resmi site: https://taxi.amb.cat/en/usuari/tarifes

Taksilerin bazı sabit tarifeleri var ve gidilecek yeri Plaza de Catalunya olarak düşünürsek 35 Euro civarı tutacaktır.

Barselona’da Taksiye Binmek için Taksi Uygulamaları

Cabify, FreeNow taksi rezervasyonu yapmak için en çok kullanılan mobil uygulamalardır.

Uber Barselona’da Çalışıyor mu?

Bu yazının yazıldığı gün itibarıyla, Uber Barselona’da faaliyet göstermemektedir. Taksiye binmek için yukarıdaki uygulamaları kullanabilir ya da havaalanı çıkışında taksi bulabilirsiniz.

5.Yol: 46 Nolu Gündüz Otobüsü ile

Ücret: 1.215 Euro (T-Casual bilet alırsanız ortalama), Tek bilet 2.55 Euro

Süre: Trafiğe bağlı

46 numaralı otobüs hattını kullanarak Plaza de Espana ile T1 ve T2 arasında gidebilirsiniz. Ücret yine 1 bilet. Otobüslere T-Casual biletiniz olmasa bile kaptana nakit para verip binebilirsiniz. Tabii ki nakit ödeyince biraz daha fazla ödeyeceksiniz. (2.55 Euro) Plaza de Catalunya’dan, bu meydana(Plaza de Espana) metro ile ulaşabilirsiniz.

6.Yol: Gece Otobüsleri ile (N17 ve N18)

Ücret: 1.215 Euro (T-Casual bilet alırsanız ortalama), Tek bilet 2.55 Euro.

Süre: Değişir.

Barcelona’ya gece mi geldiniz ya da Barcelona’dan geç saatte uçağınız mı var? N kodlu gece otobüs hatları sizin için..

NitBus denilen gece otobüsleri 22:00/22:30‘dan 5:00/5:30‘a kadar hizmet verir.

Hola Barcelona kartları hariç diğer ulaşım kartlarını kullanabilirsiniz.

N18 Gece Otobüsü

Plaza de Catalunya’dan kalkar ve her iki terminale(önce T1 sonra T2) de gider. Az sayıda durakta durur. Plaza de España durağından da binebilirsiniz. Citymapper bağlantısından rotayı ve durağa tıklarsanız saatleri görebilirsiniz.

N17 Gece Otobüsü

Benzer biçimde Plaza de Catalunya’dan kalkıyor ancak daha fazla durakta durur. Ayrıca sadece T1’e gider. Rota ve saatler için buradan.

Eğer bu otobüslerin rotaları size doğrudan uymuyorsa diğer N kodlu otobüslere bakınız. Size yakın geçen bir otobüsle Universidad, Plaza de Catalonya, Plaza de España duraklarından birine ulaşıp, N17 veya N18’e aktarma yapabilirsiniz.

Koskoca meydanda hangi otobüs hangi duraktan kalkıyor nerede bileceğim derseniz, durakların üzerinde hangi otobüslerin durduğu yazar. Google Maps’de size bu konuda yardımcı olacaktır.

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce