Avusturya

Masal Köyü Hallstatt Gezi Notları ve Ulaşım

Sizlerle kısa süre önce ziyaret ettiğimiz Hallstatt ile ilgili notlarımızı paylaşıyoruz. Bu yazıda Hallstatt’a ulaşım konusu, gezi notlarından çok daha uzun oldu 🙂 Malum Hallstatt en nihayetinde bir köy olduğu için yapılacak aktiviteler daha kısıtlı.

Hallstatt adeta masallardan fırlamış. Köyün kendisi bir yana önünde uzanan Hallstatt gölü ve etrafını saran görkemli dağlar muhteşem bir manzara sunuyor. Köy içi birbiriyle uyumlu mimaride tarihi binalarla dolu. Köy, 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş.

Köyün bir ucundan diğer ucuna 30 dakikada yürünebilir. Ara sokaklar, kiliseler, şelale, fotoğraf çekeyim derken 2 saat nasıl geçmiş anlamazsınız. Aslında tüm söyleyeceklerimiz neredeyse bu kadar 🙂 Aktivite olarak birkaç müze, seyir terası gibi seçenekler de var ancak biz yapmadık. Gelip 2-3 saat manzarayı izlemek, kafa dinlemek bize yetti. Biz koşuşturma olmaması için gidiş dönüş trenleri arası 5 saat ayarladık. Hiç müze veya etkinlik yapmazsanız 2 saatte gezilebilir. Ağır ağır gezip, fotoğraf çekip, bir şeyler yeriz içeriz derseniz size de böylesini tavsiye ederiz.

Birazcık tarihinden bahsedecek olursak, 19.yy’da tarih öncesi dönemden kalmış 1300 mezarın olduğu bir mezarlık bulunuyor. Ölülerle beraber bulunan eşyalardan, bu insanların oldukça iyi bir refah seviyesine sahip olduğu anlaşılıyor. Bölgenin çok zengin tuz madenlerine sahip olması bundan birinci etken. Tuz madeni, hala çalıştırılan dünyanın en eskisi(yaklaşık 7000 yaşında) olarak gösteriliyor. Öyle ki tuzu 40 km öteye taşımak için kullanılan dünyanın en eski boru hattı da burada yer alıyor. Eğer tuz madeni ilginizi çektiyse sadece ve sadece 36 Euro’ya fünikülerle köyün 350 metre yukarısına çıkabilir ve tuz madeninde bir tur yapabilirsiniz.

Köyün 350 metre üstünde ayrıca bir seyir terası yer alıyor. Fünikülerle buraya çıkmak 18 Euro iken, 1.5-2 saate yürünebileceği söyleniyor.

Diğer bir etkinlik ise buraya has ahşap sandallarda yapılan göl turları. Bu turların da fiyatı uzunluğuna göre 10-15 Euro’dan başlıyor.

Biz Hallstatt’ı Mart sonu gibi ziyaret ettik ve istisnai bir biçimde hem Viyana’da hem Hallstatt’ta havalar çok güzeldi. Ancak doğa henüz uyanmadığı için, Hallstatt’ın ne kar manzarasına ne de yeşil doğasına tanık olabildik. Daha yeşil bir doğa görmek istiyorsanız belki Mayıs – Ekim arası gidebilirsiniz. Kar için ise belki Ocak, Şubat değerlendirilebilir. Sizinle aynı şeyi düşünen on binlerce turisti de hesaba katın 🙂

Biz gittiğimizde köy baya baya sakindi, belki hepi topu 50-100 turist falan vardı. Özellikle Çin, Güney Kore ve Japonya’dan aşırı turist çeken bir yer. Çinliler köyün kopyasını bile yapmışlar 🙂

Hallstatt’a Nasıl Gidilir?

Hallstatt, Avusturya’nın batısında dağlar arasında kalıyor. Hem araba ile hem tren ile ulaşım sağlanabiliyor. Avusturya’nın büyük şehirleri olan Viyana ve Salzburg’dan direk tren ile ulaşım yok. Ancak 2-3 aktarma ile kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Biz Hallstatt’a Viyana’dan gittik. Trenler Avusturya’nın raylı sistemlerden sorumlu kuruluşu olan ÖBB tarafından işletiliyor. https://tickets.oebb.at/en/ticket sitesinden ulaşılabilir.

Viyana’dan Hallstatt’a Ulaşım Ne Kadar Sürüyor?

Seçeceğiniz bilete göre yani tren aktarmalarına göre Viyana’dan Hallstatt’a ulaşım 3-4 saat civarı sürüyor. Bizim 4 saat 5 dakika sürdü.

Bilet Fiyatları

Genelde Viyana’dan 3 tren ile ulaşım sağlanıyor. Vesait sayısı, süre ve zamanlamaya göre fiyat değişiklik gösteriyor. Biz aylar sonrasına da baksak 19.90 Euro’dan daha düşük bir fiyat görmedik. Yani Viyana – Hallstatt için kişi başı git-gel en aşağı 40 Euro’ya mal oluyor. Hallstatt’a gitmeden sadece 2 gün önce bilet aldık ve kişi başı git-gel 50 Euro’ya bulabildik.

Eğer Salzburg’daysanız veya oraya gitme planınız varsa, Hallstatt’a Salzburg’dan geçmeyi düşünebilirsiniz. Çok daha kısa sürelerde ve uygun fiyatlara bilet bulabilirsiniz.

Trenler Arası Transfer

Transfer yapılan istasyonlar oldukça küçük olduğu için biz platform bile değiştirmedik. Bir trenden indik, aynı platformda 3-5 dakika sonra diğer trene bindik. Ulaşım uzun ama düzenli olduğu için stres olmadan gidiyorsunuz. İki tren arası 3-4 dk bile olsa rahatlıkla geçiş yapabilirsiniz.

ÖBB Mobil Uygulaması

ÖBB, sadece tren değil, otobüs içeren ulaşım kombinasyonları da sunabilir. Özellikle ÖBB’nin mobil uygulamasını(Android, iOS) indirince, hangi durakta inip hangi trene hangi platformda bineceksiniz, kaç dakika gecikme var vs hepsini görebiliyorsunuz. Kayıt olmadan hem bilet alabilir, hem yolculuk ve bilet detaylarına mobil uygulamadan erişebilirsiniz. Bilet kontrolü tek bir tren hariç hepsinde yapıldı. Mobil uygulamadan biletin QR kodunu görevliye göstermek yeterli oluyor.

Trende İnternet, Elektrik ve Koltuk

Trenlerde wifi yoktu. Telefon interneti genel olarak çekse de zaman zaman hep gidiyordu. Elektrik prizi ise Hallstatt’a giderken ilk 2 trende vardı, dönüşte ise sadece 1 tanesinde vardı. Trenin tipine ve bindiğiniz vagona göre priz olayı değişiklik gösteriyor. Yani telefonunuzun şarjını temkinli kullanın.

Özellikle koltuk almadıysanız direk kafanıza göre oturuyorsunuz. Ancak unutmayın trenin herhangi bir vagonuna kafanıza göre oturamazsınız. Genelde ilk 2-3 vagon first-class oluyor. First-class almadıysanız sonlardaki ekonomi sınıfı vagonlarda oturabilirsiniz. Bazı istasyonlarda trenin hangi vagonu business, first-class, yemek veya ekonomi dijital ekranlarda gösteriliyor.

Manzara

Manzara efsane diyemeyiz ama Dachstein dağını da içeren oldukça güzel dağ ve köy manzaraları görebilirsiniz. Özellikle Viyana’dan Hallstatt’a giderken gidiş yönünde sol tarafta oturmak daha mantıklı.

Halstatt’a Geçiş için Son Yolculuk

Hallstatt’ta trenden indikten sonra asıl köye götürecek bir de tekneye bindik. Bunun ücreti de kişi başı git-gel 7 Euro. Kredi kartı kabul etmiyorlar. Tekne saatleri tren saatlerine göre ayarlanmış. İnince 5 dk sonra tekne kalktı. Yaklaşık 9-10 dakikaya köydesiniz. Dönüşte de teknede yazan zaman çizelgesine bakıp treninizin saatine göre binebilirsiniz.

Son Söz

Hallstatt, ününü kesinlikle hakeden ancak bir yandan da bunun mağduru olan masalsı bir köy. Yolu Avusturya’ya düşen herkese tavsiye ederiz!

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce