Certificado de Residencia Belgesi Alma

Bir başka İspanya’da çile konulu yazı ile karşınızdayım 🙂 Bu yazıda ehliyet değişimi için gerekli olan Certificado de residencia belgesinden bahsedeceğim.

Certificado de residencia, İspanya’ya geldiğinizden beri TIE(fiziksel oturum kartı)/NIE(yabancı kimlik numarası) değişikliklerini gösteren bir belge.

Aslında DGT’nin sitesinde direk bu belgeyi getirin demiyor. Hatta Barcelona’da bu belge sorulurken, İspanya’nın diğer bölgelerinde uzun süredir sorulmuyormuş. Bu zamana kadar birçok kişi Katalonya harici bölgelerden bu belge olmadan ehliyet değişimini yapabilmiş. Ancak söylenenlere göre artık her yerde sorulmaya başlanmış.

Certificado de Residencia Randevusu

Böylesine basit belgeyi tabi ki internetten alamıyorsunuz. İlla Yabancılar Polisi(policia extranjeria) veya Göç Ofislerinden birinden randevu almanız lazım. Peki sorun ne? Tabii ki randevu yok!

Randevu almak için site burası: https://icp.administracionelectronica.gob.es/icpplus/index.html

İlk sayfada bulunduğunuz şehri, ikinci sayfada ise POLICIA-CERTIFICADOS (DE RESIDENCIA, DE NO RESIDENCIA Y DE CONCORDANCIA) seçmeniz gerek. Sonra entrar deyip, NIE ve ad-soyad bilgisi ile giriş yapıyorsunuz. Şanslıysanız randevu bulabilirsiniz.

Biz bir süre denedik ama bulamadık. En sonunda bir relocation firmasından yardım istedik. 1 hafta sonra, 2 ay sonrası için randevu bulduklarını söylediler. Kendiniz halledecekseniz eğer bol bol deneyeceksiniz.

Gerekli Belgeler

Certificado de residencia için gerekli belgeler aşağıdaki gibi(şirketin bana ilettiği):

  • Pasaport (orijinal + kopya)
    • Bazı yerlerde tüm pasaportun kopyası yazdığını gördüm ama biz sadece ilk sayfasının fotokopisi ve pasaportun kendisi ile hallettik.
  • TIE (orijinal + kopya)
  • EX-15 formu (Şuradan indirebilirsiniz)
  • Vergi ödemesinin(tasa) dekontu (Modelo 790) (7.31 Euro)
  • Randevu kağıdının çıktısı

EX-15 formunda 1.kısmı kişisel bilgilerinizle dolduruyorsunuz. 4.kısmı ise aşağıdaki gibi:

Modelo 790 formunu şuradan doldurup, indirebilirsiniz. Formda seçmeniz gereken şık Certificados o informes emitidos a instancia del interesado. Ödeme yöntemi olarak ise biz en efectivo seçip yaptık. Ödemeyi şu vidyoda gösterildiği gibi Caixabank ATM’sinden yaptık. Kısaca formun üzerindeki karekodu okutup ödeme yapabiliyorsunuz. Dekontu saklayın.

Randevu Günü

Randevu günü Oficina De Extranjería’nın Passeig Sant Joan’daki şubesine randevudan 10 dk önce gidip içeri girdik. İçerisi bomboştu. Memur sadece dekontu, tasa belgesine zımbalayıp kendine aldı. Geri kalan belgelere sadece baktı ve geri verdi. 2 dakikada belgeyi hazırlayıp verdi. Görüleceği üzere tüm mesele randevu bulmak. Gerisi çok kolay bir işlem.

Ender

Yorumları Gör

  • Selam,
    Burada gerekli belgelerde TIE demişsiniz. Bizim NIE kartımız var, henüz çalışma iznimiz yok ama Kasım ayına kadar ikametimiz yasal şekilde devam ediyor. Ehliyet değişimi için certificado de residencia alabiliyor muyuz? Yoksa mutlaka çalışma iznimiz olması mı gerekiyor?

    • Selamlar,
      NIE kartı = TIE.
      Certificado de residencia, ikametle alakalı bir belge olduğu için bence alabilirsiniz ama kesin bilgi değil tabi ki.

  • Tekrar selamlar, yine ben :)
    EX-15 formu linki bozulmuş hocam ve neredeyse hiçbir yerde bulunmuyor çok ilginç.

  • Merhabalar,
    Oncelikle elinize saglik.
    Odemeyle alakali video Youtube'dan kaldirilmis, bilginize.

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce