İspanya

Başardık! Türk Ehliyetini İspanyol Ehliyetine Çevirme!

Gözyaşlarım klavyeye dökülürken yazıyorum bu satırları. 10 ayın ardından Türk ehliyetimi İspanyol ehliyetine çevirebildik. Bu başarıda pay sahibi olan eşime, Pakistan cemiyetine ve tüm İspanyol devlet memurlarına teşekkürü borç bilirim asgfsjfgha. Şaka bir yana bu yazıda Türk ehliyetini İspanyol ehliyetine çevirme süreci ile ilgili tecrübelerimi paylaşıyor olacağım.

Eğer İspanya’ya turist olarak geliyor ve Türk ehliyeti İspanya’da geçerli mi diye merak ediyorsanız, sorunuzun cevabı Evet geçerli! Bu yazının geri kalanı, İspanya’da 6 aydan daha uzun süre ikamet eden ve ehliyetini İspanyol ehliyetine çevirmek isteyenler için kaleme alındı.

Araba alma yazısını paylaştığımız sıralar henüz ehliyeti değiştirmeyi başaramamıştık. Ehliyet değişikliği için randevu arayışına 2021 Eylül’de başlamış, bir noktada umudumuzu yitirip, e arabayı alalım onu da bir ara hallederiz artık demiştik. Mayıs sonu itibarıyla geçici ehliyetimi(başvuru sırasında), Temmuz başı ise asıl İspanyol ehliyetini almış bulunmaktayım. Bu uzun sürecin 9 ayı randevu aramakla geçti 🙂

Belirteyim ki B sınıfı ehliyet için ekstra bir eğitime/sınava girmek gerekmiyor. Diğer ehliyet sınıfları ve araçlar için gerekebilir. DGT’nin Türk ehliyetini değiştirmekle ilgili resmi sayfası şurada.

Ehliyeti Neden Değiştirmeli?

Eğer İspanya’da 6 aydan fazla ikamet ettiyseniz ve araç kullanacaksanız/kullanıyorsanız ehliyetinizi İspanyol ehliyeti ile değiştirmeniz gerekiyor. Kısacası yasal bir gereksinim söz konusu.

Değiştirmezsek Ne Olur?

Bu sorunun cevabını bilmiyoruz. Muhtemelen ehliyetinize el konulur ve/veya para cezası yersiniz.

Ancak gerek araç kiraladığımız dönemde, gerek araba aldıktan sonra ehliyeti değiştirene kadar geçen sürede Türk ehliyetiyle sürdük ve başımıza bir iş gelmedi. Tek sorun polisin durdurup kontrol yapması olur. Neyse ki İspanya’da öyle Türkiye’deki gibi zırt pırt polis kontrolü olmuyor. Bu zamana kadar bir kere durdurdular onda da ehliyet sormadılar bile. Take your own risk!

Ehliyet Çevirimi için 2 Ön Gereksinim

  • Aldığımız son duyumlara göre, eski ehliyetler süresiz olduğu için artık çevrilmiyor. O nedenle elinizde yeni tip Türk ehliyetlerinden olması lazım.
  • Türk ehliyetinizin İspanya’da oturum hakkınız başlamadan önce alınmış olması gerekir.

Türk Ehliyetini İspanyol Ehliyetine Çevirme İçin Gerekli Belgeler

  • Mod.03 (TRÁMITES DE CONDUCTORES) formu (buradan erişebilirsiniz)(Link ölürse Google’da Mod 03 dgt yazıp PDF dosyasını bulabilirsiniz.)
  • Talon-Foto formu (buradan erişebilirsiniz)
    • Aslında bu formu biz doldurup götürsek de, memur orada formu tekrar doldurmamızı istedi. Ne olur ne olmaz doldurup gidin.
  • Türk ehliyeti (orijinal + kopya)
  • TIE (orijinal + kopya)
  • Pasaport (orijinal)
  • Empadron
    • Online alınsa da olur. Ben Barcelona için buradan aldım. Yaşadığınız belediyeye göre Google’da aratıp bulabilirsiniz.
  • DGT’nin onayladığı herhangi bir sağlık merkezinden 3 aydan eski olmayan sağlık(psychophysical) raporu
    • Ben 38 Euro’ya hallettim ancak Groupon’dan indirim kuponu falan bulup daha ucuza da oluyormuş. Özel sağlık sigortası kapsamıyor
  • 1 fotoğraf (passport size)
    • Fotografía original actual de 32 x26 mm. en color y con fondo liso, tomada de frente con la cabeza descubierta y sin gafas de cristales oscuros o cualquier otra prenda que pueda impedir o dificultar tu identificación.)
    • DGT binasının oradaki dükkanlardan 5 Euro’ya 5 dakikada almak mümkün.
  • A ve B sınıfı ehliyetler için Tasa 2.3 dekontu (yani verginin ödendiğine dair belge. 28.87 Euro gibi bir bedeli var.)
  • Certificado de residencia (Sizin için gerekli mi anlamak için aşağıdaki mavi açıklamaları okuyunuz)
    • Nasıl alınacağına dair yazıya buradan erişebilirsiniz. Ayrı randevu ayrı çile 🙁

Aralık 2022 Güncelleme: Certificado de residencia belgesinin artık sorulmadığı söyleniyor. TIE ile gitmek yeterliymiş. Take your own risk!

Ocak 2023 Güncelleme: Certificado de residencia belgesi ile ilgili bir okuyucumuzun yorumunu aynen iletiyorum: Ben bu bilgiyi DGT ofis memuruyla teyit ettim. Eğer Türk ehliyetinizi 25.04.2011 tarihinden önce aldıysanız Certificado De Residencia belgesi istenmiyor. Aksi durumda isteniyor.”

Şubat 2024 Güncelleme: Bir okuyucumuzun DGT ofisinde yaşadığı deneyime göre, eğer daha önce İspanya’da ikamet ettiniz, Türkiye’ye döndünüz, sonra tekrar İspanya’ya dönüp ehliyet değiştirme işlemi yapıyorsanız, o önceden İspanya’da kaldığınız dönemi de gösteren Certificado de residencia belgesine gerek varmış.

Ve tabi ki değişim işlemini başlatmanız için gerekli olan cita 🙂

Cita Nedir?

Bilmeyenler için randevu kelimesinin İspanyolca karşılığı olan cita, İspanya’da gerek devlet dairesi gerek belediyede neredeyse her resmi işlem için gerekiyor. Maalesef bazı işlemler için randevu almak tam bir ızdıraba dönüşüyor. Çünkü basitçe randevu bulamıyorsunuz. Düşünebilirsiniz ki belki çok talep vardır. İşin garibi kalkıp bir Paki(İspanya’da Pakistanlılar’ı çağırma biçimi)’ye gittiğinizde şakkadanak size randevu bulabiliyor(tabi ki ücreti mukabilinde).

Geçen senelerde İspanya’dan yüksek seviye bir devlet memuru, artan cita bulamama şikayetlerine karşılık olarak sistemin çalıştığını, insanların işlerini gördüğünü ve ayrıca randevuların para ile satılmasının illegal olmadığını ifade etti. Evet devletin bedavaya sunduğu randevuları, çeteleşmiş bir topluluğun nasıl olduğu belli olmayan şekillerde ele geçirerek satması nasıl illegal olabilir ki?? Bu konuda takdiri sizlere bırakıyorum..

Ehliyet randevusu kovalamaya başladıktan sonra anladık ki randevu yok.

Pakilerden Randevu Alma

Randevu bulamayacağımıza ikna olunca ilk olarak bir relocation firmasına randevu bulması için talepte bulunduk. Ancak onlar da bulamıyordu. Biz de durumu Pakiler’e eskale ettik.

3-4 Paki’ye ulaştık ve onlar da Barcelona’da randevu olmadığını, randevu olan en yakın yerin Barcelona’ya 5-6 saat mesafede falan olduğundan bahsettiler. Bir tanesi randevu için tasa dahil 140 Euro istedi. Tasa bedelinin 28 Euro olduğu düşünülürse randevu için 110 Euro’dan fazla..

Türk Ehliyetini İspanyol Ehliyetine Çevirme için Randevu Alma İşlemi

Normal Yöntem

Ütopik bir dünyada yapmanız gereken, DGT’nin şu adresinde gerekli bilgileri doldurup bir randevu almak olurdu. Ama bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen bunun işe yaramadığını görmüşünüzdür. Tabii ki İspanya’da daha küçük bir şehirde yaşıyorsanız randevu bulmak bu kadar zor olmayabilir.

Registrio Electrónico ile Randevu Alma

Bu yöntem Barcelona için kesinlikle çalışmakla beraber diğer bölge ve şehirlerde yemeyebilir. Eğer Barcelona dışında bir yerde yaşayıp, randevu bulmakta zorlanıyorsanız, DGT’ye e-posta atıp veya fiziksel olarak gidip, randevu bulamadığınızı ve randevu almanın başka bir yolu olup olmadığını sorabilirsiniz.

Zaragoza için bu yöntemle randevu alınabildiğini bir okuyucumuz doğruladı. Detaylar için yorumlara bakınız.

Evet gelelim bu yazının en kritik bilgisine. Aşağıdaki web sitesi aracılığıyla ehliyet için cita talep edilebiliyor.

Registrio Electrónico: https://rec.redsara.es/registro/action/are/acceso.do

Bu site tam olarak ne için var bilmiyoruz ama anladığım kadarıyla çeşitli devlet kurumları ile ilgili bazı taleplerde bulunabiliyoruz. Trafik müdürlükleri de buna dahil. Ancak randevuyu bu sitenin kendisi vermiyor. Ehliyet randevusu için gerekli belgeleri yükleyip bir talep oluşturduğunuzda, talep DGT’ye iletiliyor ve DGT size randevuyu veriyor.

Ehliyet Randevusu Talebinde Bulunmak için Gerekli Belgeler(dijital olarak)

Siteye giriş yapmak için cl@ve veya dijital sertifika gerekiyor. ANCAK clave pin veya clave permenante ile sadece daha önce yapılmış bir talep varsa onları aratabiliyorsunuz/görüntüleyebiliyorsunuz. Bir talep oluşturmak için ise dijital sertifika gerekiyor.

Belgelerin tam olduğundan emin olun yoksa eksik belge var diye geri dönüş yapıyorlar. Aynı işlemi tekrar yapmanız gerekebilir.

En azından bu yazıda dijital sertifika ile ilgili detaylara girmeyeceğim. Teknik birisi için bile kafa karıştırıcı adımlar olabiliyor, bilgisayara, tarayıcıya göre bin tane farklı detay çıkabiliyor. Ancak FNMT’nin sitesini mutlaka inceleyin.

Bu işlemler için son sürüm Firefox tarayıcısını kullanmanızı ve Autofirma‘nın da en güncel sürümünü indirmenizi tavsiye ederim.

Adım Adım Randevu

1. Eğer dijital sertifikaya sahipseniz ve düzgün biçimde kuruluysa, https://rec.redsara.es/registro/action/are/acceso.do adresini ziyaret edin ve aşağıdaki gibi ana sayfadan Identificate düğmesine tıklayın. Sizi çeşitli sayfalara yönlendirecek. Bilgisayarınızda yüklü dijital sertifikanın site tarafından kullanılabilmesi için belki bilgisayar kullanıcı adı/parola bilginizi isteyebilir. Girin ve devam edin.

Registro Electrónico giriş sayfası

2. Eğer her şey güzel gittiyse aşağıdaki gibi bir sayfa ve sol üstte Alta de registros menüsünü görmelisiniz. Eğer clave ile giriş yaparsanız sadece Búsqueda de registros menüsü görünür oluyor ve oradan da ancak var olan talepleriniz için sorgulama yapabiliyorsunuz.

Registro Electrónico talep oluşturma sayfası

3. Kişisel bilgileriniz yüklü geliyor. Sadece adres bilgisini doldurmanız yeterli.

4. Datos de la solicitud kısmında Organismo destinatario için Jefatura Provincial de Trafico de Barcelona aratın ve bekleyin(biraz yavaş geliyor). Altta görünür olduğunda seçin. Sağdaki Buscador yardımı ile de bulabilirsiniz tabi ki.

5. Açıklama kısımlarını aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz:

Asunto: Cita previa canjes carnet de conducir

Expone: Resido en España. Quiero cambiar mi carné de conducir turco por uno español.

Solicita: Necesito a tener cita previa para cambiarlo.

6. Documentos anexos kısmında yukarıda listelediğim belgeleri yükleyin. Extracto del documento alanına kısaca belgenin türünü yazın; TIE, carnet de conducir gibi. Üstte yer alan dosya tipi, boyut, belge sayısı gibi kısıtlamalara dikkat edin.

Belgelerin yüklenmesi

7. Alertas kısmında ise kutucuğu seçin ve e-posta adresinizi yazın.

Siguente dediğinizde girdiğiniz tüm bilgileri size son bir kez gösteriyor. Her şey doğruysa tekrar Siguente düğmesine tıklayın. Bu işlemden sonra site bilgisayarınızda dijital sertifika bilgisini arayacak. Karşınıza bir popup falan çıkabilir sonrasında FNMT’nin Autofirma programı otomatik çalışıp talebinizi dijital sertifika ile imzalayıp gönderecek.

Randevu Talebi Sonrası

Talebi yapar yapmaz, işlemin alındığına dair bir e-posta alıyorsunuz.

Ne zaman randevu veriliyor konusu ise biraz değişik. Bana aynı gün talebiniz DGT’ye iletildi diye mesaj geldi ve bir iş günü sonrasında da DGT’den randevu bilgileri ulaştı. Bir ay sonrası için randevu vermişlerdi. Tabii ki açıp DGT’nin sitesinden aratsanız böyle bir randevu bulamazsınız. Demek ki hiçbir zaman gözükmeyen ama aslında müsait olan citalar var. Bunları böyle belki bilmediğimiz kaç farklı yöntemle birileri alıyor/satıyor.

Eşim için ise kısa sürede başvuruda eksik belgelerin olduğunu belirten bir mesaj geldi. Ben başvururken pasaport bilgisi eklememiştim ve sormamışlardı. Eşim için ise pasaport bilgisi eksik gözüküyordu. Pasaport bilgisini de ekleyip yeni bir talep oluşturduk. Talep Confirmado statüsünde olmasına rağmen, 3 hafta sonra DGT’ten randevu bilgisi geldi. 6 hafta sonraya vermişler. Hiç yoktan iyidir 🙂

İşte bu kadar!

DGT Üzerinden Ehliyet Değişimi için Tasa 2.3 Ödemesi

Biz şahsen deneyimlemesek de kendi adınıza kayıtlı kredi kartı ile DGT ofisinde ödeme yapmak mümkün.

Randevu öncesinde online ödeme yapmak isteyenler aşağıdaki adımları izleyebilir:

  • Ödeme DGT üzerinden online yapılabiliyor. Bağlantıya tıklayın ve Comprar tasa‘yı seçin.
  • Açılan sayfada ise önce Grupo 2: Permisos para conducción‘a tıklayın. Sonra 2.3 Obtención del permisos o licencias por perdida de Puntos‘un yanındaki sepet düğmesine tıklayın. Ödeme sepete eklenmiş olacak.
Tasa 2.3 ödemesi
  • Pagar dedikten sonra Clave ile giriş yapmanız gerekecek.
  • Kredi kartı ile ödeme seçeneğinde tasa’daki isim ile kredi kartı farklı olduğu için bizde kabul etmedi. Ancak IBAN ile ödeme çalıştı. Bir de her bankanın kredi kartını kabul etmiyor.
  • Ödeme başarılı olursa yeni bir sayfada detayları görebilir, gerekli belgeleri indirebilir ve kendi e-postanıza gönderebilirsiniz.
  • Açıkça söyleyelim ki memur buradan indirdiğimiz belgenin dekont olmadığını söyledi. Ancak ödeme numarasından falan gerçek ödemeyi bulup istediği formatta kendisi çıkartıp dosyaya ekledi.

Randevu Günü

Ben randevu günü için bir şirketten yardım aldım. O gün tüm belgelerle DGT binasına gittim. DGT binasına güvenlikçiler aynı başvuru işlemi için 2 kişi girmeye izin vermediler. O nedenle bana yardım eden kişi girdi, sıra bekledi, belgeleri halletti vs. Sonra o binadan çıkınca benim girmeme izin verdiler.

Ancak oradaki güvenlik görevlilerinin kimin hangi randevu için girdiğini takip etme imkanı yok. Eğer siz de birisiyle gidecekseniz, ikinizin de elinde/telefonunda randevu e-postası olsun. Ayrı ayrı gelmişsiniz gibi randevuyu gösterip girin 🙂 Beni bir kere tanıyınca daha yemedi tabi 😀

Yukarı çıktığımda direk memurun yanına gidip imza attım. Hemen orada 3 ay geçerli olan geçici bir ehliyet belgesi veriyorlar. Memur, en geç 2 ay içerisinde asıl ehliyetin geleceğini söyledi. Ancak miDGT mobil uygulamasından ehliyet bilgisi görüntülenebiliyor. Bu uygulama telefonunuzda varsa ne geçici kağıdı ne asıl ehliyeti taşımanıza bile gerek yok. Ehliyetin kendisi ise 6 haftada geldi.

Zaman zaman umutsuzluğa kapılsamda çektiğim acıların bittiğini görmek çok şaşırtıcı ve sevindirici 🙂

Eğer süreç hakkında farklı bir bilginiz, güncellemeniz varsa bize e-posta ile veya aşağıda yorum ile ulaşabilirsiniz.

Eğer bu yazı size randevu alma konusunda yardımcı olduysa, sayfanın altındaki Buy Me a Coffee‘ye tıklayıp bize bir kahve ısmarlayabilirsiniz.

Un saludo!

Ender

Yorumları Gör

  • Ben de basvurumu yaptim ama dar bir vaktim var ve karti bekliyorum. Deneyimi olan birilerine bakiyordum ne kadar zamanda geliyor diye, guzel yazi olmus elinize saglik, bu konuda cok yazi yok. Ben de Barcelona’da ve yakinlarinda baktim once ama randevu bulmak imkansiz. Ben de Huelva’dan alip 1 hafta Endulus tatili yaptim 🙂 Uzaktan randevu almak da tatil icin guzel bir randevu olabilir 😀

    • Huelva'da randevu olduğunu biz de görmüştük ama usenmistik 😅 Tatil ile daha makul bir seçenek. Neyse ki bu yazıdaki yöntemle artık o kadar uzağa gitmeye gerek kalmadı gibi

  • Her seyi cok guzel anlatmissiniz. Az once formu doldurdum. Simdi randevu icin mesaj ekliyorum. Sayenizde cok karmasik bir isi daha hallediyoruz. Gunumuzu guzellestirdiniz tesekkurler :)

  • Hocam Madrid"den selamlar Bu Pakileri nasil buldunuz nasil ulastiniz onu anlamadim :)

    • Selamlar, Pakilere genelde Whatsapp üzerinden ulaşıyoruz. Bazılarının Barcelona'da ofisimsi yerleri de oluyor. Madrid için işler nasıl yürüyor bilmiyorum ama benzerdir herhalde. Ehliyet için para kaptırmayın ama başka konuda randevu ihtiyacı olursa bu 140 Euro'luk teklif veren Paki'nin numarası: +34632161284

  • 140 Euro mu ? :( Çokmus gercekten, randevu denemeye devam ama gercekten bulmak imkansiz, mevcut ehliyetin 6 ay gecerlilik suresi ne zaman basliyor peki bilginiz var mi ? Ben 29 Ekim tarihinde ulkeye giris yaptim ama vize onay tarihi 21 Eylul

      • Merhaba, ben bu yöntemi Alicante´de denedim, bana mail ile dönüş yapıp bu sekilde randevu almanın mümkün olmadigini ve DGT sitesinden klasik yöntemle randevu almamı söylediler, cevap atıp direttim biraz ama olmadı. belki yazıya bir not olarak ekleyebilirsiniz, Bilginize.

        • Merhaba,
          Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler. Daha önce Valencia ve Castellon'da bu şekilde randevu alamadığını ileten olmuştu. Yazıya bir uyarı koydum.

      • Ben de tam olarak belirttiginiz sekilde yaptim ancak randevunun sistemden online yada 060 i arayarak yapilmasi gerektigini belirten bir email ile donus yaptilar ve dosyayi kapattilar maalesef.

  • Merhaba,

    Registrio Electrónico ile randevu alamadım. Hem Valencia hem de Castellon için denedim olmadı. Bu şekilde randevu alamazsınız diye geri dönüş oldu.

    • Teşekkürler yorum için. Demek ki şehirden şehire fark ediyor. DGT binasına gidip randevu bulamadığınızı ve randevu bulmanın başka bir yolu olup olmadığını sorabilirsiniz.

  • Merhaba, türk ehliyetinizi alıp türk elçiliği yolluyorlar mi?bazı ülkelerde ehliyeti tasdik ettirmek için elçiliğe yolluyorlar.

  • Merhaba,
    Öncelikle bu kapsamlı ve detaylı yazı için çok teşekkür ederim.
    Ben Barcelona için bir talep oluşturdum ve dosyalar onaylandı. Yanlız yaklaşık bir aydır trafic bürosundan hiç bir randevu bana gönderilmedi, acaba bu süreç en fazla ne kadar sürer? sizce tekrar randevu talep etmem ise yarar mı?
    Teşekkürler

    • Merhabalar. Maalesef sağları solları belli olmuyor. Bana 1 günde randevu tarihini verip, eşim için 2 haftadan fazla beklemiştik.
      1 ay da uzun bir süreçmiş. Bence 1 hafta daha falan bekleyin, olmadı tekrar başvurun.

  • Merhabalar,

    Yukarıdaki bütün adımları sırasıyla uyguladım. Ancak en son formu gönder butonuna basınca (Error firmar: No se pudo contactar con AutoFirma) bu uyarıyı veriyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim.

    • Merhabalar,
      Uzaktan bir şey söylemek zor ancak hata mesajından anladığım AutoFirma ya çalışmıyor ya da kullandığınız tarayıcı AutoFirma'ya erişemiyor.
      AutoFirma'yı bir daha kurmayı, güncellemeyi veya farklı tarayıcı kullanmayı deneyebilirsiniz.

  • Merhabalar,
    Yazı için çok teşekkürler. Başvurularımızı yaptık, ancak 2 ayı bu hafta başında geçtik ve hala kartın kendisi gelmedi. Ne kadar gecikebiliyor hiç duymuş muydunuz? Ya da Mi DGT uygulamasında da şu an için Autorizacion Temporal diyor sanırım, bu 3 aylık süre dolduktan sonra belgeyi hala görüntüleyebiliyor muyuz bilginiz var mı?

    • Merhabalar,
      Bilemiyorum ne kadar gecikebiliyor veya görüntüleyebilir misiniz. Muhtemelen görebilseniz de geçerliliği olmayacaktır.
      Memurun bana 3 aya kadar gelmezse buraya yine gel gibilerinden bir şeyler dediğini hatırlıyorum.

  • Merhabalar,

    Bilgilendirici yazı için çok teşekkürler! Türk ehliyetinin yeni ya da eski olması birşey farkettirmiyor diye anlıyorum sanırım değil mi?

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce