Kategoriler: Gezi notlarıTürkiye

Karadeniz’de Norveç Esintisi: Şahinkaya Kanyonu

Yeni yerler keşfetme arzusu hiç bitmiyor. Dünyayı anlamaya görmeye çalışırken bazen gözünün önündeki güzellikleri kaçırıyor insan. Bir sene öncesine kadar adını bile duymadığım Şahinkaya Kanyonu bir süredir içimde ukteydi.

Samsun merkeze yaklaşık 120 km, Samsun-Ankara yoluna ise 50 km mesafedeki Vezirköprü’de bulunan Şahinkaya Kanyonu, aslında Kızılırmak üzerindeki Altınkaya baraj gölünün bir parçası. Baraj suları 2.5 km boyunca iki sarp kayalık dağın arasını doldurmuş ve seyrine doyum olmaz güzel bir kanyon ortaya çıkmış.

Henüz turistik ya da turizme hazır bir yer olduğunu söyleyemeyiz. Tesisleşme yok denebilir. Hatta kanyonu gezmek için hizmet eden teknelere binmeye doğru dürüst bir yol bile yok. Tuvaletler fiziksel olarak var ama b.k götürüyor. Neyseki kanyona kadar karayolu ulaşımı makul seviyede. Sadece yoğun dönemlerde otopark sıkıntısı baş gösterebilir.

Gördüğüm 3 tane tekne vardı. Bir tanesi belediyeye ait ve onun iskelesi gayet insancıl. Diğerleri ise Allah’a emanet. Tekne turu yaklaşık 30-45 dakika arası sürüyor ve kişi başı 10 TL. Ulaşım/taşımacılık amaçlı son derece teknolojik feribotlarda var. Bkz.

Tekneye binip de yola çıkınca kıyıdaki o rahatsız edici görüntülerden uzaklaşıyorsunuz. Norveçvari kayalık dağların arasına girince izlemekle fotoğraf çekme arasında kalakaldım ama en sonunda kendimi efil efil esen rüzgara ve manzaraya bıraktım.

Kanyona Kızılpelit veya Türkmen köylerinden rehber eşliğinde yürüme olarak da ulaşım varmış ama bizzat bilgim yok.

Kanyon dönüşü Vezirköprü ilçe merkezi Taşhan, Saat kulesi gibi tarihi yapıları, cumbalı kâgir evleri, bedesten çarşısını görmek için uğranılması gereken bir yer. Eski çarşıdaki kasaplar aynı zamanda lokanta olarak ya da kendin pişir kendin ye alanı olarak hizmet sunuyor. Fiyat olarak büyük şehirlerle yarışsa da daha doğal katkısız lezzetli etin tadına varıyorsunuz.

Ender

Yorumları Gör

  • Kızılırmak üzerindeki en dar, en uzun geçit burası. Kızılırmağın yatağını derince yarması sonucu oluşmuş kanyon, 2,5 km uzunluğunda. Kayalıkların suya olan yüksekliği 324 metre.Altınkaya barajının yapılmasıyla birlikte, kanyonda tekneler çalışmaya başlamış. Ancak turizme kazandırılması iki yıl öncesine uzanıyor. Yaklaşık 1 saat süren tekne turları mükemmel bir seyir zevki veriyor. Bu muhteşem kanyon son yıllarda Samsun civarında turizm merkezi olmuş durumda. Öncelikle ulaşım,iletişim ve ücretler hakkında bilgi vereyim:

    *Şahinkaya Kanyonu Telefon: 0505 852 8896 ( Bu numarayı aradığınızda detaylı bilgi veriyorlar)

    *Kanyona ulaşım 2 yerden sağlanıyor: Çeltek ve Türkmen bölgeleri

    Türkmen: Vezirköprü'den yaklaşık 17 Km uzaklıkta. Asfalt yolu güzel ancak kanyona yaklaşırken birkaç km virajlı. Manzarası harika.Tesisleşme yeni yapılıyor. Bu yüzden yemek yiyebileceğiniz bir lokanta mevcut değil. Kamelyalar kuruldu, piknik yapma imkanınız var. Tekne ücreti kişi başı 10 TL. Grup indirimleri uygulanıyor. Yaz aylarında haftasonu 11.00'den 17'ye kadar her saat tekne turu bulunuyor. Kış aylarında ise sayıya bağlı olarak tekneler hareket ediyor. Soğuk havalarda gitmeden önce telefonla bilgi almanızı tavsiye ederim.

    Çeltek: Vezirköprü'den yaklaşık 15 Km uzaklıkta. Balık lokantası mevcut. Tekne ücreti kişi başı 15 TL. Grup indirimi pek uygulanmıyor. Saat 13.00 ve 15.00'de hareket ediyor. Ancak kış aylarında tekne turları bu bölgede düzenlenmiyor.

    Vezirler diyarına gelmişken sadece kanyon gezisiyle yetinmeyin. Vezirköprü bir tarih şehri. Samsun'daki Osmanlı eserlerinin %80'i bu ilçede yer alıyor. Taşmedrese, Taşhan, Bedesten, Kurşunlu Cami gezilecek tarihi mekanların başında yer alıyor. Bunların dışında özellikle gitmeniz gereken bir yer ise "Abdullah Derici Konağı" olacaktır.İçerisinde Vezirköprü'ye ait yöresel eşyaları görebilirsiniz. Ücretsiz giriş sunuluyor. İmkanınız varsa bir rehber eşliğinde buraları ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

1 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

2 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce