Gezi notları

Katalonya’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Daha önce Girona yazısında bahsetmiştim. Katalonya toprakları çok şanslı; bir tarafta sayısız cennetten çıkma koylar, diğer tarafta ulu Pireneler, verimli topraklar, kayak merkezleri, tarih, mimari, gastronomi.. Barcelona’yı seviyoruz ancak Katalonya’da bizi mest eden daha bir sürü yer gördük. Bu yazıda Katalonya’da görmeniz gereken o yerlerden kısaca bahsetmek istiyoruz.

Montserrat

Barcelona’nın sırtını dayadığı Collserola dağlarını bir geçince çok uzaklardan bile şekli ile dikkat çeken bir dağ kütlesi vardır. İşte orası Montserrat! Montserrat herhangi bir dağ olmasının ötesinde önemli bir manastıra da ev sahipliği yapıyor. Filistin bölgesinden gelen ve siyahi Meryem ve İsa figürleri en önemli dini eserler olarak öne çıkıyor. Bitti mi? Hayır. Tamam manastır ilginç ve güzel bir konumda ama buranın bu kadar meşhur olmasının bir sebebi de çok güzel yürüyüş yollarına ve seyir noktalarına ev sahipliği yapması. Ulaşımı kolaylaştırmak adına teleferik, tren, füniküler, otopark her türlü olanak sağlanmış. Manastır çevresine adeta minik bir şehir kurulmuş.

Montserrat’ta tabii ki ilk işlerden biri manastırı ziyarettir. Bunun için rezervasyon yapmak gerekiyor. Doğa yürüyüşleri için ise çeşitli zorluklarda ve uzunluklarda birçok seçenek var.

Eğer Montserrat gitmeyi planlıyorsanız 1 tam günü ayırmalısınız. Montserrat konum olarak listede Barcelona’ya en yakın olan yer.

Tossa de Mar

Ya şöyle küçük bir tatil kasabası olsun, güzel bir plajı, dar sokakları, tarihi, keyifli restoranları derseniz karşınızda Tossa De Mar! Bizim favori yerlerimizden birisi. Tek sorunu bu kadar güzel bir kombinasyon olunca ziyaretçi sayısı da çok oluyor. Özellikle yazın sokaklar hıncahınç dolabiliyor.

Gelecek olursanız denize doğru uzanan çıkıntı üzerinde yer alan tarihi duvarlar ve içindeki köy başta olmak üzere Sant Vicenç kilisesi, Roma kalıntıları, sahil yolu ve dar sokaklar boyunca uzanan çarşı-pazarı mutlaka dolaşın.

Sadece şehir merkezi değil Tossa de Mar çevresinde müthiş koylar da mevcut. Tahmin edin tek sorun ne? Evet, yazın adım atmaya yer olmuyor maalesef.

İlginç bir not, Tossa de Mar, boğa güreşine karşı olduğunu açıklayan dünyada ilk yermiş. Hoş dünyanın birçok yerinde boğa güreşi bile yok ki, şehirler karşı olduğunu açıklasın.. Bazı İspanyol problemleri diyelim 🙂

Diğer fotoğraflar için sizi Instagram paylaşımımıza alalım.

Cadeques

Cadeques deyince aklıma soluk analog fotoğraflardan sahil manzaraları geliyor. Adı Salvador Dali ile özdeşlemiş Cadeques kendini dağların tepelerin ardında gizlemiş bir sahil kasabası. Kasaba dediğime bakmayın 3000’e dayanan nüfusu var ve her sene yüzbinlerce turisti ağırlıyor. Costa Brava kıyılarının en ünlü kasabalarından biri olan Cadeques’i ziyaret etmeden Katalonya’yı gezdim demeyin.

Peratallada ve Pals

Peratallada ve Pals, Katalonya’daki en güzel Ortaçağ köylerinden iki tanesi. Kendilerini daha önce yazdığımız bir blog yazısında bol bol övmüştük. Bu iki köy ve civardaki birkaç köy daha birbirine çok yakın ve benzer yapılara sahipler. Pals ile ilgili blog yazımıza ise buradan erişebilirsiniz.

Siurana

Katalanlar güzel köyler, şehirler inşa edip sonra turistlerden bol bol şikayet etmeyi pek severler. Siurana da turistlerden şikayetçi olan tarihi köylerden biri. Aslında sadece 10 kadar hanenin olduğu bir köy ama buranın asıl olayı, köyün yer aldığı kayalık dağ. Siurana vadide kayalık bir masa gibi yükseliyor. Tepeden de tadına doyulmaz dağ, kayalık ve baraj gölü manzaralarına sahip.

Siurana’ya giderken geçilen Cornudella de Montsant kasabasında Michelin yıldızlı Quatre Molins restoranı da yer almakta 😉

Banyoles

Eğer Kuzey Avrupa’dan veya sulak bir yerden geliyorsanız muhtemelen bizi anlamayacaksınız. Katalonya’da Akdeniz kıyılarına yakın maalesef çok fazla göl yok ancak çok güzel bir tane var: Banyoles. Girona’ya sadece 45 dakika uzaklıkta olan Banyoles, dupduru bir göl ve yemyeşil çevresiyle kafa dinlemek istediğimizde aklımıza gelen ilk yer.

Sadece göl değil, şehir içerisinde de evlerin içinden bile geçen kanallar var. Kanal deyince Amsterdam, Venedik gibi düşünmeyin tabii 🙂

Besalú

Besalu

Besalú, Girona’ya 36 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi köy. Orta Çağ’da önemli bir Yahudi topluluğuna ev sahipliği yaptığı için, bugün hala Yahudi Mahallesi’nde görülebilecek birçok tarihi eser ve anıt bulunmaktadır. Ayrıca, şehir merkezinde bulunan 12. yüzyıla ait Besalú Köprüsü, bölgenin en ünlü tarihi yapılarından biridir.

Roc de Sant Gaieta

📍Roc de Sant Gaieta, Tarragona sınırları içerisinde yer alan ve Barcelona’ya 85 km uzaklıkta olan bir balıkçı kasabası. Tarihi Roma dönemine kadar dayansa da kasabadaki evler 1960 ve 70’lerde Endülüs tarzı düşünülerek yapılmış. Ancak başka tarzlar da görmek mümkün.
📍Kayalıklar üzerine kurulmuş küçücük bir yer olmasına rağmen, İspanyol mimarisini özetleyen çok güzel evlere ve o güzel evlerin arasında labirent gibi daracık sokaklara ve estetik avlulara sahip.
📍Serinlemek için ise kasabanın iki tarafında da kumluk plaj var.
Günübirlik kaçamak için keyifli bir yer!

Miravet

Miravet köyü ve önünden akıp giden Ebro nehri

Miravet, Katalonya’da Tarragona sınırları içerisinde kalan tarihi bir köy. İspanya’nın en uzun nehri olan Ebro’nun yanı başında hakim bir tepe ve yamaçları üzerine kurulmuş.

Kalenin yer aldığı kısım tarihi ve asıl gezilesi yerler oralar. Tarihi daha eski olduğu düşünülse de kaderi 8.yy’da Roma döneminde Müslümanlar tarafından çizilmiş desek yanlış olmaz. Tepenin ucundaki kale ilk o dönem yapılmış. Bu kale tarafından manzara müthiş. Kale ziyarete açık ve giriş ücreti 5 Euro. Kaleye girene kadar dolambaçlı, uzun ve eğimli bir yol çıkıyorsunuz.

Biz köye Ebro deltası tarafından geldik. Navigasyon, köye 20 km kaldı gösterirken, yolun kıyısında Miravet tabelası görünce bir anda direksiyonu küçük bir yola doğru kırdım. Meğersek ilkel bir feribot ile nehri geçmek mümkünmüş. İki sandal üzerine bağlanmış platform üzerinde ağır ağır geçtik Ebro’yu. Sal ile nehri geçişin tarihi 12.yüzyıla kadar dayanıyormuş ve günümüzde tek bu kalmış. 3-4 Euro gibi bir bedeli vardı.

İşte Katalonya’da öne çıkan görmeniz gereken 10 yer bu şekilde. İnanın Katalonya’dan birkaç tane daha 10’luk liste çıkar. İleride daha güzel yerleri anlatmak üzere, şimdilik hoşçakalın!

Ender

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

2 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce