Giethoorn: Hollanda’da Bir Masal Köyü

Zaman zaman gittiğimiz ve çok hoşumuza giden köyleri, küçük kasabaları “masal köyü” diye ifade ediyoruz. Giethoorn bu ifadeyi sonuna kadar hakeden bir köy. Bu yazıda, Amsterdam’dan günübirlik Giethoorn’a nasıl gidilir, Giethoorn’da neler yapılır ondan bahsedeceğiz. Biz bu geziyi Ekim 2022’de yaptık.

Amsterdam’dan Giethoorn’a Nasıl Gidilir?

Giethoorn küçük bir yerleşim yeri ve Amsterdam’dan doğrudan bir toplu ulaşım aracı yok. Amsterdam Centraal Station’dan 2 veya 3 tren ile Steenwijk adlı kasabaya, oradan da 70 numaralı otobüs hattı ile Giethoorn’a ulaşmak mümkün. Gelin detaylara bakalım.

Amsterdam’dan Steenwijk’e Tren ile gidiş

Hollanda’da şehirler arası tren seferleri NS adlı devlet kurumu tarafından işletiliyor. Bu arkadaşların güzel bir web sitesi ve mobil uygulaması da var. Bu uygulamalar aracılığıyla tren seferleri, ücretleri, aktarmalar hakkında hem bilgi hem bilet alabiliyorsunuz. Kullanması oldukça basit bir site.

Tren için gidiş-dönüş kişi başı 48.6 Euro verdik. Gördüğüm kadarıyla fiyatta pek oynama olmuyor. Eğer Hollanda’da yaşıyorsanız Dal Voordeel seçeneği ile daha uyguna geliyor.

ns.nl/en websitesinde başlangıç noktası olarak Amsterdam Centraal Station’ı(Merkez istasyonu), varış noktası olarak ise Steenwijk seçin. Size birçok seçenek sunacak. Bazı rotalar 2 bazıları ise 3 tren diyor. Ücret farketmiyor. Yolculuk toplam süresi 2-3 saati arası değişir(olası rötar ve otobüs kaçırma durumuna göre)

Amsterdam – Steenwijk arası örnek bir tren seferi

Biz daha az aktarma oluyor diye Sprinter + Intercity olanlardan birisini seçtik. Ancak tren rötar yapınca bir sonraki treni de kaçırmış olduk. Haliyle de beklenenden daha uzun sürdü gitmemiz. Trenin 3-5 dakika bile olsa rötar yapması sık yaşanan bir durum gibi geldi bize. O nedenle arasında 3-5 dakika aktarma süresi olan tren seferleri sıkıntıya giriyor. Neyse ki düzenli tren seferleri olduğu için biraz zaman kaybetseniz de eninde sonunda varıyorsunuz.

Son not olarak, bir tren hariç hiçbir trende USB/priz gibi telefon şarj etmek için bir olanak yoktu.

70 Numaralı Otobüs ile Steenwijk’ten Giethoorn’a Varış

Steenwijk tren istasyonunda inince yapmanız gereken istasyonun sol tarafında yer alan otobüs terminaline gitmek. 70 numaralı otobüse binmeniz lazım. Bileti içeride şoförden alabiliyorsunuz. Kredi kartı geçiyor. Fiş gibi bir bilet veriyor. Bu fişi saklayın. Hatta dönüşte hiç inanmasam da şoföre böyle bir biletimiz var, hala geçerli mi yoksa bir daha bilet almamız gerekir mi diye sordum ve adam göz ucuyla bakıp tamam geç dedi. Yani dönüş için otobüse para vermedik 🙂 Normalde kişi başı ücret 4.9 Euro. Yolculuk yaklaşık 15 dakika sürüyordur.

Otobüsten Giethoorn, Dominee Hylkemaweg(konum) durağında inebilirsiniz. Burası en merkezi yer ve yolun karşısına geçince turist bilgi merkezi, tuvalet, restoran gibi olanaklar var. Durağa yaklaşınca hem sesli anons hem şoför Giethoorn diye söylüyor. Yüksek sezonda gidiyorsanız ve o durakta inen çok kişi varsa bir önceki veya bir sonraki durakta da inebilirsiniz.

Rota ve tren saatleri için 9292.nl/en websitesini veya Moovit uygulamasını tavsiye ederiz.

Not 1: 70 numaralı otobüs hattı saatte 1 veya 2 defa geçen bir hat. Boşu boşuna beklemek istemiyorsanız, mutlaka otobüsün, bineceğiniz duraktan kalkış saatine göre tren seferlerinizi ayarlayın. Trenlerin de rötar yapabileceğini unutmayın 🙂

Not 2: Bizim yaşadığımız bir kafa karışıklığı vardı. 70 numara biraz garip. Bazı seferleri Zwolle-Zwartluis-Steenwijk rotasında iken bazı seferler Zwartluis-Steenwijk şeklinde. Yani Amsterdam’dan gelirken trenden Zwolle istasyonunda inip yine bu otobüsü kullanabilirsiniz. Ancak kalkış saatleri daha seyrek olacaktır. Dönüşte ise 70 numara ile Zwolle’ye gitmek isterseniz, otobüs Zwolle’ye kadar gidiyor mu emin olmanız lazım. Eğer Zwartluis’e kadar gidiyorsa, 71 numaralı otobüsle Zwolle’ye aktarma yapmak gerekiyor. Bu şekilde bizce daha karışık olduğu için trenle Steenwijk’e gidip, oradan 70 numaraya binmenizi tavsiye ederiz.

Giethoorn’da Ne Kadar Kalmalı?

Gezmek için 1 günü buraya ayırmak gerekli. Git-gel yol süreleri de dahil olmak üzere, bir günde hem bot turu, hem yürüyüş yapabilir, fotoğraf çekebilir, bir şeyler de yiyebilirsiniz.

Giethoorn Gezilecek Yerler/ Yürüyüş Rotamız

Giethoorn, etrafı elle kazılmış su kanallarıyla çevrili, 18. ve 19. yy’dan kalma müstakil ve güzel mi güzel evlerin yer aldığı bir köy. Bu evler 176 köprü ile ana karaya bağlanmış. Kanallar boyunca uzanan yürüyüş ve bisiklet yoluyla bu evleri görebiliyorsunuz. Biz Ekim ayında yağmurlu bir günde gitsek de gerçekten çok beğendik. Evlerden bazılarının çatısı eski usul sazlıklarla yapılmış. Hatta gezerken ustaların bu sazlık çatıyı nasıl yenilediklerine de şahit olduk. Bu kadar gelişmiş bir ülkede hala eski yöntemlerin korunması şaşırtıcı.

Geleneksel sazlık çatı(biraz bakımsız)

Köy içerisinde çeşitli küçük müzeler ve dükkanlar da yer alıyor. Aşağıdaki haritada otobüs duraklarını, turizm ofisini ve yürüyüş rotalarını işaretledik.

Eğer Dominee Hylkemaweg durağında inip Bovenwijde gölüne doğru yürüdüğünüzde Binnenpad denilen yürüyüş yolu hem sağa hem sola doğru gidiyor. İki tarafı da gezeyim ama git gel yapmayalım derseniz bir önceki veya sonraki otobüs durağında inmek mantıklı olabilir. Ancak unutmayın bota binecekseniz çoğu yine Dominee Hylkemaweg civarından kalkıyor. Bot turları için genel olarak 2 seçenek var diyebiliriz: rehberli bot turları ya da sandal kiralayıp kendi başınıza gezebilirsiniz.

Köyün çevresinde 3 tane göl yer alıyor. Bovenwijde görece en yakın olanı. Dolayısıyla yürüme veya bot ile kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Ancak diğer göllere de gitmek ve köyün turistlerce pek ziyaret edilmeyen kısımlarını görmek isterseniz muhtemelen en mantıklı seçenek bisiklet kullanmak olacaktır.

Aşağıda hazırladığım Google Haritası ile otobüs duraklarını bizim kat ettiğimiz yürüyüş rotalarını görebilirsiniz.

Aşağıdaki resimden ise bot güzergahlarını görebilirsiniz. Rotaları renklerine göre ayırmışlar ve yanlarında tahmini seyir süresi de yer alıyor.

Giethoorn’a arabayla ulaşabilirsiniz ancak köy içerisinde yol yok. Haliyle de arabayla gezmek mümkün değil.

Yapacak şeyler kısıtlı olsa da Giethoorn, mevsim farketmeksizin çok güzel evlere, bahçelere, kanallara, manzaralara şahitlik edebileceğiniz özel ve güzel bir köy. Gitmenizi kesinlikle tavsiye ederiz..

Ender

Yorumları Gör

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce