Prag Yemek ve Restoran Önerileri

Etkileyici mimarisi ve tarihiyle adından söz ettiren ve Orta Avrupa’nın göz bebeği olan Prag, aynı zamanda yemekleriyle de ilgi çekiyor. Haksız da sayılmaz hani. Çoğu dünya mutfağına kapalı bir kişi olan ben Çek yemeklerine bayıldım! Bu yazıda sizlere Çek yemeklerinden ve Prag restoranlarından bahsedeceğiz.

Ancak öncesinde yemeğe gittiğinizde bilmeniz gereken birkaç şeyi anlatmak istiyorum sizlere.

  • Öncelikle eğer domuz eti veya domuz yağı içeren yemekleri yemiyorsanız yemek seçerken dikkat etmelisiniz. Menüyü anlamıyorsanız garsonlardan bilgi alın. Bizim gittiğimiz çoğu restoranda garsonlar güzel İngilizce konuşuyordu.
  • Bazı restoranlara girerken rezervasyonunuz olup olmadığı soruluyor. Bizim hiçbir restorana girişte rezervasyonumuz yoktu ancak bizi kırmayıp buyur ettiler.
  • Girdiğiniz bazı restoranlar aşırı kalabalık olabilir ve garson sizi başkalarının oturduğu bir masaya oturtabilir. Yabancılamayın, buranın adeti bu. Başımıza birkaç kere geldi.
  • Diğer bir durum ise, çok turistik yerlerdeki restoranlarda yemek ücretine bahşiş de ekleyebiliyorlar %10 oranında. Hesap gelince şaşırmayın.
  • Bunun dışında Prag’ta en çok sevdiğimiz şeylerden biri de dinlenmek için oturduğumuz kafelerde çayın yanında bal getiriyor olmaları. Standart bir şey olmuş bu artık.

Bilmeniz gereken bazı şeylere değindikten sonra Çek yemeklerini şöyle bir tanıtalım ve Prag’ta gittiğimiz mekanları sizlerle paylaşalım.

Çekya Yemekleri

Tredelnik

Bu geleneksel hamur işi tatlıyı Prag’ın her yerinde bulabilirsiniz. Bu hamur işi, çubuğun etrafına sarılmış, daha sonra şekere bulanmış ve içi krema ile doldurulmuş hamurdan yapılıyor. Trdelnik ismi esasen Slovakça ve Çekçe kökenli imiş ve kelimenin kökeni olan trdlo, pişirme sırasında kullanılan tahta çubuğun ismi imiş. Özellikle eski şehir kısmında zibilyon tane Tredelnik dükkanı var. Tatlı ve tuzlu iki çeşidi olan tredelniği turistler tatlı olarak tercih ediyor. Biz ilk Tredelnik denememizi eski şehirde dolanırken rastgele girdiğimiz bir dükkandan aldık ve bu hakkımızı orjinalinden yana kullandık. İkinci denememizde ise turistlerin ellerinde gördüğümüz içi dolgulu, üzeri kremalı ve süslü olanlardan aldık ve çok beğendik. Bunun için ise size Good Food Coffee & Bakery‘i öneriyoruz. Hem çalışanlar çok ılımlı ve güler yüzlü hem de görsel ve tat olarak burayı daha çok beğendik. Orijinalinin fiyatı 80 koruna yani 3.5 euro civarı, dolgulu ve süslü olanlar ise 6-7 euro civarı idi.

Goulash (Gulaş)

Gulaş, Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden biri olmasına rağmen Çekya, Slovakya ve Avusturya’da da yapılıyor. Gulaş genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılıyor ve kısık ateşte ağır ağır pişiriliyor. Ben gulaşı ilk Slovakya’da denemiştim ve çok beğenmiştim ancak Prag’ta yediğim gulaş daha güzeldi. Prag’ta gideceğiniz hemen hemen her restoranda menüde gulaş görebileceğinizi belirtelim.

Svíčková (Krema soslu Sığır Filetosu)

Çek Mutfağının leziz yemeklerinden bir tanesi olan bu yemek bonfile etten yapılıyor. Üzerine kremalı sos dökülüyor onunda üzerine ya da yanına kızılcık marmelatı konuyor. Tabağın bir köşesine de minik ekmekler diziliyor. Tat olarak bize uygun. Deneyebilirsiniz.

Prag Şinitzeli: Řízek

Geleneksel Çek yemeklerinden bir diğeri de şinitzel. Avusturya şinitzelinden farkı Çekya’da domuz ve tavuk etleriyle yapılması. Yanında patates salatasıyla ikram ediliyor. Açıkcası Viyana’da yediğim şinitzeli daha çok beğenmiştim.

Kızarmış Peynir: Smažený Sýr

Genellikle yanında patates kızartması, salata ya da ekmek ile servis edilen bu yemek sıcakken çok güzel soğuyunca bir şeye pek benzemiyor kanımca.

Pečená Kachna (Kızarmış Ördek)

Türkçeye kızarmış ördek olarak çevrilen bu yemek geleneksel Çek yemekleri sunan restoranlarda bulunuyor ve ana yemek olarak yeniyor. Fırında yavaş yavaş kızartılan ördek etinin yanına patates, ekmek ve bazende kırmızı lahana konularak servis ediliyor.

Veprove Koleno (Domuz dizi)

Prag’ın ünlü yemeklerinden ve birçok restoranda bulabileceğiniz yemeklerden birisi de domuz dizi. Porsiyon olarak baya büyük geliyor(yaklaşık 1 kg) ve ağırlığına göre fiyatlandırılıyor. Muhtemelen tek başına bir kişi bitiremez.

Bu yemeklerin dışında içecek olarak tabii ki Çek birası ve şaraplarını deneyebilirsiniz. Sokakta sıcak şarap satan yerler görürsünüz. Gelmişken deneyin.

Prag’ta Restoran ve Kafe Önerilerimiz

U Špirků

Merkezde bulunan bu harika mekana gelmenizi öneririz. İçerisi adeta bir orta çağ havası veriyor. Lokellerin yanı sıra turistler de geliyor. Fiyatlar uygun. Gulaşını yemenizi öneririz.

Lokál Hamburk

Lokasyon olarak merkeze biraz ters ancak yürüyerek ya da tramvayla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Airbnb’deki ev sahibimizin önerisiyle gittik buraya ve memnun kaldık. Lokaller takılıyor. Akşam saatlerinde acayip kalabalık oluyor. Oturmaya yer bulamıyoruz gidelim buradan derken garson ablamızın bizi birilerinin masasına oturtmasıyla gecemiz şenlendi. Şans verilecek restoranlardan biri.

Sisters Bistro v Dlouhé

Kahvaltı için öneririz. İspanya’dan alışık olduğumuz tostada tarzında yapıyorlar sandviçleri. Bazı tostadaların üzerinde domuz eti oluyor sormanızda fayda var. Fiyatlar bir tık yüksek olmasına rağmen mekan ve yemekler güzeldi.

Bageterie Boulevard

Sandviçlerine tek kelimeyle ba-yıl-dık!!! 6 gün kaldığımız Prag’ta 3 gün sabahları buradan yedik. Sabah kahvaltısı için çok iyi bir seçenek. Prag’ta birçok şubesi var. Siparişinizi verirken ekmeğinizi seçtiriyorlar ve 4 dakika içinde sandviçiniz hazır oluyor. Fiyatlar 109 koruna ile 139 koruna (4.5 euro ile 5.5 euro) arasında değişiyor.

Antonínovo pekařství

Harika bir fırın. Lokal Hamburk ile yan yana. Turistik bir fırın değil. Fiyatları uygun ve çalışanlar sıcak kanlı. İngilizce bilmemelerine rağmen işaretlerle çok rahat anlaştık. Biz bu tatlış fırında börek, tostada, sandviç ve köstebek pasta yedik, 2 tane de çay içtik. Ayrıca ekmek, kahve ve çorba gibi şeyler de satıyorlar. Karlin tarafında kalacaksanız sabahları burayı değerlendirebilirsiniz. Şehrin başka bölgelerinde birkaç şubesi daha olduğunu öğrendik. Googlemaps’ten bakmanızı öneririz.

Bake Shop

Yahudi mahallesine çok yakın bir yerde bulunuyor. Gezerken mola vermek için girdik ve memnun kaldık ancak fiyatlar yüksek. 2 çay ve 1 mini cheese cake için 16 euro ödedik. Mini cheesecake fiyatı Barcelona ile aynıydı 12 euro idi. Pasta, kurabiye, çay ve kahve çeşitlerinin yanı sıra salata çeşitleri ve kahvaltı için sandviçler de bulunuyor.

Knedlín

Konum olarak Franz Kafka Rotating Head’e çok yakın bir konumda bulunuyor. Bu kafenin önünde millet kuyruk oluyor. Biz de neymiş bu diye merak edip girdik. Bu kafe sadece ovocne knedliky satıyor. Ovocne knedliky İngilizce’ye fruit dumplings olarak çevriliyor. Dışı hamur ve içine ise meyve, karamel, çikolata, kinder gibi seçenekler konulabiliyor. Sadece tatlı değil tuzlusu da yapılıyor bu tatlının. Biz karamel ve fındıklısını denedik. Öyle uçan kaçan bir tadı yok ama şans verebilirsiniz. Fiyatlar ise 59-69 koruna şeklinde.

Krčma u Parašutistů

Dancing House’a çok yakın konumda bulunuyor. Lokal mekanlardan birisi. Fiyatlar uygun. İç dizaynı askeri temalı olduğundan biraz değişik(kötü anlamda) geldi. Ancak yemekler lezzetli ve fiyatlar da daha uygundu.

Havelská Koruna

Saat Kulesine 3 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Türkiye’deki lokanta konseptinin aynısı ve self servis. Fiyatlar ucuz ancak yemeklerini pek beğenmedik.

Queen’s Kebab

Ne yesek diye düşünürken Karlin Bölgesi’nde kaldığımız evin karşısında bulunan bu dönercide akşam dönerimizi gömdük üzerine de baklavalarımızı yedik. Dönerin tadı tabii ki tadı Türkiyedekiler gibi değildi ama güzeldi. Fiyatlar normaldi. Dükkanın sorumlusu bey cana yakındı. Biraz sohbet etme fırsatımızda oldu. Çekya’da yaşamdan ve oranın eksilerinden bahsetti biraz.

Restaurace Tiskárna Jindřišská

Pragta’ki son günümüzde akşam yemeğimizi burada yedik. Bu restoran, 1920’lerde Çekoslovak banknotlarının ve posta pullarının basım işlerinin yapıldığı matbaa imiş. Restoranın duvarında da geçmişe ait resimler görebilirsiniz.

Ortam şık, garsonlar ilgili ancak fiyatlar pahalı. Yemek porsiyonları fena değil ancak tatlı porsiyonları için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Cafe Louvre

100 yıllık eski bir cafe. Albert Einstein ve Franz Kafka da bir zamanlar buraya gelirmiş. Biz girmek için çabaladık ancak yer olmadığı için geri çevrildik. İçeride bulunduğumuz o kısa süre boyunca ortamı beğendik.

Cafe Slavia

Gitmek isteyip de yolumuzu düşüremediğimiz cafe. Bir zamanlar Nazım Hikmet’te buraya geliyormuş. Yorumları oldukça iyi. Googlemaps’ten bakmalı.

Perníkový panáček

Prag’daki ünlü kurabiyeci. Malá Strana Bölgesi’nde Franz Kafka Müzesi’ne yakın bir noktada bulunuyor. Bir hevesle gittiğimiz bu kurabiyeci bizi tatmin etmedi. Bence biraz abartılan bir kurabiyeci. Özel bir tatları yok.

Bizim Prag’daki restoran ve yemek deneyimlerimiz bu şekildeydi. Umarız sizler için faydalı olur.

Sağlıcakla kalın…

Ilgım

Share
Published by
Ilgım

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

5 ay önce