Kategoriler: Nasıl yapılırVize

İspanya Digital Nomad(Dijital Göçmen) Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İspanya yakın zaman önce İspanya’da yaşamak isteyenler önce yeni Digital Nomad vize tipini çıkardı. Bu yazıda Digital Nomad vizeyle ilgili öne çıkan noktalardan bahsedeceğiz.

İspanya 2013 yılından beri çıkardığı çeşitli yasalarla yurtdışından daha fazla yatırım çekmeye ve yetenekli insanları İspanya’ya gelmeye teşvik etmeye çalışıyor. Pandemi dönemiyle beraber yükselen uzak çalışma trendini yakalamak için, yeni bir vize tipiyle ile uzaktan çalışan dijital göçmenler için bir cazibe merkezi olma adına ilk adımı attı. Böylece daha fazla insan İspanya’ya gelecek, para harcayacak ve hatta bu kişiler kim bilir yok olmaya yüz tutmuş bazı köylere yerleşerek yerel ekonominin canlanmasına da faydalı olabilir.

Digital Nomad Vizesi Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?

Parlamentoda daha önce onaylanan Digital Nomad vizesi, 22 Aralık 2022’de resmi gazetede yayınlanarak resmen hayata geçti.

Digital Nomad Vizesinden Kimler Faydalanabilir?

Bu yasadan yararlanabilecek 2 çalışan profili var:

  1. İspanya dışında faaliyet gösteren bir şirket için uzaktan(remote) çalışanlar
  2. Dünyanın çeşitli yerlerinde müşterileri olan, internetten iş yapan ve müşterilerin çoğunluğu İspanyol olmayan serbest çalışanlar(freelancer)

Anlaşılacağı üzere ana fikir, müşteri veya şirket bakımından İspanya ile bir ilişkiniz olmaması veya minimum olması gerekiyor bu vize için.

Bu yasadan önce örneğin non-lucrative vizesi ile İspanya’da yaşabiliyordunuz ancak çalışma hakkınız yoktu. Böylece bir açık kapatılmış oldu.

Bu yasa sadece Avrupa Birliği dışından insanlar için uygulanabilir. AB vatandaşları zaten istedikleri ülkede yaşayabiliyorlar. Non-lucrative vizeye sahip olanlar ise Digital Nomad vizesine geçiş yapılabilir.

Digital Nomad Vizesine Nasıl ve Nereden Başvurulabilir?

Digital Nomad vizesine turist olarak İspanya’ya gelip 90 gün içinde ya da bulunduğunuz ülkedeki İspanya Konsolosluğundan başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer başvuruyu direk İspanya’dan yaparsanız 3 yıl, bulunduğunuz ülkeden yaparsanız 1 yıllık vize veriliyor. 1 yıllık vizeyi İspanya’ya gelince başvurarak 3 yıla uzatılabiliyor.

Digital Nomad Vizesinin Avantajları

İspanya’da geçirdiğiniz 5 yılın sonunda uzun dönem(larga duracion) vizeye, 10 yılın sonunda ise vatandaşlığa başvurma hakkınız oluyor.

Bu vize ile eşinizi ve çocuklarınızı da İspanya’ya getirebilirsiniz.

HQP vizesinde olduğu gibi, devlet makamlarının başvurunuza 20 gün içerisinde cevap vermesi gerekiyor. Eğer cevap vermezlerse başvuru olumlu sayılıyor. Yani uzun bekleme süreleri yok.

Tabii ki İspanya’da oturum izni alınca tüm Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz serbest dolaşım olanağına sahip oluyorsunuz.

Vergi Avantajı

Digital Nomad vizesini alanlar Beckham yasası olarak bilinen özel vergi rejiminden yararlanabilir. Bu İspanya’da geçirilen ilk 5 sene için sadece %24 vergi ödemek demek. İspanya dışındaki gelirleriniz için de burada vergi vermenize gerek yok.

Zamanında Beckham abimiz yurtdışındaki gelirleri için İspanya’da vergi ödemek zorunda kaldığı için çok üzgünmüş. Bu yasa çıkınca da ilk yararlananlardan birisi olduğu için bu vergi rejimi halk arasında Beckham yasası olarak anılıyor. Beckham kadar zengin olmasanız bile İspanya’da yabancı olanlar ilk 5 sene bu yasadan yararlanabiliyor.

Digital Nomad ile gelenler hadi yaşadınız. Beckham abimiz sağolsun

Dijital Nomad Vizesi için Gerekli koşullar

  • Yukarıda belirttiğimiz gibi, çalıştığınız firma veya müşterilerin İspanya’dan olmaması
  • Mevcutta çalışılan firmanın en az 1 senedir faaliyet gösteriyor olması
  • Eğer İspanya’dan müşterileriniz varsa, bunlardan sağlanan gelirlerin toplam gelirinizin %20’sini geçmemesi
  • Başvurudan önceki son 3 ayda mevcut firmada çalışıldığına dair iş sözleşmesi ya da serbest çalışanlar için müşterileri ile olan aktif iş ilişkisi
  • Firmaya bağlı çalışıyorsanız mevcut şirketle en az 1 senelik iş sözleşmesinin bulunması
  • Şirketten, vizeye başvuracak çalışan için, işini %100 uzaktan yapabileceğini ifade eden bir mektup
  • Hükümet net bir miktar belirtmese de kişinin kendini çevirecek kadar bankada parası ya da düzenli geliri olması (Bankada 26K veya aylık en az 2-3 bin Euro maaş. Her bir aile üyesi için kişi başı yıllık +10 Bin Euro daha düşünebilirsiniz. Unutmayın bunlar tahmini rakamlar )
  • Eğitim, üniversite veya iş tecrübesi olarak yetkinliğin ispatlanması
  • Temiz sicil belgesi

gerekli koşullar olarak sayılabilir. Bunların yanında başvuru için:

  • Başvuru formunun doldurulması.
  • Başvuru ücretininin ödenmesi. Google’da “tasa 038 modelo 790” olarak aratabilirsiniz.
  • İspanya’da geçerli tam sağlık sigortasına sahip olunması

İşte Digital Nomad(Dijital Göçmen) vizesi ile ilgili öne çıkan bilgiler bu şekilde. Eğer bu sürece girmek istiyorsanız, bir danışman firmayla çalışmakta fayda var.

Adiós!

Ender

Yorumları Gör

  • Merhaba,
    Digital nomad olarak gittiğimizde Türkiye'de ki sgk anlaşmamız devam edebiliyor mu? Şirket maaş hesabını da gideceğimiz ülkede bir bankaya ayrı bir sözleşme yaptırıp kaldırıyoruz gibi okudum çoğu yazıda. Sizin bu konuda bir bilginiz var mı?
    Teşekkürler

    • Merhabalar,
      Konu hakkında net bir fikrim olmamakla beraber, Türkiye ile İspanya arasında bir SGK anlaşması yok. O nedenle devam edebilir diye düşünüyorum. En iyisi SGK'ya gidip sormak.

Share
Published by
Ender

Son Yazılar

Eguisheim Gezi Notları

Salut arkadaşlar! Colmar'ı ziyaret edenlerin görmesini tavsiye ettiğimiz 2 köyden bir diğeri olan Eguisheim yazımızla… Read More

3 hafta önce

Turckheim Gezi Notları

Colmar'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz 2 kasabadan birisi olan Turckheim, Colmar'a 6 km… Read More

2 ay önce

Colmar Gezi Rehberi

Salut arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Aralık 2023 yılı sonunda ziyaret ettiğimiz masal kasaba Colmar'dan bahsedeceğiz.… Read More

2 ay önce

İspanya’da Hayata Başlamak: NIE ve TIE Nedir? Oturum Kartı Randevusu Nasıl Alınır?

Bu yazıda İspanya'da yaşamaya başlayanlar için özellikle ilk başlarda çok kafa karıştırıcı olan NIE, TIE(yabancı… Read More

3 ay önce

Barcelona Restoran Tavsiyeleri

Hep gezmekten tozmaktan bahsediyoruz biraz da yemekten ve Barcelona'da nerede yemeli ondan bahsedelim. Bu yazıda… Read More

3 ay önce

1 Günlük Pamplona Gezi Notları

İspanya'nın dünyaca ünlü boğa koşularının gerçekleştiği şehir olan Pamplona'ya dair gezi notlarımızı paylaşıyoruz bu yazıda.… Read More

4 ay önce